• Efectul imediat generat de apropierea momentului istoric prin care Romania a fost promovata propriu-zis la statutul de Piata Emergenta, incepand cu 21 septembrie, a fost puternic vizibil pe Bursa de la Bucuresti.
 • Contributia a doua companii romanesti listate la bursa, Banca Transilvania (TLV) si Nuclearelectrica (SNN), a fost decisiva pentru reclasificarea intregii piete la un statut superior, prin includerea acestora in indicii FTSE All-Cap destinati Pietelor Emergente.
 • Tranzactiile cu actiunile companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au depasit jumatate de miliard de euro in septembrie anul acesta, in crestere cu peste 260% atat fata de luna august din 2020 cat si fata de septembrie anul trecut, cand a fost publicata decizia FTSE Russell privind promovarea Romaniei.
 • Lichiditatea medie zilnica a crescut in septembrie de 3,5 ori comparativ cu valoarea din august 2020 sau din septembrie 2019 si a depasit 25 de milioane de euro.
 • Radu Hanga, Presedinte BVB:
  • Cifrele au intarit puternic semnificatia aparte privind promovarea Romaniei la un nou statut. In acelasi timp, este necesar sa fim foarte transanti: acesta este efectul vizibil imediat, insa este esential sa avem asteptari realiste si sa tinem cont de contextul intern si international in care traim.
  • Intr-o lume in continua schimbare, bursa se pozitioneaza ca un reper si pilon esential de finantare a economiei. Companiile romanesti au aratat in acest an, mai mult decat oricand, ca au capacitatea si determinarea de a a-si adapta modelul de business, iar noi am demonstrat, prin intermediul bursei, ca le putem facilita accesul la capitalul vital functionarii chiar si in conditii de pandemie.
 • Adrian Tanase, CEO BVB:
  • Promovarea Romaniei este un proces continuu, nu doar o etapa. Este elementul fundamental de care investitorii romani ar trebui sa tina cont. Prioritatea noastra este consolidarea acestui statut pe care l-am castigat prin cresterea numarului de companii incluse in indicii Pietelor Emergente.
  • Ambitia noastra este ca la urmatoarele evaluari sa putem anunta ca avem mai multe companii romanesti care vor putea face parte din acest univers investitional si suntem in dialog cu reprezentantii acestora pentru a implementa cele mai bune solutii pentru ca aceste includeri sa devina realitate. 

Promovarea propriu-zisa a Romaniei la statutul de Piata Emergenta, potrivit clasificarii furnizorului global de indici FTSE Russell, a avut efecte imediate pe bursa de la Bucuresti. Incepand cu 21 septembrie, Romania a devenit Piata Emergenta si a fost inclusa in mai multi indici FTSE Russell dedicati pietelor emergente, iar pe parcursul lunii septembrie piata de capital din Romania a reusit mai mult decat o triplare a indicatorilor privind lichiditatea.

Tranzactiile cu actiunile companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au depasit jumatate de miliard de euro luna trecuta, ceea ce reprezinta o crestere cu peste 260% atat fata de luna august a acestui an cat si fata de septembrie anul trecut, cand a fost publicata decizia FTSE Russell prin care se anunta promovarea Romaniei. Astfel, in septembrie, valoarea de tranzactionare pe segmentul de actiuni a fost de 2,7 miliarde lei, echivalentul a 556 milioane euro. Spre comparatie, in august, acelasi indicator afisa un nivel de 747 milioane lei sau 154 milioane euro, iar in septembrie 2019 arata 726 milioane lei sau 153 milioane euro. La nivelul primelor 9 luni din acest an, pe Bursa de Valori Bucuresti au avut loc tranzactii cu actiuni in valoare cumulata de 9,64 miliarde lei sau 2 miliarde euro. Aproape 28% din aceste tranzactii au fost realizate numai in luna septembrie.

Lichiditatea reflectata prin prisma valorii medii zilnice de tranzactionare s-a cifrat luna trecuta la 123 milioane lei, echivalentul a 25,3 milioane euro. Comparativ cu luna anterioara, cresterea a fost de 245%, iar comparativ cu septembrie 2019 avansul a fost de 255%. Pe ansamblul primelor 9 luni, valoarea medie zilnica de tranzactionare a depasit 51,2 milioane lei sau 10,6 milioane euro.

„Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta a fost incontestabil un moment istoric, care a avut ecouri puternice nu doar in comunitatea de business sau in randul clasei politice, ci si in randul romanilor obisnuiti. Sunt convins ca mult mai multi romani au auzit acum de bursa si speram sa-i si vedem facand pasi spre investitiile in valori mobiliare. Cifrele au intarit puternic semnificatia aparte privind promovarea Romaniei la un nou statut. In acelasi timp, este necesar sa fim foarte transanti: acesta este efectul vizibil imediat, insa este esential sa avem asteptari realiste si sa tinem cont de contextul intern si international in care traim. Intr-o lume in continua schimbare, bursa se pozitioneaza ca un reper si pilon esential de finantare a economiei. Companiile romanesti au aratat in acest an, mai mult decat oricand, ca au capacitatea si determinarea de a a-si adapta modelul de business, iar noi am demonstrat, prin intermediul bursei, ca le putem facilita accesul la capitalul vital functionarii chiar si in conditii de pandemie,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Asa cum evidentele o arata, piata de capital din Romania a devenit mult mai atractiva si a fost inclusa, odata cu promovarea efectiva la statutul de Piata Emergenta, in indici ce au in componenta companii cu o valoare totala de piata de aproximativ 50 de ori mai mare decat cele din categoria Pietelor de Frontiera. Promovarea Romaniei este un proces continuu, nu doar o etapa. Este elementul fundamental de care investitorii romani ar trebui sa tina cont. Prioritatea noastra este consolidarea acestui statut pe care l-am castigat prin cresterea numarului de companii incluse in indicii Pietelor Emergente. Ambitia noastra este ca la urmatoarele evaluari sa putem anunta ca avem mai multe companii romanesti care vor putea face parte din acest univers investitional si suntem in dialog cu reprezentantii acestora pentru a implementa cele mai bune solutii pentru ca aceste includeri sa devina realitate,” a spus Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti.

Doua companii romanesti, Banca Transilvania (TLV) – cea mai tranzactionata companie de la BVB – si Nuclearelectrica (SNN) – companie listata la bursa in care statul roman e actionar majoritar – au indeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, incepand cu 21 septembrie, in indicii All-Cap dedicati Pietelor Emergente potrivit clasificarii furnizorului global de indici FTSE Russell. Ca urmare a accederii Romaniei la statutul de Piata Emergenta prin includerea emitentilor Banca Transilvania si Nuclearelectrica in indicii FTSE All-Cap, reprezentantivi pentru upgrade-ul la noul statut de piata, si alte companii romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti pot beneficia de includerea in indicii pietelor emergente. Potrivit clasificarii FTSE Russell, prima companie romaneasca care a beneficiat de upgrade-ul pietei este TeraPlast (TRP). Alte companii romanesti vor putea face parte din indicii Pietelor Emergente pe masura ce vor indeplini criteriile de includere.

 BVB Raport lunar septembrie 2020: http://www.bvb.ro/press/2020/BVB_Raport lunar septembrie 2020.pdf