Volatilitatea care a cuprins pietele de capital internationale la inceputul anului a continuat sa-si faca simtita prezenta parcursul intregului semestru, la finalul caruia cei mai multi indici bursieri erau in teritoriu negativ. Anxietatea investitorilor internationali a fost accentuata in februarie si a atins noi cote odata cu declansarea conflictului armat dintre Rusia si Ucraina. La finalul lunii februarie, piata de capital din Romania inregistra o scadere de 3,61% in cazul BET si BET-TR, indice care include si dividendele. Aceasta depreciere a fost in rand cu evolutia indicilor din pietele mature: -3,14% pentru indicele american S&P500 si -3,36% pentru indicele european STOXX600. Ulterior, pana la finalul primului semestru, piata de capital din Romania s-a decuplat de la aceasta evolutie descendenta. La finalul lunii iunie, piata de capital din Romania a revenit pe un plus de 0,8%, prin prima indicelui BET-TR, si a recuperat astfel integral scaderile cauzate de razboiul din Ucraina. Prin comparatie, variantele total return ale indicelui american S&P500 sau al celui european STOXX600 au inregistrat scaderi de 20%, respectiv de 14,6%, la finalul primelor 6 luni. Indicii internationali de tip total return FTSE Emerging Markets sau MSCI Frontier Markets – indici in care este inclusa si Romania – s-au aflat in teritoriu negativ cu -14,8%, respectiv -20,5%.

Celelalte riscuri externe legate de evolutia pandemiei de coronavirus, inflatia in crestere, majorarea ratelor de dobanda, cresterea preturilor la energie, disfunctionalitatile din lanturile de aprovizionare precum si temerile privind o eventuala recesiune in pietele dezvoltate sunt in continuare factori care pot influenta semnificativ activitatea din pietele de capital. Intr-un astfel de context, capitalizarea companiilor romanesti s-a pastrat la nivelul inregistrat la finalul anului trecut: 141 miliarde lei sau 28,5 miliarde euro.

„Romania a dat dovada ca reprezinta un pol de stabilitate in regiune. Capitalul urmeaza oportunitatile acolo unde ele apar si piata de capital din Romania si-a demonstrat atractivitatea atat in randul investitorilor locali, cat si in randul investitorilor internationali. Acest fapt este intarit de continuarea trendului listarilor de companii romanesti pe bursa si de extinderea reprezentativitatii Romaniei pe radarul investitorilor internationali. Rezultatele la 6 luni ne arata ca investitorii care au avut incredere in Romania au avut de castigat. Oportunitatile si amenintarile sunt intotdeauna prezente in pietele de capital, care traverseaza in aceste momente un context complicat pentru ca exista o multitudine de factori care sunt dificil de cuantificat pe termen scurt. Faptul ca Romania s-a pozitionat mai bine in comparatie cu alti indici sau cu alte piete nu reprezinta o garantie pentru viitor, insa este o imagine care surprinde evolutia pietei la un moment dat si aceasta imagine este relevanta pentru investitori atunci cand decid unde sa aloce capital”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

„Prima jumatate de an a fost una intensa pentru pietele de capital la nivel international, nu doar in Romania. Episodele puternice de volatilitate au contrastat cu sesiuni in care activitatea investitionala a fost redusa. Am putut observa aceste fenomene si pe bursa de la Bucuresti, insa am constatat ca piata de capital romaneasca a reactionat matur, iar investitorii au identificat aici oportunitati de conservare sau de crestere a capitalului ceea ce a facut din Romania o destinatie investitionala atractiva. Ne asteptam ca in a doua jumatate a anului volatilitatea sa continue sa fie prezenta. Una dintre caracteristicile pietei de capital este ca este o piata eficienta, iar cererea si oferta corecteaza discrepantele care apar, insa amplitutinea si frecventa acestor reglaje nu poate fi prezisa. Tocmai de aceea pentru romanii care vor sa-si investeasca economiile in actiuni si obligatiuni listate pe bursa locala, recurenta investitiei, diversificarea in randul claselor de active precum si un termen lung de investitie sunt elementele-cheie care pot produce rezultate foarte bune cu un minim de efort”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Activitatea investitionala la BVB a fost accentuata in primul trimestru pentru ca lunile aprilie si mai sa aduca reduceri semnificative ale valorilor medii zilnice de tranzactionare. Spre exemplu, pe segmentul de actiuni listate pe Piata Reglementata a BVB, luna ianuarie a inregistrat cea mai mare valoare medie zilnica de tranzactionare, de peste 100 milioane lei, in timp ce luna aprilie a inregistrat cea mai mica valoare medie zilnica, de 27 milioane lei. Pe ansamblul primului semestru activitatea investitionala a fost una robusta la BVB, cu o valoare medie zilnica de peste 60 milioane lei pe segmentul de actiuni. Luand in calcul toate tipurile de instrumente financiare, acelasi indicator arata un nivel de 109 milioane lei (22 milioane euro), in crestere cu 60% fata de primele 6 luni ale anului anterior. Valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a depasit 13,5 miliarde lei (2,73 miliarde euro) in prima jumatate a acestui an. Investitorii prezenti la BVB au devenit mult mai activi in perioada ianuarie-iunie din acest an si au introdus cu 56,8% mai multe ordine de vanzare-cumparare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, la nivelul primelor sase luni ale anului au fost realizate peste 824.000 de tranzactii.

Romania a devenit tot mai vizibila pe plan international si este prezenta, incepand cu data de 20 iunie, cu 12 companii in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente. Cele 12 companii sunt: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor, Sphera Franchise Group, si Aquila.