Pe 15 iunie am lansat a patra ediție a concursului Tineri regizori – Texte contemporane, destinat regizorilor cu vârsta de până în 35 de ani.

Miercuri, 15 decembrie, în urma jurizării listei scurte, anunțate pe 9 decembrie, dintr-o serie de șapte propuneri finaliste, consiliul artistic al Teatrului Odeon a desemnat cei doi câștigători, care vor monta spectacolele în Sala Studio, în cursul anului viitor, 2022.

Proiectele desemnate câștigătoare sunt:

Teodora Petre cu „Mama” de Florian Zeller, scenografie Andrei Șova, light design Ioana Pashca.

Adina Lazăr cu „Nu vorbim despre asta” de Alexandra Felseghi, scenografie Silviu Medeșan, animație Paul Mureșan

Programul „Tineri regizori – Texte contemporane” a fost lansat în anul 2001 sub denumirea „DEBUT – tineri regizori. texte contemporane” și se desfășura sub forma unui concurs de proiecte destinat tinerilor regizori, studenți sau proaspăt absolvenți ai academiilor de artă, cu scopul de a încuraja și susține tânara generație de artiști și noile mijloace de exprimare scenică.

Primele proiecte câștigătoare au fost: „Genocid sau ficatul meu e fără rost” de Werner Schwab, regia Sorin Militaru; „Marisol” de Jose Rivera, regia Alexandru Berceanu, „Alchimistul” dramatizare de Radu Macrinici, după romanul omonim al lui Paulo Coelho, regia Anca Colțeanu; „norway.today” de Igor Bauersima, regia Andreea Vălean și „Morţi şi vii” de Ștefan Caraman, regia Ana Mărgineanu.

În anul 2010, Sala Studio a fost inaugurată cu un spectacol câștigător al celei de-a doua ediții a concursului, „Blifat” de Gabriel Pintilei, regia Alexandru Mihail, iar în Sala Majestic a fost montat „Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva” de Jonas Gardell, propus de Mariana Cămărașan și Alexandra Penciuc.

În 2015 s-a desfășurat a treia ediție a concursului, cei doi câștigători fiind Horia Suru cu piesa „Refugiul” de Jennifer Halley și Vladimir Anton cu piesa lui Donald Margulies, „Când timpul nu se mișcă”.