Pianistul Cătălin Răducanu a încheiat  în seara de 24 octombrie, la Ateneu, în fața unei săli pline cu spectatori entuziaşti, Turneul Național „Un artist, un pian şi un țambal”, început la Sinaia în luna august.

O primă parte clasică, la pian, cu lucrări de Chopin, Liszt şi Albéniz, urmată de o a doua parte, tot la pian, dar din zona jazz-ului, cu improvizații pe teme de Gershwin sau Chick Corea, culminând cu o a treia la…țambal, cu lucrări de Toni Iordache, Eric Satie şi chiar cu o lucrare proprie, scrisă special pentru țambal.

Dacă pentru primele două părți, cea clasică şi cea de jazz, tânărul pianist a adoptat o atitudine sobră, la ultima parte şi-a pus pălăria, si-a luat ciocănelele si a improvizat la țambal spre bucuria celor aproape 500 de spectatori, care au aplaudat în picioare, dornici de mai multe bis-uri.

Primul bis, cerut din sală, improvizație pe Rapsodia 1 de Enescu. Sala a explodat în aplauze şi urale. Scena s-a umplut de flori. O provocare dusă la bun sfârșit, mai ales că a fost propusă directorul Filarmonicii George Enescu, violoncelistul Marin Cazacu. Al doilea bis, pornind de la o celebră temă simfonică beethoveniană. Alte aplauze şi urale. Al treilea bis… improvizație pe tema Du-mă-acasă, măi tramvai!  O sală întreagă în picioare, care nu se mai lăsa dusă acasă

Un recital eclectic, un public eclectic, o atmosferă care a confirmat motto-ul acestui turneu : „Muzica e una!”

Turneul s-a încheiat în România, dar continuă pe 11 noiembrie cu un recital la Chişinău, la Sala cu Orgă, în cadrul celei de-a 6-a edițiia Galei Corneliu Coposu.

 Detalii pe www.ArtistPianTambal.ro

Video Un artist, un pian și un țambal la Teatrelli: https://youtu.be/yJAelBSUSX4

Spot video turneu: https://youtu.be/FNfdlJ_NvLo

 Instagram

  • https://instagram.com/artist.pian.tambal

ITINERAR

26 august, ora 19:00 – Sinaia, Sala Casino – avanpremieră, în cadrul Festivalului “Enescu şi muzica lumii”

2 septembrie, ora 19:00 – Oradea, Sala „Enescu-Bartók” a Filarmonicii

3 septembrie, ora 21:00 – Bucureşti, Grădina cu filme – Creart

8 septembrie, ora 19:30 – București – Rezidența9

9 septembrie, ora 19:00 – Constanţa, esplanada Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”

21 septembrie, ora 12:00 – Gugeşti, jud. Vrancea

21 septembrie, ora 19:00 – Focşani, Ateneu, în cadrul festivalului „Classic for teens”
24 septembrie, ora 19:00 – Brașov, Sala Patria

25 septembrie, ora 19:00 – Deva, Sala Pro Arte

26 septembrie, ora 19:00 – Arad, Palatul Culturii

24 octombrie, ora 19:00 – București, Ateneul Român

 11 noiembrie, ora 18:00 – Chişinău, Sala cu orgă, în cadrul ediţiei a VI-a a Galei Corneliu Coposu

PROGRAM MUZICAL

Pian

Frédéric Chopin ​- Balada nr. 4 în fa minor, op. 52

Frédéric Chopin ​- Studiu op. 10, nr.8

Franz Liszt – Les jeux d’eaux à la villa d’Este

Frédéric Chopin ​- Studiu op. 25, nr. 12

Isaac Albéniz – Asturias

Improvizații pe teme de jazz

Chick Corea – Armando’s Rhumba

George Gershwin – I’ve got rhythm

Chick Corea – Spain

Improvizații la țambal pe diverse teme

Toni Iordache – Horă din Muntenia

Cătălin Răducanu – Evocation

Erik Satie – Gnossienne Nr. 1

Toni Iordache – Picături de untdelemn

Producător: Pro Contemporania

Partener principal: BRD Groupe Société Générale

Coproducător: Radio România

Cu sprijinul: JTI, Senia Music, Zarea

Partener : The Culture Club

Sponsor: Alliance Healthcare

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Viewfinder Solutions, Ziarul Metropolis, RFI România, Cronicari digitali, www.demilioane.ro

Parteneri culturali și organizatori locali: Primăria Orașului Sinaia, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Filarmonica din Oradea, Teatrul Szigligeti Oradea, Primăria Municipiului București, Creart, Grădina cu filme, Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski, Asociaţia Pro Patria Vox, Consiliul Judeţean Vrancea, Primăria comunei Gugeşti, Ateneul Focşani, Filarmonica din Brașov, Centrul Cultural Apollonia, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Colegiul Național Decebal din Deva, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de cultură Arad, Primăria Municipiului Arad, Filarmonica din Arad, Filarmonica „George Enescu”, Fundaţia Corneliu Coposu, Sala cu Orgă Chişinău.

Biografie Cătălin Răducanu

Cătălin Răducanu este absolvent al Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti” și al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. A studiat pianul cu Alma Peter, Vlad Dimulescu, Dana Borșan și Viniciu Moroianu. A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale, având privilegiul de a susține concerte în Germania, Ungaria, Franța și Italia. S-a perfecționat în cadrul unor masterclass-uri cu profesori de renume: Gabriel Amiraș, Andrei Gavrilov, Cristian Beldi și alții. A fost de două ori bursier al UNIMIR și al Fundației “Principesa Margareta a României”, în 2014 și 2016.

A susținut recitaluri si concerte la Școala Americană, Tinerimea Română, Teatrul Act, Muzeul “George Enescu”, Sala Dalles, Universitatea Națională de Muzică București, Institutul Maghiar, Sala ARCUB, Sala Palatului, Ateneul Român, Centrul Ceh, Palatul Suțu, Castelul Peleș, Palatul “Regina Elisabeta”, Franz Liszt Academy Budapest, Academia Maghiară din Roma, Teatrul ODEON București, Casa de Cultură “Aurel Stroe” din Bușteni, Opera Națională București, Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica din Brașov, Casa Lipatti etc. A participat la Festivalul “Serile Lipatti” (2013 – 2014) și a prezentat improvizații la pian pentru filme mute în anul 2016, la Cinemateca Română din București. Pe lângă profesionalismul și dăruirea cu care interpretează muzica clasică, Cătălin Răducanu desfășoară proiecte în care cântă jazz, fiind și compozitor. A participat la Festivalul de Jazz de la Constanța, ”Jazz up Sea”.

În prezent este student doctorand în anul III, sub îndrumarea ilustrului muzician Dan Dediu. De asemenea, este profesor acompaniator al Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti” și pianist colaborator al grupului cameral “Traffic Strings”. A făcut parte din proiectul CONNECTARTS, al Asociației Culturale ISVOR. A fost unul dintre acompaniatorii oficiali ai Concursului “George Enescu” la Secția Vioară, în luna mai 2021. Este membru al formației de muzică contemporană ”Ars Subtilior”.

A participat ca interpret la pian si țambal si în proiecte interdisciplinare precum La steaua… Cuvinte, necuvinte, alături de actorii Horaţiu Mălăele şi Emilia Popescu. În 2023 a fost invitat ca interpret la pian și țambal în spectacolul Aplauze pentru poet …pe scenă, alături de Rodica Mandache și Eduard Păuna, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, proiect prezentat și la București sau la Chișinău. Tot în 2023 a participat alături de Ansamblul “Violoncellissimo”, în turneul Clasic la puterea a treia. Un artist, un pian și un țambal este primul său turneu solo.