Robotizarea devine din ce în ce mai intensă în industria alimentară și a băuturilor din Europa. Potrivit datelor Federației Internaționale de Robotică (IFR), în perioada 2015-2020, creșterea medie a numărului de roboți instalați în industria alimentară și a băuturilor din Europa a fost de 8%. În 2020, în industria alimentară și a băuturilor din Europa au fost instalați 4187 de roboți industriali, ajungându-se la un total de 37625 de roboți folosiți în această industrie. În România, la sfârșitul anului 2020 în industria alimentară și a băuturilor erau operaționali 120 de roboți industriali, cu 27 mai mulți decât la finalul anului 2019 și cu 87 mai mulți decât la finalul anului 2015.

Coboții susțin automatizarea în multe procese din sectorul alimentar și al băuturilor. Datorită funcționalității lor, cele mai comune aplicații includ: ambalarea, paletizarea, operarea mașinilor, preluarea și plasarea și controlul calității. Coboții garantează repetabilitatea procesului, precizia, creșterea eficienței producției și îmbunătățirea standardelor de producție îmbunătățite. Roboții colaborativi pot fi implementați pentru a lucra pe linia de producție și pentru a coopera cu alte mașini în sisteme intralogistice. Spre deosebire de roboții industriali tradiționali, coboții nu au nevoie de un gard de protecție, sistemul lor de siguranță le permite să lucreze mână în mână cu oamenii.

Coboți pentru reducerea deficitului de personal

Unilever este unul dintre cei mai mari producători din lume din industria FMCG. Deține aproximativ 400 de mărci livrate în 190 de țări. Unilever deține patru fabrici de producție în Polonia. Una dintre aceste fabrici, se ocupă cu ambalarea ceaiului, care este livrat la fabrica în saci de 25 kg. Compania se confruntă de mult timp cu  lipsa angajaților. Acest lucru a făcut Unilever să implementeze roboți colaborativi în producție.

După implementarea coboților UR10 furnizați de Universal Robots, automatizarea completă a procesului de paletizare în fabrica Unilever a permis creșterea eficienței producției și transferul angajaților către alte sarcini. Acum cutiile cu produsele gata de vânzare sunt stivuite pe paleți de șase roboți colaborativi. Utilizarea robotizării a scurtat timpul de paletizare, a optimizat ergonomia muncii și a eliberat angajații de cele mai obositoare sarcini. Perioada estimată de recuperare a investiției în roboții colaborativi de la fabrica Unilever din Katowice este de aproximativ 12 luni.

Două linii de producție de la fabricile Unilever au fost complet automatizate. Înainte de automatizare, toate sarcinile erau îndeplinite de oameni. Operatorul din fabrică își petrecea aproximativ 70% din timp pentru ambalare și 30% pentru paletizare. Automatizarea completă a paletizării cu coboți a scutit operatorii de 30% din sarcinile acestora. Coboții efectuează cea mai grea muncă și sunt, în același timp, extrem de eficienți. În prezent, paletizează aproximativ 1.100 de cutii de carton într-o tură de opt ore. În procesul de paletizare, fiecare cutie este plasată pe un palet de către un robot conform unui model predeterminat.

 Programarea roboților este intuitivă și ușoară

Programarea roboților la fabrica Unilever a necesitat adaptarea activităților robotului la forma și dimensiunea ambalajelor din carton utilizate la o anumită stație de producție. Cu toate acestea, procesul a fost similar în fiecare caz. După ce atinge numărul de cutii de pe un palet, asumat de program, robotul trece la următorul strat. De obicei, un palet este format din șase până la zece straturi și are zece până la douăzeci și una de cutii pe fiecare strat. Odată ce un strat este terminat, robotul calculează noua înălțime și stabilește punctul de unde să înceapă următorul. Între timp, operatorul, de îndată ce observă că robotul începe să stivuească cutiile pe următorul palet, pleacă cu marfa încărcată. Cobotul are nevoie de 20 până la 30 de minute pentru a stivui întregul palet.

Gama largă de aplicații pentru coboți în industria alimentară și a băuturilor

Roboții colaborativi sunt utilizați într-o gamă largă de procese din fabricile de alimente și băuturi. Coboții pot îndeplini sarcini în condiții precum umiditate ridicată, temperaturi scăzute și ridicate, eliberând angajații de sarcinile grele efectuate într-un mediu dăunător pentru oameni. Programele de paletizare incorporate fac implementarea ușoară, chiar și pentru a satisface nevoile specifice ale clienților pentru modele de paleți și etichetare care sunt adesea necesare pentru distribuția de alimente și băuturi. Coboții pot fi echipați cu o gamă largă de sisteme de prindere plug-and-play pentru a manipula cu ușurință obiecte fragile și cu formă neregulată.

Coboții sunt perfecți pentru procesele care necesită o igienă specială. Avantajul lor constă în capacitatea de a lucra non-stop, fără pauze. Sunt o soluție bună pentru gestionarea vârfurilor sezoniere, în care coboții vor crește eficiența fără a fi nevoie de angajarea unor lucrători temporari. Ușurința de programare și posibilitatea de a muta coboții între sarcini permite roboților colaborativi să fie implementați fără probleme pe linii de producție noi sau în alte procese, în funcție de nevoile afacerii.

Despre Universal Robots

Universal Robots își propune să împuternicească schimbarea în modul în care se desfășoară munca folosind platforma sa de robotică de ultimă generație.

De la introducerea primului robot colaborativ (cobot) comercial din lume în 2008, UR a dezvoltat un portofoliu de produse care include UR3e, UR5e, UR10e și UR16e, și reflectă o gamă largă de acoperiri și sarcini utile. Fiecare model este susținut de o selecție largă de efectori terminale, software, accesorii și kituri de aplicații din ecosistemul UR+. Acest lucru permite coboților să fie utilizați într-o gamă largă de industrii și înseamnă că pot fi redistribuiți în diverse sarcini.

Compania, care face parte din Teradyne Inc., are sediul central în Odense, Danemarca și are birouri regionale în Statele Unite, Germania, Franța, Spania, Italia, Cehia, România, Rusia, Turcia, China, India, Japonia, Coreea de Sud, Singapore și Mexic.

Universal Robots a instalat peste 50.000 de coboți în întreaga lume.