Sambata, 2 martie, la Centrul Cultural Aurel Stroie din Bușteni, a avut loc cea de-a 12-a ediție a Premiilor Sportivul Anului, oficializată de către Federația Română de Alpinism și Escaladă (F.R.A.E.).

La Gala Alpinismului Românesc, desfășurată în cadrul Alpin Film Festival, într-o zi dedicată noii generații a alpinismului românesc, 7 sportivi F.R.A.E. au primit recunoașterea realizărilor lor profesionale în decursul anului trecut, devenind Sportivii Anului 2018.

Pentru Alpinism de altitudine, Laura Mareș, sportiv în cadrul diviziei Elite Mountaineering a Clubului Sportiv Alpin Club Carpatic, a fost premiată pentru realizarea primei ascensiuni românești feminine a vârfului Ama Dablam din Himalaya, 6.812 metri. Gina Bădescu,  componentă a aceluiași club sportiv, a primit și ea premiul pentru atingerea aceluiași vârf Ama Dablam la doar o săptămână distanță de Mareș.

La disciplina Schi-Alpinism, cadetului Cosmin Jinga, de la Clubul Sportiv Dinamo București, i-a fost acordat trofeul pentru cea mai bună clasare a țării noastre într-o competiție europeană de profil, respectiv locul 2 în cadrul Campionatului European de la Nicolosi, Italia, devenind primul vice-campion român în vreunul dintre sporturile Federației de până acum, indiferent de categoria de vârstă. Astfel Jinga este sportivul cu cele mai mari șanse de calificare în cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret ce se vor desfășura la Lausanne, în februarie 2020.

Alpinismul tehnic extern a avut și el victorii săi anul trecut. Echipa Teofil Vlad – Zsolt Torok – Romică Popa a reușit, în 18 octombrie, deschiderea unei rute noi spre vârful Pumori, 7.138 metri,  în Himalaya, denumite ulterior Le Voyage de Petit Prince (Călătoria Micului Prinț). Premiera lor constituie cea mai notabilă performanță alpină pentru România, recunoscută internațional de către presa de specialitate.

La Escaladă sportivă, Călin Enache, 16 ani, component al Alpin Club Carpatic, a primit titlul de sportivul anului pentru accederea în finala unei competiții europene majore, respectiv locul 10 la Cupa Europeană de Bouldering desfășurată în luna iulie la Sofia. Enache este unul dintre cei mai buni practicanți de bouldering din România, indiferent de categoria de vârstă, și sportivul cu cel mai bun rezultat la competiții internaționale de anvergură, respectiv locul 18 la Campionatul Mondial de Escaladă din 2017 de la Innsbruck.

S-a acordat și o serie de premii speciale, pentru implicare și dedicare în ramura de activitate, următorilor:

  • Felipe Silva – pentru Management Sportiv Escaladă
  • Claudiu Miu – pentru Management Sportiv Paraclimbing
  • Bogdan Dudău – pentru Excelență ca Antrenor de Escaladă Sportivă
  • Lucian Clinciu – pentru eforturile de dezvoltare a Schi-Alpinismului
  • Dan Vasilescu – pentru întreaga activitate alpină