Ateneul Român - interior

Orchestra Festivalului din Ruse, fondată pe baza unui proiect care creează trainice legături între diverse generaţii de muzicieni din toată lumea, este invitată de Filarmonica „George Enescu“ să concerteze pe scena Ateneului Român. Luni, 1 aprilie 2019, de la ora 19.00, în Sala mare, publicul va putea asculta Clasicul si romanticul de Pancio Vladigherov, Concertul nr. 2, în sol minor, pentru vioară şi orchestră, op 63 de Serghei Prokofiev și Suita „Pasarea de foc” (1919) de Igor Stravinski. Orchestra Festivalului din Ruse va fi condusă de maestrul Emill Tabakov, iar solist în concertul lui Prokofiev va fi violonistul Svetlin Rusev, care a mai cântat pe scena Ateneului în 2017. După ce a interpretat Concertul pentru vioară şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski, alături de Filarmonica „George Enescu”, maestrul Horia Andreescu a afirmat că Svetlin Rusev este „cel mai bun violonist al Bulgariei“. „Invitat mult în străinătate, e o bucurie să-l avem pe Rusev pe scena Ateneului. Noi am mai colaborat împreună, am înregistrat alături de Svetlin Rusev o integrală Ceaikovski“, a subliniat dirijorul Horia Andreescu.

Pentru prima oară, anul acesta, în Orchestra Festivalului din Ruse – una dintre cele mai importante orchestre din Bulgaria – au fost invitați și muzicieni din Bucureşti.

ORCHESTRA FESTIVALULUI DIN RUSE
1 aprilie 2019, ora 19.00, Sala mare
Dirijor Emil Tabakov
Solist Svetlin Rusev

Program

  • Pancio Vladigherov
    Clasicul si Romanticul
  • Serghei Prokofiev
    Concertul nr. 2, în sol minor, pentru vioară şi orchestră, op. 63
  • Igor Stravinski
    Suita „Pasarea de foc” (1919)

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Orchestra Festivalului din Ruse. Mulți artiști au realizat primii paşi profesionali în Şcoala Naţională de Arte „Prof. Veselin Stoianov” din Ruse. Creată în anul 2010 pentru aniversarea de 50 de ani a acestei şcoli, orchestra Festivalului din Ruse face primul său program de succes în timpul celui de-al 50-lea festival internaţional Zilele muzicale din martie cu participarea muzicienilor bulgari de renume mondial, foşti elevi ai şcolii – Emil Tabakov, Svetlin Rusev şi duo-ul de pian Aglica Ghenova şi Liuben Dimitrov. A doua ediţie a proiectului a avut loc cu ocazia celei de-a 55-a aniversare a şcolii, în 2015. Calitatea artistică a programului a adus orchestrei o înaltă recunoaştere din partea publicului şi Premiul naţional al anului – Prestigious Musician, la categoria Proiect muzical.
A treia apariţie la Festivalul Zilele Muzicale din martie, în anul 2017, a dovedit că orchestra are deja o tradiţie şi reprezintă un semn al apartenenţei spirituale faţă de Ruse şi Şcoala de arte.
La a 58-a ediţie a Festivalului, din anul 2018, orchestra a prezentat pentru prima oară două programe cu dirijorul Emil Tabakov, soliştii Svetlin Rusev, Evgheni Boianov şi cvartetul de saxofoane Signum.

Emil Tabakov a început să dirijeze Orchestra Filarmonică din Ruse în 1976. Între 1979-1988 a condus Ansamblul de cameră Soliştii din Sofia, iar în perioada 1985-2000 a fost succesiv dirijor, dirijor principal şi director muzical al Filarmonicii din Sofia. Din 1994 până în 1999 a ocupat, de asemenea, poziţia de dirijor principal al Filarmonicii din Belgrad. În perioada 2002-2008, a condus Orchestra simfonică din Bilkent –Ankara. Între 2008-201 5 a fost succesiv director al Direcţiei Producţie muzicală şi dirijor principal al Orchestrei simfonice a Radioului naţional bulgăresc. Este invitat, atât ca dirijor cât şi împreună cu orchestrele pe care le conduce, în aproape toate ţările europene, precum şi în Statele Unite, Australia, Canada, Japonia, Coreea de sud, Singapore, Taiwan, Brazilia, Africa de sud, Iran ş. a.
Repertoriul lui Emil Tabakov include lucrări de operă şi simfonice din toate epocile. A realizat înregistrări cu lucrări simfonice şi de operă pentru Balkanton (Bulgaria), Elan (Statele unite), Capricio delta (Germania), Mega-music (Bulgaria), Pentagon (Olanda), Ghega Nu (Bulgaria), EMI, Naxos ş.a.
Artist carismatic de o virtuozitate şi de o intensitate remarcabile, Svetlin Rusev abordează marele repertoriu al viorii, de la perioada barocă la muzica contemporană. Ardent interpret al muzicii slave şi propagator mai cu seamă al muzicii ţării sale de origine, Bulgaria, Svetlin Rusev este Muzician al Anului 2006 în Bulgaria şi a primit „Lira de Cristal” în 2007, distincţie decernată de către ministerul Culturii Bulgare.

Svetlin Rusev a cântat în numeroase săli de concert precum Sala Pleyel, Théâtre Châtelet, Théâtre de la Ville, Théâtre des Champs-Elysées şi Cité de la Musique şi Palatul UNESCO din Paris, Halle aux Grains din Toulouse, Palais des Beaux Arts din Bruxelles, Alte Oper din Frankfurt, Palatul Culturii din Budapesta şi Suntory Hall din Tokio, Arts Center din Seul, Teatrul Balşoi din Moscova. Invitat ca solist de către diferite orchestre din Statele Unite, America Latină, Asia şi Europa, a cântat sub bagheta lui Myung-Whun Chung, Leon Fleisher, Yehudi Menuhin, Marek Janowski, Raymod Leppard, John Axelrod, Arie Van Beek, François-Xavier Roth, Jean-Jacques Kantorow, Denis Russel-Davies, Lionel Bringuier, Leo Hussain, Nicholas Milton, Emil Tabakov.
Svetlin Rusev începe foarte devreme studiul viorii cu mama sa, profesoară la şcoala de muzică din Ruse, oraşul natal, înainte de a deveni elev al Conservatorului Naţional Superior din Paris în 1991, la clasele lui Gérard Poulet, Devy Erlih şi Jean-Jacques Kantorow. În 1994, obţine Premiul I la vioară cu maximum de voturi şi felicitările juriului, precum şi Premiul I pentru muzică de cameră, înainte de a fi admis la ciclul de perfecţionare.
Este laureat a numeroase concursuri internaţionale: Indianapolis, Long-Thibaud, Melbourne etc. În 2001, a obţinut Marele Premiu, Premiul Special al Publicului şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unui concert de Bach la prima ediţie a Concursului Internaţional de Muzică de la Sendai (Japonia). În 2000, a primit distincţia „Révélation Classique” din partea Adami şi este laureat al Fundaţiei Natexis. În prezent, Svetlin Rusev este concertmaistru al Orchestrei Filarmonicii Radio France şi al Orchestrei Filarmonicii din Seul, după ce ocupase aceeaşi poziţie la Orchestra din Auvergne. În muzica de cameră, Svetlin Rusev cântă alături de parteneri ca Myung-Whun Chung, Jean-Marc Luisada, Nikolaj Znaider, Eric Le Sage, Peter Frankl, Philippe Cassard, Ralph Gothoni, Antoine Tamestit, Vladimir Mendelssohn, Xavier Philips, Gary Hoffman, Paul Meyer, Philippe Bernold, Arto Noras, Sung Won Yang, Young Hoon Song, François Leleux, precum şi François Salque şi Elena Rozanova, alături de care formează un trio. Interpretul a realizat înregistrări bine primite de către critica de specialitate, incluzând lucrări ale compozitorului bulgar Pancio Vladigherov, precum şi piese de Karl Amadeus Hartmann, Grieg, Medtner. În prezent, activează ca profesor de vioară la Conservatorul Naţional Superior din Paris.

Concertul este organizat de Filarmonica „George Enescu“ București, Primăria Ruse, „Ruse Oraș al Spiritului Liber”, Festivalul Internațional „Zilele Muzicale de Martie”, Scoala Națională de Arte „Prof. Veselin Stoianov” – Ruse, Orchestra Festivalului din Ruse.