Cele 7 etape ale recondiționării mobilierului

Ai moștenit un obiect drag și ai dori să-l aduci la frumusețea de odinioară dar îți este foarte teamă să nu fie deteriorat?

Este o teamă îndreptățită, deoarece, datorită vechimii, unele obiecte vechi pot avea părți fragile sau degradate, care se pot rupe sau pierde ușor, astfel că mobilierul va suferi daune irecuperabile.

Din aceste motive, Mihai Save, Managing Director SaveMob, îți arătă care sunt etapele corecte pe care le presupune recondiționarea mobilierului vechi…

 1. Încărcare și transport la atelier în condiții sigure.

Este foarte important ca piesele de mobilier să fie încărcate și transportate cu maximă atenție deoarece multe dintre ele au părți fragile ce trebuie manevrate cu grijă. În consecință, această etapă include consolidarea profilactică pentru fragmentele care se află în cădere, pentru elementele sau zonele care sunt în pericolul de a se fragiliza, de a se deteriora în mod irecuperabil.

 1. Verificarea stadiului în care se află mobilierul

Mobilierul vechi este adesea afectat de trecerea timpului, de modul în care a fost depozitat, de condițiile atmosferice, de dăunători și de mulți alți factori independenți de voința noastră. De aceea, se impune realizarea unor activități de verificare a stadiului în care se află lemnul prin realizarea unor teste de solubilizare, controlul umidității fibrei lemnoase, monitorizarea temperaturii și izolarea termică a fiecărui obiect.

 1. Demontarea pieselor de mobilier

În această etapă, fiecare obiect este supus unor activități de demontare; sunt desfăcute obiectele din structura fragilă: uși, baghete, feronerie, placaje spate, picioare, ornamente, broaște, mânere, rafturi, inclusiv anumite părți care pot fi desfăcute fără afectarea mobilierului, astfel încât să poată fi șlefuite ulterior. În cazul canapelelor, fotoliilor, scaunelor și altor obiecte tapițate, sunt scoase tapițeria, arcurile, chingile vechi și alte părți, până la schelet.

 1. Curățarea fiecărui element al pieselor de mobilier și șlefuirea mobilei

Curățarea în întregime a suprafeței din lemn până la fibră și pregătirea suprafeței reprezintă următorul pas în recondiționarea unei piese de mobilier. Mai întâi se șterge de praf piesa de mobilier sau partea care se dorește curățată cu o cârpă moale, urmată de o ștergere cu alcool sau care să îndepărteze toate urmele de pe suprafață și care să evidentieze defectele care trebuie reparate. O altă metodă pentru curățarea mobilei este ștergerea acesteia cu decapant sau cu diluant ori o soluție concentrată realizată din apă și amoniac pur.

Ulterior, se realizează curățarea de baiț, pete, ceară, lac, microbi, bacterii etc. prin șlefuirea lemnului până la fibră, în mai multe etape. În funcție de starea și tipul lemnului vom folosi abraziv de granulație mare sau mică pentru ca lemnul să fie cât mai fin la atingere.

 1. Tratare și completare mobilier

Adesea piesele de mobilier vechi au părți deteriorate complet, le lipsesc anumite sculpturi sau desene, sunt afectate de umezeală, dăunători, bacterii sau microbi. De aceea, se impune completarea prin sculptură a elementelor lipsă cu lemn de calitate superioară de aceeași fibră, schimbarea anumitor părți din lemn sau placaje, curățare feronerie sau copiere elemente lipsă. În această etapă se realizează chituirea la culoare cu chit special a fiecărui tip de lemn, apoi finisarea chitului la nivel. Pentru eliminarea dăunătorilor se folosesc tratamente speciale și se refac unghiurile de imbinare pentru ca îmbinarea părților de mobilier să fie perfectă.

 1. Vopsirea mobilierului

Aplicarea unui strat de vopsea/ bait sau lac este următoarea etapă în recondiționarea mobilierului.  O nouă nuanță a mobilei o va face de nerecunoscut și vei avea impresia că ai achiziționat un mobilier nou. În această etapă, o vopsea de bună calitate sau un lac rezistent, care să dea un luciu frumos, sunt esențiale. În egală măsură, o cabină de vopsit și o cameră de uscare fără praf, combinate cu mâna unui specialist, oferă un finisaj perfect al suprafeței.

Echipa care se ocupă de reconditionare realizează acum și alte activități importante pentru finisajul mobilierului:

 • neutralizarea suprafeței lemnoase înainte de a intra in cabina de vopsit,
 • băițuire sau vopsire în culoarea originala sau culoarea aleasă de client dintr-un paletar;
 • grunduire și șlefuire între straturi (acest procedeu este foarte important pentru a face aderența între straturi și a rezista cat mai mult in timp lacul),
 • lăcuire în cabină,
 • uscare într-o uscătorie specială, încălzită, unde nu este praf

Pentru un finisaj de calitate, sunt folosite produse de calitate de la firma Sayerlack (unul dintre liderii producătorilor de vopsele pentru lemn din lume).

 1. Montajul și accesorizarea

Ultima etapă (înainte de transportul final către locuința clientului) cuprinde activitățile de montare a tuturor părților de mobilier, feronerie, balamale, geamuri, uși etc. În această etapă sunt refăcute cheile care lipsesc și sunt aplicate accesoriile. Tot acum se realizează și tapițarea anumitor piese de mobilier (fotolii, scaune, canapele, paturi etc.) cu burete sau arcuri, în funcție de solicitarea clientului și în funcție de materialul ales. Daca vrei să dai un “touch” modern mobilierului tău stilat, în acest moment poti aplica diverse accesorii cum sunt cele de nichel sau de crom ori lemn si tot jocul de vechi-nou va fi creat cu succes.

Articol scris în cadrul proiectului de responsabilitate socială ”Reciclare prin recondiționare”

Despre programul de CSR

Programul de CSR “Reciclare prin recondiționare” este inițiat de grupul de companii SaveMob cu scopul de a sprijini păstrarea obiectelor vechi și reintroducerea lor în circuitul curent. Este o campanie de educare a publicului în vederea reciclării și recondiționării mobilierului vechi care se  derulează timp de 4 luni, în perioada august – noiembrie 2019, în București. Programul are două componente educaționale: pe de o parte vor fi realizate materiale informative despre recondiționarea mobilierului, cu fotografii din atelier și sfaturi despre folosirea și modificarea mobilierului vechi. A doua componentă educațională, cu tema ”Viața secretă a mobilierului nostru” cuprinde povestiri cu impact emoțional scrise în cadrul proiectului și oferite gratuit spre publicare partenerillor media ai proiectului, pe durata campaniei.

Proiectul de CSR ”Reciclare prin recondiționare” este sprijinit de 14 parteneri media: ACCMediaChannel, Antreprenor în România, Bucuresti Life, Bucurestii vechi si noi, Clarissa, Ce face Mimi?, DacicCool, Fashion8, IQool, Mujer, PRwave, Restaurante-Bucuresti.ro, StyleAndTheCity.ro, Vipstyle.

Despre SaveMob Group

Creat în 2013 și situat în Bucuresti, pe Bd. Timișoara nr. 104 E, SaveMob Group cuprinde
3 companii cu domenii diferite de activitate: SaveMob – cel mai mare atelier de restaurare/ recondiționare mobilier și obiecte de patrimoniu, Engineer Moving – servicii profesioniste de mutare și transport obiecte din patrimoniul cultural și Depozitare-ieftina.ro – servicii de demontare, ambalare, transport și depozitare mobilă în boxe speciale.

În perioada 2013-2018, SaveMob Group a lucrat pentru zeci de mii de clienți, a efectuat peste 15.000 de mutari realizate profesionist, a asigurat servicii de depozitare pentru sute de clienți și a restaurat/ recondiționat peste 10.000 de obiecte.