Capitalurile proprii au scăzut la final de decembrie 2018 și s-au redresat rapid în primul trimestru din acest an. Însă, de atunci, direcția a devenit tot mai neclară, volatilitatea a crescut, iar piețele au devenit tot mai nervoase. Care sunt ariile cheie pe care să se concentreze investitorii care caută să aloce fonduri de aici încolo?
Panica de pe piețe din T4 2018 a conținut unele elemente de proporții epice, dar la fel s-a întâmplat și în lunile care au urmat. Capitalurile proprii globale au crescut cu 16% în monedă locală de la minimul de la final de decembrie până la final de februarie cu doar câteva obstacole. În martie, dansul a devenit mai imprevizibil, cu noi dovezi că economia este încă în scădere, iar participanții la piață sunt nervoși. Iată care sunt cele șase subiecte cheie despre care vorbesc investitorii de capitaluri proprii în această săptămână. Și opiniile noastre despre fiecare dintre ele.
Comerțul global s-a redresat în ianuarie
În ciuda disputei comerciale crescânde dintre SUA și China, comerțul global a continuat să crească pe aproape tot parcursul anului 2018, până în noiembrie și decembrie când a scăzut cu 4%, înregistrându-se cel mai mare declin din 2008 încoace. CPB tocmai a publicat cifrele pe ianuarie (excluzând SUA din cauza închiderii guvernului) care indică o redresare fermă. Indiferent de redresarea din ianuarie, comerțul global este încă fragil, iar acum câteva zile CEO-ul FedEx a avertizat cu privire la scăderi viitoare.
Cheia pentru schimbarea discursului cu privire la comerțul global este un acord SUA-China care, conform mai multor surse, este aproape de finalizare. Cu toate acestea, încă credem că există o mare probabilitate pentru o „versiune blândă” doar, ceea ce lasă nerezolvate multe dintre detaliile dificile, inclusiv transferuri forțate te tehnologie și furt de proprietate intelectuală.
Inversarea curbei de randament
Recenta inversare a curbei de randament (capăt foarte scurt față de cel pe 10 ani) a primit foarte multă atenție în piețele financiare deoarece a avut un foarte bun istoric anterior de indicator de predicție a recesiunii. Deși a fost un bun indicator și ar trebui să cântărească greu în procesul de luare a deciziilor investitorilor, trebuie, de asemenea, să recunoaștem că economia este foarte dinamică și că recesiunile se pot desfășura în mod diferit.
Tot ceea ce știm este faptul că inversiunea curbei de randament indică nervozitatea investitorilor și faptul că, în mod clar, lucrurile nu sunt în regulă, ceea ce reprezintă, cel mai probabil, unul dintre motivele marii schimbări FOMC cu privire la politica monetară. Inversiunea curbei de randament este importantă și trebuie urmărită îndeaproape.
Pe baza istoricului, durata dintre inversiunea curbei randamentului și recesiune este fluidă, ceea ce face ca luarea deciziilor să fie dificilă. Astfel, recomandăm investitorilor să acorde o mare importanță inversiunii curbei de randament și să fie atenți și la alți indicatori cheie. Așa cum am subliniat în articolul lunar despre capitaluri proprii din februarie, indicatorii globali de top ai OCDE încă nu sunt favorabili capitalurilor proprii globale, așa încât noi încă recomandăm investitorilor să fie în defensivă în ceea ce privește capitalurile proprii.
Powell repetă panica lui Greenspan din 1998?
Decizia Comitetului federal pentru operațiuni pe piața deschisă de a face cea mai mare schimbare a sa cu privire la politica monetară din ultima vreme a crescut posibilitatea ca acest lucru să reprezinte o reluare a ceea ce s-a întâmplat în 1998. Atunci, președintele Fed de la acel moment, Alan Greenspan, s-a panicat în momentul în care Rusia nu și-a onorat obligațiile și LTCM a fost salvată, scăzând rata efectivă a fondurilor Fed cu 88 de puncte de bază. Urmarea a fost o scădere de 27% a Indicelui NASDAQ Composite. Opțiunea de vânzare a Fed o oprit hemoragia, iar economia globală a continuat să se extindă alături de o extindere agresivă a evaluării acțiunilor americane din tehnologie.
În T4, capitalurile proprii americane au scăzut cu 20% înainte ca Fed să intre în panică, capitalurile proprii de durată mare, precum acțiunile din tehnologie cu valori mari, fiind cele care au scăzut cel mai mult. La fel ca în 1998, opțiunea de vânzare a Fed a resuscitat redresarea, ștergând declinul anterior. Este acum Fed ostaticul piețelor financiare datorită financializării profunde a economiei de azi? Poate, dar Fed nu este capabilă să vadă lucruri pe care piața nu le vede. Așa cum am mai argumentat, Fed ar trebui să acorde mai multă atenție piețelor financiare într-o economie de final de ciclu. Dar prin introducerea relaxării aici, Fed riscă o bulă financiară a activelor de durată mare (acțiuni din tehnologie, imobiliare, capitaluri proprii private, capital de risc, artă, vin et cetera). De partea cealaltă, înseamnă că am putea avea parte de o creștere finală a capitalurilor proprii globale înainte ca petrecerea să ia sfârșit.
Coreea de Sud oferă speranța unor semne de redresare
Deși indicatorii globali principali măsurați de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică sunt încă în scădere din ianuarie, pot exista semne că economia globală se află la un punct de cotitură. Indicatorii principali pentru Coreea de Sud au crescut in ianuarie, crescând micile câștiguri observate deja în decembrie (revizuite în creștere de la nicio schimbare anterioară). Este încă prea devreme să spunem că pericolul a trecut, dar dacă și în februarie apar câștiguri, atunci economia globală poate că se extinde din nou, deja.
Aceasta ar fi o dovadă clară că stimulentele chineze încep să-și facă simțită prezența în regiunea asiatică. Făcând pe avocatul diavolului, principalul indice de capitaluri proprii din Coreea de Sud (KOSPI 200) nu a reușit, în martie, să-și redobândească maximele din februarie, așa încât prețul de acțiune scăzut pentru KOSPI 200 este, în mod evident, cauza unei îngrijorări față de semnul pozitiv al indicatorilor principali.
Piața ofertelor publice inițiale se însuflețește după ce Lyft a intrat vineri pe burse
Lyft, cel mai important concurent al Uber din SUA și Canada, își finalizează turneul ofertelor publice inițiale, vizând să adune 1,95 miliarde de dolari pe baza prețului mediu de 65$/acțiune. Compania se va tranzacționa pe SaxoTrader cu codul lyft:xnas și va începe să fie tranzacționată vineri.
Lyft nu emite multe acțiuni, deci volumul de tranzacționare va fi destul de limitat la în jur de 12.2% cu o oarecare creștere dacă subscriptorii își exercită opțiunea de supra-alocare. În analiza noastră inițială publicată pe 4 martie, am discutat despre industrie, perspectivă și situația financiară a Lyft.
În analiza noastră actualizată publicată ieri, am subliniat faptul că evaluarea ofertelor publice inițiale (în jur de 20 de miliarde de dolari pe valoarea întreprinderii) devine prea scumpă față de momentul ciclului economic în care ne aflăm și că există o mare incertitudine cu privire la profitabilitatea viitoare. Lyft nu oferă niciun indicator semnificativ pentru a evalua marja în costuri de achiziție între un nou client și un nou șofer.
Companiile americane cu capitalizare redusă trimit semnale de avertisment
În cadrul Morning Call de azi am evidențiat Russell 2000 (acțiuni ale companiilor americane cu capitalizare redusă) ca fiind un indice de urmărit deoarece arată o divergență clară față de S&P 500. Companiile americane cu capitalizare redusă se comportă, de fapt, mai degrabă similar capitalurilor proprii sud-coreene decât similar S&P 500.
Comportamentul prețului nu este în contradicție cu fondurile care urmează tendințele (CTA-uri) ce încep să scurteze aceste segment de piață. Russell 2000 oferă în mod clar un discurs diferit de S&P 500, care pare a fi puternic în continuare în urma schimbării istorice a FOMC cu privire la politica monetară. Un atu în mâneca companiilor americane cu capitalizare redusă este faptul că deficitul bugetar al SUA continuă să se extindă dramatic sub administrația Trump, ceea ce reprezintă un impuls fiscal clar pentru economia locală de care ar trebui să beneficieze companiile mai mici cu expunere la venitul local.
Analiza de Peter Garnry, Director strategie capitaluri proprii, Saxo Bank
Despre Saxo Bank
Saxo Bank Group (Saxo) este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.
Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.
În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).
Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.
Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.