Filarmonica „George Enescu” aniversează centenarul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România printr-un concert omagial.

În toamna anului 1920, la sediul Conservatorului bucureştean s-a înființat Societatea Compozitorilor Români, George Enescu fiind numit preşedintele acesteia. Pentru a marca sărbătorirea centenarului societăţii, devenită Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Filarmonica „George Enescu“ prezintă joi, 29 octombrie 2020, de la ora 19.00, un concert cu înregistrări de muzică românească, care au fost interpretate la Ateneul Român. Primele două piese din program, Adrian Enescu – Suita Mircea, bătranul înţelept şi Anatol Vieru – Concertul pentru două violoncele şi orchestră sunt extrase din concertele găzduite de Filarmonica „George Enescu” din cadrul Saptămânii Internaţionale a Muzicii Noi (ediţiile 2018, respectiv 2015) devenite deja o tradiţie an de an la sfârşitul lunii mai. Ultima piesă, Poemul simfonic Acteon aparţine lui Alfred Alessandrescu, unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Compozitorilor Români care au semnat, la 2 noiembrie 1920, actul de naştere al Societăţii.

Înfiinţată la iniţiativa lui Constantin Brăiloiu (care a activat ca secretar general timp de aproape un sfert de veac), George Enescu (preşedinte al Societăţii până la părăsirea ţării), Mihail Jora ş. a., Societatea Compozitorilor Români (devenită apoi Uniunea Compozitorilor) a contribuit în mod esenţial la încurajarea creaţiei şi studiului muzicii româneşti, prin organizarea de concerte, realizarea de achiziţii şi a altor acţiuni specifice de promovare a compozitorilor contemporani, dar şi prin fondarea Arhivei de folclor, a revistei Muzica, a Editurii Muzicale.

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”
Joi, 29 octombrie 2020, ora 19.00

Adrian Enescu – Suita Mircea, bătranul înţelept pentru cor şi orchestră

Dirijor HORIA ANDREESCU, Dirijorul Corului IOSIF ION PRUNNER

Anatol Vieru – Concertul pentru două violoncele şi orchestră

Dirijor CAMIL MARINESCU
Solişti MARIN CAZACU, MIREL IANCOVICI

Alfred Alessandrescu – Poemul simfonic Acteon

Dirijor CHRISTIAN BADEA

Înregistrarile pot fi ascultate pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Accesul pe aceste canale online va fi gratuit, joi seară, pentru toți iubitorii muzicii.

***

Uniunea Compozitorilor din România este o organizaţie succesoare a Societăţii Compozitorilor Români, care fusese condusă începând din 1920 de George Enescu şi care existase sub această titulatură până în 1948.

Între cei care au semnat actul de naştere al organizaţiei se număraseră Alfred Alessandrescu, Constantin Brăiloiu, Mihail Jora, Constantin Nottara, Theodor Rogalski.

În 1949, Partidul Muncitoresc Român a votat un nou statut şi a fost ales un nou comitet, care l-a desemnat preşedinte pe Matei Socor. În nou-înfiinţata uniune, anumite personalităţi care contribuiseră chiar la fondarea societăţii – aflate fie în ţară, fie în exil – au fost omise, fiind privite ca exponenţi ai spiritului burghez, retrograd.

La 25 decembrie 1989, 31 de compozitori au redactat un nou statut. Tot atunci s-a decis şi schimbarea titulaturii în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Primul preşedinte de după 1990 a fost Pascal Bentoiu (1990-1992), urmat de Adrian Iorgulescu (1992-94, 1994-1998, 1998-2002, 2002-2005) şi de Octavian Lazăr Cosma (2005-2006, 2006-2010). Din aprilie 2010, preşedinte a redevenit Adrian Iorgulescu.

Uniunea numără astăzi sute membri care reprezintă elita componisticii şi muzicologiei naţionale.