Arbitrajul reprezinta o solutie amiabila de rezolvare a diferentelor dintre parti. Prin arbitraj, conform art. 542 din Codul de Procedura Civila, „persoanele care au capacitate deplina de exercitiu pot conveni sa solutioneze pe calea arbitrajului litigiile dintre ele”, optand pentru o justitie privata.

O definitie interesanta a arbitrajului dintr-o postare a Institutul Arbitral Roman: Asa cum o spune si un expert in domeniu: „Arbitrajul este procesul prin care un litigiu comercial este adus in fata unei parti terte dezinteresate, in scopul solutionarii. Arbitrajul este procesul de aducere a unei dispute in fata unui tert dezinteresat, in scopul solutionarii acesteia. Tertul, in calitate de arbitru, administreaza probatoriul propus de ambele parti si pronunta o hotarare. Totdeauna aceasta decizie este obligatorie pentru parti. ”.

Un arbitru este empatic cu partile pe care le arbitreaza cautand solutia, in primul rand, in raporturile contractuale dintre parti

Acesti tip de proces are o multime de avantaje. In primul rand, taxele sunt mai mici decat in cazul unui proces in instanta, iar termenul maxim de solutionare este de doar 6 luni. In plus, decizia in cazul unui proces de arbitraj este definitiva si executorie – fara cale de atac. De remarcat un avantaj extrem de mare – confidentialitatea: continutul dosarelor si procesul sunt 100% confidentiale.

Ce nu se poate solutiona pe calea arbitrajului?

Prin arbitraj se pot solutiona orice tip de diferende/dispute cu exceptia celor din competemta excusiva a instantelor judecatoresti stabilite expres prin acte normative, de exemplu : litigii penale si cele din zona civila – litigii din aria starii civile, litigii de dezbatere succesorala, relatii de familie.
In genere, orice litigiu de natura comerciala se poate rezolva prin aceasta alternativa a arbitrajului.

Arbitrajul produce efecte obligatorii pentru parti, spre deosebire de mediere, iar in esenta acesta reprezinta o cale distincta, o optiune alternativa fata de instantele de judecata.

Arbitrajul poate fi optional sau obligatoriu, dar in ultimi ani din ce in ce mai multe companii se indreapta catre arbitrajul obligatoriu sau fortat. – vezi HG nr 1 / 2018

Dintr-un articol de pe https://institutularbitral.ro/ am aflat despre recenta decizie a celor de la Google (SUA) de a pune capat arbitrajului fortat pentru toate litigiile care implica actualii si viitorii angajati, cu exceptia litigiilor care au fost deja solutionate. In continuare, a urmat o schimbare la sfarsitul anului trecut, care a eliminat cerinta pentru cazurile de hartuire sexuala si asalt.

De ce sa apelezi la arbitraj – Care sunt principalele avantaje ale acestui demers?

Folosind aceasta cale de justitie privata, ambele parti se vor bucura de un mijloc amiabil de rezolvare a unui diferend / disputa. Dupa cum am evidentiat si mai sus,  avantajele principale ale unei astfel de proceduri tin de:
– Confidentialitate – toate sedintele de dezbateri, continutul dosarelor si hotararile Curtii de Arbitraj sunt confidentiale;
– Intelegere – parteneriatul este caracteristica principala a arbitrajului, aceasta alternativa fiind expresia vointei ambelor parti de a cadea la intelegere;
– Rapiditate – orice litigiu se solutioneaza la Tribunalul Arbitral in termen de cel mult 6 luni;
– Efecte – in cazul unui proces de arbitraj comercial, hotararea este de prima data definitiva si executorie, neexistand cale de atac ordinar;
– Taxare – in cazul arbitrajului taxele sunt mai reduse decat cele de timbru, percepute de instantele de drept comun;

Cum se desfasoara procedura de arbitraj? Ce trebuie sa stiti?

Curtea de Arbitraj institutionalizata este obligata sa puna la dispozitia partilor regulile de arbitraj, lista arbitrilor, normele de taxare si cheltuieli.

Etapele propriu – zise in cazul unui proces de arbitraj sunt:

  • Depunerea cererii de arbitrare insotita de acte, alaturi de propunerea unui arbitru;
  • Verificarea competentei arbitrajului, a cererii si achitarea taxei arbitrare. In cazul in care cererea nu contine toate informatiile necesare, reclamantul va fi instiintat sa ofere informatiile respective;
  • Transmiterea cererii catre parat;
  • Judecarea litigiului;
  • Emiterea hotararii arbitrale;
  • Executarea hotararii arbitrale.

Care sunt regulile unei proceduri de arbitraj? 

  1. Reguli privitoare la arbitri
    Orice persoana de cetatenie romana sau straina, cu deplina capacitate de exercitiu, cu reputatie impecabila si cu o inalta calificare si experienta in domeniul juridic poate fi arbitru.
    Partile vor numi arbitri prin conventie.
  1. Reguli cu privire la cheltuielile cu arbitrajul
    Cheltuielile sunt stabilite conform Normelor prinvid taxele si cheltuielile arbitrale, aprobate de fiecare Curte de Arbitraj in parte.
    Curtea de Arbitraj stabileste, la cerere si poate obliga partea care a cauzat cheltuieli inutile celeilalte parti la plata acestora, cu titlul de despagubiri.
  1. Reguli cu privire la recuzarea arbitrilor
    Persoana care este instiintata ca asupra sa exista o cauza de recuzare, are obligatia sa instiinteze partile si ceilalti arbitri inainte de a accepta insarcinarea de arbitru. Arbitrul nu va putea participa la judecarea litigiului decat daca partile au consemnat in scris ca nu cer recuzare. Recuzarea poate fi ceruta in inainte de inceperea procesului cu privire la numirea arbitrului sau, dupa caz, de la instiintarea cu privire la cauza de recuzare.

Arbitrii sunt raspunzatori pentru daune daca dupa acceptare renunta in mod nejustificat la sarcina de arbitru sau daca nu participa la judecarea litigiului fara motiv.
De asemenea, daca se savarsesc anumite fapte ce pot tergiversa nejustificat solutionarea arbitrala, arbitrii suporta consecinte. Daca nu se pronunta hotararea in termenul stabilit, daca nu se respecta confidentialitatea si daca se incalca in mod flagran indatoririle, acestia vor fi pasibili din nou sa isi asume raspunderea pentru daune.

  1. Reguli prinvind constituirea Curtii de Arbitraj
    Partile stabilesc daca litigiul se judeca de catre un arbitru sau de catre mai multi arbitri – de trei arbitri, cate unul pentru fiecare din parti, iar unul ca supraarbitru ales de cei doi arbitri.
    Fiecare parte in proces are dreptul sa isi numeasca un arbitru.
  1. Stabilirea locului de judecata
    Fiecare proces de arbitraj se desfasoara la sediul Curtii de Arbitraj, dar partile, cu acordul presedintelui Curtii de Arbitraj, pot stabili un alt loc pentru judecarea litigiului.
  1. Reguli cu privire la termen
    Termenul de solutionare pentru un proces de arbitraj este de maxim 6 luni de la data constituirii.
    In acest termen Curtea de Arbitraj trebuie sa ofere solutionarea si sa pronunte hotararea arbitrala

De ce sa apelezi la un consultant inainte de a inainta un litigiu catre Curtea de Arbitraj?

Ca si in cazul oricarui alt serviciu legal, exista o multime de principii, reguli si dispozitii ce trebuie respectate, pentru ca cererea ta sa fie aprobata.
In cazul unui proces de arbitraj trebuie sa stii foarte bine care sunt etapele, care sunt principiile si ce presupune solutionarea unui litigiu pe aceasta cale.
Tocmai de aceea, este imperios necesar sa apelezi la un consultant de specialitate, inainte de a emite cererea catre Curtea de Arbitraj.
Trebuie sa stii care iti sunt drepturile si obligatiile. Iar pentru a fi informat si pe deplin pregatit pentru solutionarea litigiului, este bine sa apelezi la un profesionist.
Acesta te va putea lamuri cu privire la standardele legale, dar iti va putea acorda si anumite sfaturi, in funtie de speta in care te incadrezi.

Vrei sa afli mai multe detalii despre normele si prevederile unui proces de arbitraj?

Vrei sa afli detalii si sa fii la curent cu toate prevederile legale in ceea ce priveste inaintarea unui litigiu la Curtea de Arbitraj?
Trimite un mesaj completand datele tale in formularul de mai jos si contacteaza-ma.

Sunt Cezar Iulian si sunt consultant pentru Smart Business. Voi raspunde cererii tale in cel mai scurt timp!
Pentru a ma contacta, poti suna oricand si la numarul de telefon 0757 577 500 sau imi poti trimite un email la adresa: contact@cezariulian.ro

website: www.cezariulian.ro/despre-arbitraj-avantaje-si-practici/

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa