Directorul de onoare al FIlaronicii „George Enescu”, Christian Zacharias revine pe scena Ateneului Român cu un program pe care il semnează în dublă ipostază, de pianist şi de dirijor. El va interpreta, împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, Concertul nr. 17, în sol major, pentru pian şi orchestră, KV 453 de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia nr. 2, în do minor, de Anton Bruckner.

Cu a sa inconfundabilă împletire dintre integritatea artistică, unicitate a stilului, supremă expresivitate a limbajului, spirit muzical pătrunzător şi un instinct artistic de nezdruncinat, Christian Zacharias s-a afirmat nu doar drept unul dintre marii pianişti şi dirijori ai timpurilor noastre, ci şi drept filosof al muzicii.

„Este greu de găsit un solist instrumental excepţional, care este totodată şi strălucit dirijor. Dar iată, germanul Christian Zacharias este un astfel de talent formidabil – pe de o parte un pianist inteligent şi versat, pe de altă parte dirijor cu un vast repertoriu ce include şi opera” (BZ Basel, Alfred Ziltener, 11 Mai 2015)

„Ceea ce încerc eu să dezvălui este esenţa muzicii. Trebuie să «vorbeşti» muzică, şi nu suedeză, germană sau engleză. Doresc să prezint muzica sub forma unui limbaj şi a unei modalităţi de a povesti. Vreau să le arăt oamenilor ce mă uimeşte pe mine, ceea ce se ascunde dincolo de note.” (Christian Zacharias, într-un interviu)

Christian Zacharias şi-a început cariera în calitate de pianist, a continuat apoi şi în calitate de dirijor, fiind actualmente unul dintre cele mai prestigioase nume înscrise în elita muzicală internaţională. Cea mai îndelungată colaborare a sa este cu St. Paul Chamber Orchestra şi cu orchestrele simfonice din Göteborg şi Boston, Kammerorchester Basel, Konzerthausorchester Berlin şi Bamberger Symphoniker. Solistul susţine, de asemenea, recitaluri în cele mai importante centre, având ca parteneri muzicieni precum Frank Peter Zimmermann, Baiba Skride şi Leipziger Streichquartett. Este adesea atras de teatrul liric, dirijând spectacole cu opere de Mozart (La Clemenza di Tito şi Nunta lui Figaro) şi La Belle Hélène de Jacques Offenbach. În 2015 a dirijat Nevestele vesele din Windsor de Otto Nicolai la Opera Royal de Wallonie din Liège, producţie distinsă cu „Prix de l’Europe Francophone” 2014-2015, decernat de Association Professionnelle de la Critique de Théâtre, Musique et Danse.

Din 1990, Christian Zacharias a apărut în câteva pelicule şi filme documentare, dintre care „Domenico Scarlatti la Sevilia”, „Robert Schumann – poetul vorbeşte” (ambele pentru INA, Paris), „Între scenă şi sala de studiu” (pentru WDR-arte) şi „De B comme Beethoven à Z comme Zacharias” (RTS, Elveţia).

Printre numeroasele sale premii şi distincţii se numără Midem Classical Award Artist of the Year (2007) şi Officier dans l’Ordre des Arts et des Lettres decernat de guvernul francez.

În perioada în care a activat ca director artistic şi dirijor principal al Orchestre de Chambre de Lausanne, înregistrările sale cu această orchestră s-au bucurat de un succes răsunător în presa internaţională. De referinţă rămâne integrala concertelor pentru pian de Mozart, care a câştigat premiile Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique şi ECHO Klassik. Înregistrările sale recente includ cele patru simfonii de Schumann şi simfoniile berlineze de Carl Philipp Emanuel Bach.

Ateneul Român
Joi, 15 februarie 2024, ora 19
Vineri, 16 februarie 2024, ora 19
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor şi solist CHRISTIAN ZACHARIAS

Program
Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 17, în sol major, pentru pian şi orchestră, KV 453
Anton Bruckner – Simfonia nr. 2, în do minor

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I:    130 lei
Categoria II:  120 lei
Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.