CIS Group anunță semnarea contractului de execuție lucrări pentru construirea unui parc fotovoltaic, la Copșa Mică. Investiția totală a proiectului se ridică la aproape 100 milioane lei și acesta va fi pus în funcțiune la începutul anului viitor. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C6 – Energie, care vizează sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.
Cu o capacitate de producție de 23 MW și o capacitate de stocare de 4 MW, proiectul de la Copșa Mică contribuie la creșterea surselor regenerabile la mixul energetic național și este parte din angajamentul CIS Group de a sprijini tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.
Noul parc fotovoltaic va produce anual o cantitate importantă de energie verde, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon și la diversificarea surselor de energie disponibile pe piață. Totodată, capacitatea de stocare de 4 MW va permite parcului să gestioneze eficient fluctuațiile de energie și să asigure o alimentare stabilă a rețelei în momentele în care producția de energie regenerabilă este intermitentă.
CIS Group accelerează tranziția energetică. Alte două proiecte vor fi demarate până la finalul acestui an
CIS Group va continua să dezvolte noi inițiative în domeniul energiei verzi, care se înscriu în strategia pe termen lung, de a reduce emisiile de carbon. Astfel, compania va demara, până la sfârșitul anului 2024, un proiect ambițios pentru construirea unei instalații de stocare a energiei electrice (BESS – Battery Energy Storage System) cu o capacitate de 50 MW. Aceasta va fi amplasată lângă Târgu Mureș și va juca un rol important în echilibrarea fluctuațiilor din rețea și în asigurarea continuității alimentării în perioadele în care sursele regenerabile funcționează intermitent. Instalația va permite stocarea energiei în perioadele cu cerere redusă și eliberarea acesteia în momente de vârf, contribuind astfel la stabilitatea și eficiența rețelei naționale de energie electrică.
De asemenea, până la sfârșitul anului 2024, CIS Group va începe construirea unui nou parc fotovoltaic în apropierea orașului Reghin, cu o capacitate de producție de aproximativ 5 MW și o capacitate de stocare de 1 MW.
“Ne concentrăm pe dezvoltarea unor soluții care nu doar că răspund nevoilor energetice actuale, dar și contribuie activ la reducerea dependenței de sursele convenționale de energie și la protejarea mediului înconjurător. Investim în viitorul verde al României și avem convingerea că aceste proiecte vor aduce un impact semnificativ atât pentru economie, cât și pentru comunitățile locale”, declară Sebastian Călugăr, CEO CIS Group.
Despre CIS Group
CIS Group este un holding care deține mai multe companii, care oferă un portofoliu complet de echipamente, soluții și servicii pentru sectorul energetic. De la servicii de inginerie și constucții conducte de transport petrol și gaze, la dezvoltare proiecte de energie verde și trading regional de energie și gaz.
CIS Gaz este cea mai mare companie a grupului CIS, cu peste 34 de ani de experiență în ingineria și construcția conductelor de transport petrol și gaze, a instalațiilor tehnologice de suprafață, conductelor de colectare a petrolului și gazelor, precum și a stațiilor de comprimare sau pompare aferente acestora.
CIS Gaz a implementat cu succes numeroase proiecte strategice atât în România, cât și la nivel internațional, iar din 2022 este membru IPLOCA, cea mai mare asociație globală din industria construcțiilor de conducte onshore și offshore.