Ateneul Român - interior

Proiectul Clasic e fantastic a ajuns la cea de a 10-ea stagiune. Mă uit înapoi și… nu-mi vine să cred. Dar imaginile stau mărturie. Din 2010, cu ajutorul colegilor muzicieni și sprijiniți de sponsori generoși, am lansat și am susținut, peste ani, o pledoarie pentru muzica clasică pe scena de legendă a Ateneului Român, în cadrul programelor Filarmonicii GEORGE ENESCU și pe scenele Teatrului ODEON (Copilăriile marilor muzicieni).

De ce muzica clasica e… fantastică?

Pentru că este un spațiu sonor plăsmuit de imaginație și concretizat de artiști, pe care astăzi îl apreciem ca neobișnuit , măreț, teribil, uimitor, legendar….peste care timpul nu trece. Categoria de clasic conferă produsului ajuns la perfecțiunea unanim recunoscută, viață fără de moarte. În orice situație dificilă, marii gânditori au dat singura soluție salvatoare – întoarcerea la clasici, la valori, la adevăruri, la echilibru. Istoria muzicii leagă perioada clasică de trei nume mari – Haydn, Mozart și Beethoven. Papa Haydn te face să te simți bine atunci când îi asculți muzica. Pur și simplu să te simți bine. Ba chiar uneori să zâmbești… Cu Mozart pătrunzi într-o lume în care te simți întotdeauna acasă, și daca râzi și dacă plângi. O lume în care sentimentul indiferenței nu există! Iar în muzica lui Beethoven te regăsești cutremurat de profunzimea unor adevăruri sau stări pe care crezi că le cunoști foarte bine. Toți acești artiști au creat muzica lor respectând reguli ferm impuse și forme prestabilite. Sub imperiul ordinei și al disciplinei,ei reprezintă perfecțiunea modelului clasic. Abaterile de la reguli sunt doar excepțiile prin care geniile duc istoria mai departe. Iar ce au reușit ei, ține de domeniul legendei, al fantasticului….

Zeci de mii de copii și de părinți au venit la concertele și la spectacolele de teatru cu muzică Clasic e fantastic. Aplauzele și faptul că au revenit, mereu și mereu, ne-au dat certitudinea că ceea ce facem, facem bine. Multumesc tuturor celor care și-au legat numele de proiectul Clasic e fantastic. Și-i invit pe toți cei ce doresc să se apropie de muzica clasică să ne fie alături și în stagiunea cu numărul 10. Primul concert este programat sâmnbără, 19 octombrie, la ora 11.

Sponsorii stagiunii 2019-2020 : EY Romania, wipro, CBRE, RBC Romanian Bussines Consult, Centrul National de Arta „Tinerimea Romana”, Laboratoarele Remedia, Schoenherr, Fundația H.Mălineanu.

Sâmbătă, 19 octombrie , ora 11
Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica (10!)
Concert de duble concerte

Orchestra inginerilor „Petru Ghenghea”
Dirijor: Andrei Iliescu

În program
Stamitz – Concertul nr. 4 in Si bemol major, pentru doua clarinete , partea I
Ioana Tomescu, Petru Pane
Vivaldi – Concertul in Sol major , RV 532 pentru doua mandoline/
Ovidiu Pintilie, George Popescu
Mozart – Concertul in Do major, pentru flaut și harpa, KV 299, partea I
Ioana Balașa – flaut, Ionela Brădean – harpa
Vivaldi – Concertul in sol minor pentru vioară și fagot , RV 104a,”La notte”
Ileana Ionești – vioara, Laurențiu Darie – fagot
Rossini – “Due gatti” – arie pentru două voci
Irina Sârbu, Ana Parghel Sârbu

Comentează: Cristina Sârbu

Biletele se vor putea procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român începând cu miercuri, 9 octombrie, ora 12. Rezervările pentru grupuri școlare se primesc până marti, 8 octombrie, ora 12 pe adresa info@ fge.org.ro .
Program casa de bilete: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Plata doar în numerar.
Telefon: 0722 20 42 63

Cristina Sârbu Bohaciu – director de proiect