Ateneul Român - interior

Sâmbătă, 1 iunie, ora 11 , în Sala mare a Ateneului Român, va avea loc ultimul concert/spectacol Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica din stagiunea 2018-2019.
Sponsor principal REMEDIA
Concert-spectacol realizat cu sprijinul Institutului Maghiar din București

Bela Bartok și povestea unui prinț cioplit în lemn
Distributie: Selina Colceru, Irina Sârbu, Alexandra Badea, Monica Ciuta, Alexandru Unguru, Filip Ristovski, Raluca Ouatu, Monica Buștean

Decoruri, costume și păpușă : Valeria Cristia și Sanziana Tarta
Regia: Monica Ciuta
Scenariu : Cristina Sârbu

Invitați
Filip Dorka voce
Filip Zsombor chitară
Cătălin Răducanu pian

Comentează Cristina Sârbu

Sponsorii stagiunii 2018-2019 : EY Romania, wipro, CBRE, RBC Romanian Bussines Consult, Remedia, Centrul Național de Artă “Tinerimea Română”, Schoenherr Fundația H.Mălineanu.

Compozitorul Bela Bartok s-a născut în anul 1881 în orășelul Sânnicolaul mare , pe atunci parte a Imperiului austriac și regatului maghiar (Austro-Ungaria). Era un copil vesel, talentat îndrăgostit de muzică, în general și de muzica populară în special.
Renumele șoriceilor Sică și Rică, cei care au trăit pe rând alături de cei mai mari muzicieni ei tuturor timpurilor, pe când aceștia erau copii – in vioara lui Vivaldi, în orga lui Bach, în biblioteca lui Mozart, sub pianul lui Chopin, în curtea casei țărănești a familiei Enescu…. – a ajuns până la urechile copilului Bartok care, vrând să îi cunoască pe cei doi, i-a invitat să îi facă o vizită. Sică și Rică, apoi și pisica Lola, ajung într-un spațiu cultural nou, străin, pe care încearcă să-l cunoască și să și-l apropie. Învață câteva cuvinte în limba maghiară, joacă jocuri de copii cu Bela și cu prietenul acestuia, macedoneanul Ioșka, ascultă cu interes povești despre culegeri de folclor cu ajutorul unui instrument-minune, pe nume fonograf și au ocazia să cânte chiar la instrumente populare pană atunci necunoscute ca drâmba sau tulnicul. Bela le vorbește și despre felul în care scrie el muzica inspirată de cea mai pură sursă – folclorul țărănesc, cel maghiar, în special dar și cântecele cehilor, slovenilor, italienilor, polonezilor, croaților românilor. Pianistul Cătălin Răducanu va interpreta celebra lucrare Allegro barbaro iar duetul Filip Dorka (voce) şi Filip Zsombor (chitară) va da viață unor piese din ciclul de piese pentru pian “Pentru copii” într-o manieră original: Dorka va cânta cântecele populare pe care le-a prelucrat Bartok in acest ciclu, iar Zsombor va interpreta transcriptia lor pentru chitară.
Toți se simt minunat împreună dar vizita trebuie totuși să se apropie de sfârșit. Înainte de a se reîntoarce la București, Sică, Rică și Lola îl ajută pe Bela să prezinte, în fața copiilor din sala de spectacol, Povestea prințului cioplit în lemn, un balet inspirat de un basm în care se vorbește depre un prinț îndrăgostit de o prințesă și pe care un spirit său încearcă să îl împiedice să se apropie de aleasa inimii lui. Dar, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, totul se termină cu bine. La final, compozitorul maghiar Bela Bartok și artiștii lui – Sică, Rică, Lola, Ioșka, Povestitorul, Raluca și Monica ca și cei trei invitați ai lor – așteaptă aplauzele entuziaste ale publicului.

Biletele se vor putea procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român începând cu miercuri, 22 mai, ora 12. Plata doar în numerar.Rezervările pentru grupuri școlare se primesc până marti, 21 mai ora 12 pe adresa info@ fge.org.ro

Program casa de bilete: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 0722 20 42 63