Ultimele trei seri ale Festivalului Classic for Teens vor aduce pe scena Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani trei evenimente concertistice : vineri, 18 septembrie, un recital al violoncelistului Răzvan Suma, împreună cu studenţii săi, sâmbătă, 19 septembrie, un recital al flautistului Ion Bogdan Ştefănescu sub titlul Flautul fermecat – Pe aripile sunetului, iar duminică, 20 septembrie, concertul de închidere susținut de Cvintetul Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia din Focșani, cu participarea tinerilor muzicieni ai Liceului de Arte Gh. Tăttărescu.

Classic for teens este un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii l-au propus orașului natal în perioada 14-20 septembrie.

Menirea proiectului Classic for Teens este aceea de a completa procesul educativ muzical desfășurat în Focșani, cu exemple de succes menite să deschidă noi orizonturi tinerilor muzicieni în devenire. Între 14 şi 20 septembrie, au avut loc cursuri de măiestrie şi o serie de concerte susținute de muzicieni consacrați și de tineri muzicieni cu o prezenţă importantă pe scenele lumii și care doresc să împărtășească cu tinerii muzicieni participanţi propriile experiențe, oferind exemple de tenacitate și determinare în realizarea visurilor lor.

Intenția organizatorilor este aceea de a aduce muzica acolo unde este mai mare nevoie de ea, prin crearea unor zone noi de cultură și de a încuraja tinerele generații de muzicieni. Interpreţii invitaţi au evoluat pe scena uneia dintre cele mai importante instituții de cultură dăruite Focşaniului de marele filantrop Mr.Gh.Pastia. Iniţiatorii proiectului cred în potențialul muzicii clasice de a influența în mod pozitiv publicul de toate vârstele și în puterea muzicii de a transforma, de a depăși granițele unei simple activități agreabile.  Și mai mult, cred că a asculta muzică de calitate face parte dintr-un stil de viață care ne permite să ne păstrăm spontaneitatea și bucuria lucrurilor deplin simțite.

În săptămâna 14-20 septembrie 2020 Focsaniul a vibrat pe sunetele muzicii clasice. Muzicieni din toată lumea au poposit la Focșani pentru a dărui publicului larg evenimente muzicale de excepție și de intensă emoție. In splendidul spaţiu al Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia au avut loc concerte și recitaluri de pian, canto, vioară și acordeon,  susținute de:  Filippo Tenisci (Italia), Ghenadie Rotari și Valentina Vargiu (Italia) și din România, Horia Mihail, Gabriel Croitoru, Răzvan SumaIon Bogdan Ştefănescu, Nicholas Lupu,  Anta Agavriloae – Barbu.     Proiectul Classic for Teens reunește în mod excepțional alte două mari proiecte de rezonanță internațională: Festivalul Internațional Propatria – Tinere Talente Românești, care prin laureații săi prezenți la eveniment, lansează cu această ocazie evenimentele celei a zecea ediții, aniversară, dar cuprinde şi evenimente din turneele naţionale Pianul călător, Vioara lui Enescu – ediţiile aniversare Beethoven 250 şi Flautul fermecat.

Classic for Teens  este un mesaj de încurajare adresat tinerilor, artiștilor, publicului larg și, nu în ultimul rând, o speranța de întoarcere la normalitate. Nu putem să ne oprim din a face ceea ce ne place, ceea ce ne reprezintă, ci trebuie să găsim alternativele pentru a continuă să fim cine suntem chiar și în condițiile în care luptăm cu o pandemie.

Evenimentul, cofinanțat de AFCN, este realizat de Hubart Agency în colaborare cu Primăria Municipiului Focșani, Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia din Focșani, Asociația culturală Propatria din Roma (Italia).

CALENDAR EVENIMENTE

#classicforteens #cofinantatdeAFCN

CONCERTE – Ateneul Mr.Gh. Pastia

 1. 14/09/2020 – ora 19:00

Pianul călător – Recital de pian susținut de Horia Mihail

 • Beethoven : Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor „Sonata lunii” – partea I
 • Beethoven : Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 “Sonata Waldstein”
 • Beethoven : 32 Variațiuni în do minor pe o temă originală WoO 80
 • Beethoven : „Für Elise” bagatelă pentru pian în la minor WoO 59
 1. 15/09/2020 – ora 19:00

Concert de acordeon clasic și pian susținut de Duo AsperaGhenadie Rotari și Valentina Vargiu (Rep. Moldova/ Italia)

 • Astor Piazzolla : Primavera Portena, Adios Nonino, Verano Porteno, Muerte del Angel, Otono Porteno, Milonga sin Palabras, Libertango, Invierno Porteno
 • Petri Makkonen – Moldavian Rock
 1. 16/092020 – ora 19:00

Recital liric, baritonul Nicholas Lupu (România), la pian Anta Agavriloae – Barbu

Arii din opere de Rossini, Donizetti, Bellini, Leoncavallo și canzonette italiene de Eduardo di Capua, Agustín Lara, R. Leoncavallo.

 1. 17/09/2020 – ora 19:00

Recital susținut de Gabriel Croitoru – vioară, Horia Mihail – pian

Ludwig van Beethoven :

 • Romanța pentru vioară și pian nr.2 în Fa major, Op.50
 • Sonata pentru vioară și pian nr.1 op.12 nr.1 în Re major
 • Sonata pentru vioară și pian nr.5 op. 24 în Fa major “Primăvara”
 • Romanța pentru vioară și pian nr.1 în Sol major op. 40
 1. 18/09/2020 – ora 19:00 Ateneul Mr.Gh. Pastia

Recital de violoncel susţinut de Răzvan Suma 

 1. 18/09/2020 – ora 20:00 Ateneul Mr.Gh. Pastia

Recital de pian Filippo Tenisci (Italia)

 • Ludwig van Beethoven – Sonata quasi una Fantasia op. 27 nr.1
 • Franz Liszt – Deux Legendes S 175 (Saint François d’Assise, La predication aux oiseaux, SaintFrançois de Paule marchant sul le flots)
 • Robert Schumann – Humoreske op. 20
 1. 19/09/2020 – ora 19:00 Ateneul Mr.Gh. Pastia

Flautul fermecat – Pe aripile sunetului

Recital de flaut Ion Bogdan Ştefănescu

 1. 20/09/2020 – ora 19:00 Ateneul Mr.Gh. Pastia

Concert de închidere susținut de Cvintetul Ateneului Popular Mr.Gh.Pastia din Focșani, cu participarea tinerilor muzicieni ai Liceului de Arte Gh. Tăttărescu.

MASTERCLASS

 1. Acordeon – Ghenadie Rotari 14-15-16/09
 2. Vioară – Gabriel Croitoru 16-17-18/09
 3. Violoncel – Răzvan Suma 16-17-18/09
 4. Pian – Horia Mihail 16-17-18/09

 PROIECT cofinanțat de AFCN

Organizat de Hubart Agency

În colaborare cu: Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia, Primaria Municipiului Focsani, Asociația culturală Propatria din Roma (Italia), Festivalul International Propatria, Liceul de Arte Gh.Tattarescu, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia, Organizatia Civica Vrancea, Asociaţia culturală Pro Contemporania

Parteneri media: TVR-Internațional, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Atlas tv, Monitorul de Vrancea

Sponsori: Autovip, Casa Vrânceană, Sara Resort, Grafit Srl, Farmacia Alcor, Casa de moda Pygmalion