Comunitatea LGBT

A trecut un an de la referendumul pentru familie, care a avut loc pe 6 și 7 octombrie 2018, când grupuri conservatoare și politicieni lași au încercat să modifice definiția familiei în Constituție pentru a restrânge drepturile comunității LGBT din România. Referendumul care a avut loc acum un an a avut cea mai scăzută prezență la urne din istoria electorală a României, ceea ce a arătat că românii au respins minciunile, ura și intoxicările îndreptate înspre comunitatea LGBT.

Asociația MozaiQ marchează trecerea unui an de la acel plebiscit prin două evenimente. Vineri, 4 octombrie, începând cu ora 19, la Centrul Ceh, pe str. Ion Ghica 11, găzduim o dezbatere cu personalități din societatea civilă și mediul politic. Vor fi alături de noi senatorul USR Vlad Alexandrescu, deputata PNL Adriana Săftoiu, Petre Florin Manole, deputat PSD, Mircea Toma (ActiveWatch), sociologul Mircea Kivu, Cosmin Pojoranu (Funky Citizens) și directorul executiv MozaiQ Vlad Viski. Dezbaterea va avea ca subiect cauzele eșecului de la referendumul pentru familie, dar și situația comunității LGBT astăzi.

De-a lungul dezbaterii de trei ani cu privire la modificarea Constituției și mai accentuat în campania electorală din octombrie 2018 toți liderii marilor partide din România au declarat public că susțin legalizarea parteneriatelor civile, ca o formă de recunoaștere a cuplurilor gay. Mai mult, atât curțile europene, respectiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Curtea de Justiție a UE, cât și Curtea Constituțională a României au dat în ultimii ani decizii prin care cer statului român să ofere o formă de recunoaștere a cuplurilor formate din persoane de același sex. În ciuda promisiunilor, diferitele proiecte legislative privind parteneriatele civile sunt blocate în Camera Deputaților.

Duminică, 6 octombrie 2019, începând cu ora 14, în Piața Universității, MozaiQ învită comunitatea LGBT și susținătorii la protestul „Tradiția noastră e iubirea”, un protest public pentru legalizarea parteneriatului civil. Tragem un semnal de alarmă că în România în continuare cuplurile necăsătorite, gay sau heterosexuale, peste 800.000 de cetățeni, nu au un cadru legal pentru a-și oficia relațiile și a li se oferi protecție. Drepturi cum ar fi moștenirea, decizii privind intervențiile medicale, partajul, imigrația, asigurările medicale și altele le sunt în continuare interzise cuplurilor necăsătorite.

„Politicienii ne-au tot promis că ne vor oferi drepturi și acum se dovedește că au mințit. Vrem legalizarea de urgență a parteneriatelor civile și nu vom mai aștepta să ni se ofere vorbe goale” a declarat Robert Rațiu, președinte MozaiQ.

„Statul român are o obligație să recunoască cuplurile gay, iar clasa politică nu mai poate fugi de responsabilități. Deja există șapte cupluri gay care s-au adresat CEDO pentru a da statul în judecată. Mai devreme sau mai târziu parteneriatele civile trebuie legalizate” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.

La un an de la referendumul pentru familie, în ciuda palmei date de români clasei politice și grupurilor conservatoare, comunitatea LGBT se găsește în continuare într-o situație vulnerabilă. Prin urmare, cerem clasei politice să aibă o atitudine proactivă și să repecte promisiunile făcute privind legalizarea parteneriatelor civile.