Orchestra Română de Tineret şi Corul Preludiu vor susţine sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal un concert vocal-simfonic extraordinar intitulat Cântarea cântărilor – Concert de Paște în seara de 16 aprilie, ora 19, la Ateneul Român.

Concertul va fi compus din două părţi, prima aducându-i în prim plan pe violoniştii Valentin Șerban, Roxana Oprea, Rafael Butaru, Radu Dunca – foşti şi actuali concertmaeștri Orchestrei Române de Tineret, ce vor evolua ca solişti în Concertul pentru două viori în re minor, BWV 1043 de J.S. Bach, dar şi în Concertul pentru două viori în la minor, RV 522 de Vivaldi şi Concertul pentru 4 viori si orchestră în si minor, RV 580 de Antonio Vivaldi.

Partea a doua a concertului va aduce pe scena Ateneului, sub conducerea muzicală a lui Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret şi Corul Preludiu (pregătit de dirijorul Andrei Stănculescu) pentru prima audiţie absolută a oratoriului Cântarea Cântărilor de Sabin Păutza, lucrare care dă și titlul acestui concert extraordinar.

Despre această creaţie, autorul declara : “Am căutat mult, atât în Statele Unite, cât și în România, și am văzut că nu există o lucrare vocal-simfonică folosind textul original din Biblie. Acum trei ani, am avut șansa de a primi de la un preot tânăr din Oradea o variantă versificată a Cântării Cântărilor, făcută de bunicul lui, tot preot. După ce am citit-o, în numai 12 zile, am scris muzica aceasta dintr-o răsuflare. De fapt nu eu am scris-o, muzica era acolo, eu doar am scos-o la lumină.”

Soliștii acestui concert sunt la ora actuală cei mai valoroși violoniști ai României din generația tânără și reprezintă dovada succesului proiectului Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, creat și coordonat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu. Roxana Oprea este acum concertmaestru al Filarmonicii din Tg. Mureș, Radu Dunca concertmaestru al Operei Naționale din București, Rafael Butaru concertmaestru al Filarmonicii George Enescu și al Operei Naționale din București, în timp ce Valentin Șerban este câștigătorul ultimei ediții a Concursului Internațional George Enescu.

Duminică, 17 aprilie, de Paştele Catolic, în organizarea Primăriei din Alba Iulia, va putea fi ascultat în Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail din Alba Iulia, un Concert Pascal susţinut de Orchestra Română de Tineret în formulă fără dirijor, ce va relua programul instrumental de la Ateneu cu violoniştii Valentin Șerban, Roxana Oprea, Rafael Butaru, Radu Dunca în postură solistică.

Organizator :  Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”

Partener: Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti

 Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Agenţia de carte, Q Magazine.

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ și Lanto Communication. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional George Enescu și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Dobbiaco – Italia, March Music Day de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence și Festivalul Internațional al Orchestrelor Europene de Tineret Young Euroclassic din Berlin.

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Începând din anul 2011 Orchestra Română de Tineret este invitată constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, marcând de-a lungul anilor numeroase premiere în ceea ce privește prezența unei orchestre românești pe marile scene ale Europei, precum Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Berlin, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma sau Elbphilharmonie din Hamburg alături de cele mai importante săli de concert din importante centre culturale precum, Aix en Provence, Basel, Geneva, Lyon, Rouen, Ruse, Chișinău, Bălți, Milano, Dobbiaco și Ravello în Italia, Linz, Salzburg, sau din Asia, Istanbul și Beijing, ori Statele Unite ale Americii, precum și din România, la Sinaia, Brașov, Bușteni, Sibiu, Cluj, Iași și Timișoara.

Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate şi a recunoaşterii internationale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic exceptional.

CORUL DE CAMERĂ PRELUDIU

Fondat de maestrul Voicu Enăchescu, Corul de cameră Preludiu, de la apariţia sa şi până în prezent, a parcurs un drum ascendent, care a consolidat cu fiecare concert, an după an, prestigiul coralei. Mereu primenit, trecând de la statutul de cor de amatori la cel de formaţie profesionistă, „Preludiu” îşi aduce o deosebită contribuţie la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România şi din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă prin prospeţimea şi, în acelaşi timp, prin maturitatea sa.

Secretul rezidă, desigur, în talentul şi muzicalitatea nativă a coriştilor, dublate de aprofundate studii muzicale, dar, fără îndoială, trebuie căutat şi în muzicalitatea, rafinamentul şi deosebitul simţ artistic al dirijorului. Repertoriul Corului de cameră „Preludiu” este vast, cuprinzând peste 300 de lucrări de muzică preclasică, clasică şi romantică, colinde de Crăciun şi cântece religioase, muzică românească şi cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană, lucrări vocal-simfonice. Trebuie menţionat că toate aceste piese sunt interpretate în limba lor originară.

În cei 49 de ani de activitate „Preludiu” a realizat peste 350 de înregistrări radio şi TV, un disc „Electrecord” şi trei C.D. (Colinde şi cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeştri ai artei corale româneşti). De la apariţia sa, formaţia a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră „Preludiu” şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” (1995), „Premiul pentru excepţionalul program prezentat”, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.

Anul 2012, a însemnat încă o dată confirmarea internaţională a Corului de cameră „Preludiu”: Premiul I la Festivalul de muzică ortodoxă de la Bialystok-Polonia, Medalia de aur acordată corului „Preludiu” şi premiul pentru cel mai bun dirijor primit de maestrul Voicu Enăchescu la Festivalul Coral Internaţional de la Beijing, China.         Ca o recunoaştere a activităţii artistice deosebite, dirijorul Voicu Enăchescu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Comandor pentru promovarea culturii.

Din anul 2021, corul Preludiu este condus de Andrei Stănculescu.