Crăciunițe&design – la prima vedere, acești doi termeni pot fi în contradictoriu. În zilele noastre crăciunița încă se luptă pentru a obține o imagine modernă, dar, la o analiză vigilentă, vă veți da seama rapid de potențialul  acesteia, potențial pe care aproape nicio altă plantă cu flori specifică iernii nu îl poate egala, dacă ne raportăm la caracteristici precum adaptabilitatea și posibilitățile decorative. Datorită gamei variate de culori, dimensiuni și condițiilor de creștere, crăciunița nu este doar o plantă potrivită pentru ghiveci, aceasta este deosebită și ca floare tăiată, eclipsând astfel majoritatea celorlalte plante cu flori specifice sezonului rece. Cu florile sale imense și cu durată de viață lungă în vază, este ideală pentru aranjamentele florale moderne, așa cum ne sugerează următoarele modele și buchete festive.

Capodopere floarale în tonuri delicate de fard de obraz

În această coroniță magică în tonuri romantice de fard de obraz, crăciunițele tăiate sunt așezate aproape una de alta într-un burete din spumă. În nuanțe de roz trandafir și caisă, brăduții aspectuoși creează un foc de artificii de culoare. Globulețele și decorațiunile de Crăciun strălucitoare din centrul coroanei sunt finisajele perfecte. Crăciunițele sunt asortate cu flori uscate colorate, cum ar fi glixia (starflower) și ierburi precum Coada Iepurelui (Bunny’s Tail), precum și cu tulpini lungi (pulverizate cu spray colorat) de salcie pufoasă. Apoi se adaugă lumânări asortate de culoare roz închis.

Imaginea din dreapta-sus arată că un comportament sustenabil și creațiile florale îndrăznețe nu trebuie să se excludă reciproc. Cu florile lor imense, crăciunițele roz din acest aranjament sunt un adevărat spectacol. Împreună cu ramuri proaspete de eucalipt cu fructe de pădure și de lauri, cu miscanthus colorat și natural și cu fire de coada iepurelui, acestea alcătuiesc un aranjament șic, care va crea cu siguranță o atmosferă festivă în perioada de dinaintea Crăciunului.

Exemple de decorațiuni cu crăciunițe în tonuri reci de albastru și alb

Contrastul cu interiorul minimalist face ca această instalație de crăciunițe să fie impresionantă.

Combinația de nuanțe subtile de albastru, gri și tonuri naturale accentuează eleganța crăciuniței albe și crem.

Printr-o simplitate deliberantă, decorul de masă reflectă în mod inteligent stilul instalației de pe tavan, fără a distrage atenția de la punctul central din încăpere.

În interiorul minimalist scandinav  ilustrat, această coroniță aranjată artistic, cu crăciunițe tăiate, plante suculente și flori uscate amestecate, este o senzație în materie de design interior.

Nuanțele subtile de albastru, gri și tonuri naturale fac să iasă în evidență crăciunițele albe și crem. Cu o bază de coroană din spumă și puțină îndemânare, puteți realiza singuri acest aranjament. Important: Înmuiați bine spuma înainte de a introduce crăciunițele tăiate.

În imaginea din stânga, un design modern cu crăciunițe tăiate și diverse flori uscate, constituie un element elegant și sofisticat.

Combinația cromatică de tonuri naturale, albastru și alb se regăsește în schema camerei, creând un aspect general armonios.

Cadouri florale elegante din crăciunițe tăiate

Dacă vizitați un magazin specializat, cum ar fi o florărie sau un magazin de bricolaj, în ultimele săptămâni ale anului, pentru a cumpăra un cadou floral elegant și modern, este posibil ca primul gând să nu aibă legătură cu minunatele crăciunițe, însă tăiate, acestea pot fi folosite pentru a crea buchete delicate și creative care îi vor impresiona cu siguranță chiar și pe cei mai pretențioși în materie de flori și design.

Visează în nuanțe de albastru, alb și crem: În aceste două modele, crăciunițele tăiate în alb și crem au fost combinate cu diverse flori uscate. Albastrul anumitor elemente creează accente decorative și un contrast impresionant cu nuanțele dominante de alb, crem și neutru.

 Sfat: Puteți așeza crăciunițele în tuburi de flori umplute cu apă,  fără a avea nevoie de o vază.

De altfel, mini buchetele din crăciunițe tăiate și flori uscate selectate sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a decora cadourile de Crăciun.

Sfat: Dacă sustenabilitatea este importantă pentru dumneavoastră  puteți folosi, de asemenea, o țesătură frumoasă care nu vă mai e de folos, în loc de hârtie pentru împachetare.

Sfat: Pentru a preveni pătarea țesăturii, fie înfășurați tulpina de crăciuniță cu panglică verde de florărie, fie o  puneți într-un tub de flori umplut cu apă.

Tehnica de tăiere pentru o viață îndelungată în vază

Crăciunițele tăiate rămân proaspete timp de până la două săptămâni dacă sigilați capetele tăiate pentru a împiedica scurgerea sevei. Pentru a face acest lucru, imediat după tăiere, scufundați mai întâi tulpinile în apă fierbinte de aproximativ 60˚C timp de câteva secunde, apoi în apă rece, după care le puteți pune direct în apă proaspătă.

Idei de decorare cu Crăciunițe

În special în perioada Crăciunului, cei mai mulți dintre noi sunt obișnuiți cu decorațiuni fastuoase, cu mult sclipici și obiecte de decor ostentative. Cu toate acestea, un decor simplu nu este mai puțin festiv. Cu doar câteva piese alese cu grijă, orice cameră poate avea în continuare un aspect de sărbătoare. Experții de la Stars for Europe (SfE) prezintă idei elegante în care integrează crăciunițe albe și crem pentru cei care doresc decorațiuni de Crăciun minimaliste, dar în același timp contemporane.

Simplu și de efect

Recipientele simple din sticlă cu crăciunițe tăiate în alb și crem, cu lunaria (onomastică) și ierburi ornamentale transformă instantaneu un decor de masă într-unul festiv, în stilul natural și în tendințe Japandi. Restrângerea accesoriilor la doar câteva elemente accentuează eleganța prin simplitate. O crăciuniță tăiată la fiecare masă oferă o primire caldă oaspeților.

Sfat: După sigilare, puteți înfășura tulpina de crăciuniță cu o panglică de culore verde sau o puteți pune într-un tub de flori umplut cu apă pentru a evita contaminarea. Lipsa decorațiunilor fastuoase nu înseamnă că nu prețuiți tradițiile sau însemnătatea sărbătorii.

Această coroniță de bun gust din crăciunițe albe, căpățâni de mac, ramuri de larice și lunaria (Honesty) este elegantă și naturală. Cu puțină îndemânare și cu materialele potrivite, o puteți face chiar dumneavoastră. Pe lângă materialele florale de mai sus, veți avea nevoie de două rame de coroniță din paie de mărimi diferite, țepușe din lemn, bandă de împachetat coronițe, frunze uscate de jacint de apă, ace de mușchi, sfeșnice și lumânări de pilon, precum și un ghiveci potrivit și un bol sau o farfurie puțin adâncă pe care să le așezați.

Cum se face?

Pasul 1: Așezați coronița de paie mai mică deasupra celei mai mari și fixați ambele coronițe împreună cu spițe de lemn, apoi legați-le cu bandă adezivă.

Pasul 2: Înmuiați frunzele de jacint de apă, înfășurați în jurul coroanei duble și fixați-le cu ace de mușchi.

Pasul 3: Așezați ghiveciul în centrul coroniței și plantați în acesta crăciunița. La final, atașați sfeșnicele și lumânările și decorați marginea exterioară a coroniței cu capetele de mac, ramuri de larice și lunaria.

Baza acestui design este un suport de lumânări modern din metal, transformat într-o alternativă minimalistă la clasica coroniță de sărbătoare, cu crăciunițe crem și tulpini de eucalipt. Crăciunițele tăiate sunt așezate în tuburi de flori umplute cu apă, ascunse în spatele brăduților și suspendate.

Cu cea de-a treia idee, din clasica coroniță festivă nu mai rămân decât cele patru lumânări. Pur și simplu puneți lumânări de ceai în patru borcane de sticlă și decorați-le cu crăciunițe albe tăiate și crenguțe de eucalipt. Inimile mici din lemn cu numerele de la 1 la 4, atașate de eucalipt cu o sfoară simplă, simbolizează cele patru duminici ale lunii decembrie.

Află mai multe

Pentru mai multe detalii despre Stars for Europe și pentru a avea acces la baza sa de informații, imagini, sfaturi și conținut puteți accesa https://www.starsuniteeurope.eu/ro/

 Stars for Europe

Stars for Europe (SfE) este o inițiativă de marketing fondată de crescătorii europeni de crăciunițe Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp și Syngenta Flowers. Inițiativa a început în anul 2000 cu scopul de a promova și de a asigura vânzările de crăciunițe pe termen lung în Europa. Activitățile SfE se desfășoară în prezent în 22 de țări europene. În perioada 2021-2024, SfE este susținută de programul UE „Stars Unite Europe” în șapte țări: Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania, Spania și Suedia.