zahar brut

Iubim gustul delicios al ciocolatei, prăjiturilor sau biscuiților și vedem fiecare desert ca pe o frumoasă poveste cu final fericit. Însă, ca-n fiecare poveste, și a noastră are un personaj pozitiv și unul negativ. Intâmplător, cele doua personaje sunt frați, ambii având aceeași putere: de a îndulci. Doar că unul își folosește puterile în interesul binelui, pe când celălalt nu.

Personajul nostru pozitiv este zahărul brut, iar fratele său este zahărul alb.

Deşi provin din aceeași mamă – trestia de zahăr, cel alb s-a îndepărtat mult de calitățile mamei sale prin toate procesele de prelucrare prin care a trecut. Trestia de zahăr este formată din 76% apă, 15-18% zaharoză, 4-5% pulpă şi 2-3% elemente fără zahăr. Prin rafinare, zahărul alb își pierde toți nutrienţii și furnizează organismului doar așa-numitele calorii-goale. Zahărul brut, însă, pe lângă zaharoză, conține un sirop de culoare brun închis, cu miros de cafea caracteristic și gust dulce-amărui, bogat în vitamine, fosfor și săruri minerale, numit melasă. Aceasta este îndepărtată în etapele suplimentare ale procesului tehnologic de obținere a zahărului alb.

Povestitorii specialiști de la Institutul de Cercetare Linus Pauling spun că o linguriţă de zahăr brut conţine 4 miligrame de calciu și 6 miligrame de alte minerale – adică aproximativ 0,1% din aportul zilnic recomandat.

Așa că ține minte! Ce îl recomandă pe eroul nostru, zahărul brut, este păstrarea sufletului bun, adică a melasei!

Să îţi mai zicem că personajul nostru pozitiv, zahărul brut, este bun și cu copiii? Cei mai mulți specialiști i-au atras atenția fratelui rău să nu stea prea mult aproape de copii, mai curând în vizite moderate, zahărul brut fiind cel mai indicat să fie prezent în alimentația celor mici.

În final, să iti spun o poveste cu final fericit cu eroul nostru: Crema de zahăr ars. Pentru a o povesti, ai nevoie de: 1L lapte, 8 ouă, 350g zahăr brut, 1 plic cu zahăr vanilinat și 1 esenţă de rom.

Pune 150g zahăr brut într-o cratiță înaltă și lasă pe foc până când se topește. Apoi ia cratița de pe foc și învârte-o, astfel încât să tapetezi pereții cratiței cu acest caramel. Într-un alt vas bate ouăle spumă, iar peste ele adaugă treptat 200g zahăr brut, zahărul vanilinat și laptele. Continuă să amesteci și adaugă apoi și esență de rom. Întregul amestec îl torni în cratița tapetată cu caramel. Vasul se pune într-o tavă mai înaltă umplută cu apă fierbinte. Crema de zahăr ars se pune în bain-marie. Crema se introduce pentru o oră și jumătate la cuptorul încins în prealabil la 160 grade. Verifică să se rumenească. O scoți din cuptor, o lași să se răcească cam două ore și apoi te poți bucura de rezultat!

Astfel, rețeta de crema de zahăr ars, cu ingredientul nostru minune, este mai benefică pentru tine, decât dacă ai folosi zahăr alb. Nutrienţii rămân intacți și, în plus, gustul va fi mult mai bun, deoarece zahărul brut are o aromă mai pronunțată de caramel.

Și am încălecat pe-o şa și ţi-am spus povestea zahărului așa!