Radio Romania Cultural continuă să sondeze, sub egida emisiunii Născut în România, sâmbăta și duminica, de la ora 16.00, opiniile unor artiști, intelectuali și personalități publice, pe diferite teme generate de existența națiunii sub zodia acestor 30 de ani de libertate. Luna martie este dedicată libertății de circulație, unul dintre cele mai importante câștiguri ale Revoluției din 1989, alături, bineînțeles, de libertatea de exprimare și libertatea presei, teme care vor fi intens dezbătute în luna aprilie.

Pe 2 martie, Valentin Protopopescu îl are ca invitat pe istoricul Alin Ciupală. Cei doi vor analiza contextul schimbărilor masive generate în societate de deschiderea frontierelor și libertatea de circulație pe multiple planuri: uman, intelectual, economic.

Cenzura, exilul românesc, îngrădirea libertăţii de circulaţie în regimul comunist sunt de mulţi ani preocupări ale Lilianei Corobca, prozatoare şi cercetătoare venită din Republica Moldova în România la sfârşitul anilor 90, invitata Georgetei Drăghici pe 3 martie. Coordonează la IICCMER un proiect dedicat celor 30 de ani la Revoluţia din 1989.

Despre românii care au încercat de multe ori cu prețul vieții să scape din iadul comunist, nu s-a vorbit în acești 30 de ani aproape deloc. Li se spunea „frontieriştii”. Nimeni nu ştie ce dimensiuni are această tragedie a istoriei noastre recente. Jurnalista Marina Constantinoiu, redactor-şef la site-ul miscareaderezistenta.ro, autoare a unei ample anchete pe această temă (alături de colegul său Istvan Deak), este invitată la microfon, pe 9 martie, de Anamaria Spătaru.

‘’De la cozile care durau zile la diferitele ambasade mai prizate, până la circulația doar cu buletinul, e o diferență istorică. Cu bune și cu rele, libertatea de circulație este, de departe, cel mai bun lucru, vizibil cu ochiul liber, al apartenenței la civilizația europeană’’, spune arhitectul Augustin Ioan, invitatul Roxanei Păsculescu pe 10 martie.

Libertatea de circulaţie a contribuit nu doar la formarea unei noi generaţii de tineri, ci şi la perfecţionarea adulţilor. Ciprian Fartuşnic, invitatul Luanei Pleșea de pe 16 martie, este expert în educaţie. A fost beneficiarul unei burse Grundtvig şi a participat la dezvoltarea, implementarea şi monitorizarea de proiecte europene pe teme de educaţie – Socrates, Leonardo da Vinci, Erasmus+.

Pentru un regizor, întâlnirea pe viu cu lumile pe care dorește să le transpună scenic este vitală.  Libertatea de circulație a adus un suflu nou în teatru după 1989. La Născut în România este invitat pe 17 martie, de aceeași realizatoare, pentru a dezbate aceste aspecte și pentru a povesti ce a însemnat pentru el libertatea de a studia și a preda în străinătate, regizorul Theodor-Cristian Popescu.

Raluca Matei, invitata Corinei Negrea de pe 23 martie, este doctorand în psihologie si sănătatea muzicienilor. La Revoluția din 1989 avea 2 ani. Este conștientă, însă, că Revoluția a însemnat și libertatea de a alege unde să-ți construiești viitoare carieră. Este Lector in Psihologia Sănătății Ocupaționale și Director de Programă Doctorală la Birkbeck University din Londra, acolo unde și trăiește de mai mulți ani.

Pe 24 martie, aceeași realizatoare l-a invitat pe Bogdan Suceavă, dr. in matematici, profesor în cadrul departamentului de matematică de la California State University din Fullerton, California, Statele Unite, autor al volumului: ‘’Avalon. Secretele emigranților fericiți’’ (Polirom, 2018).

În anii 80, Ceaușescu limitase programul televiziunii la două ore pe zi, și acelea rezervate exclusiv propagandei comuniste. Dar, deodată, în apartamentele comuniste a apărut videoplayer-ul, la pachet cu vocea inconfundabilă a traducătoarei Irina Margareta Nistor. Și, astfel, pentru români s-a deschis lumea. Despre acele vremuri Dana Pitrop o va întreba, pe 30 martie, pe inconfundabila traducătoare.

Profesor emerit al Facultății de Litere din București, critic și istoric literar, Mircea Anghelescu a publicat, între altele, un jurnal de călătorie în Europa și o antologie de jurnale de călătorie și memorii din perioada 1820 – 1940. Despre călătoriile în realitate și călătoriile în lumi imaginare, despre excursiile interzise în anii comunismului și turismul de masă din zilele noastre Dana Pitrop va discuta cu Mircea Anghelescu pe 31 martie.