După remarcabilul succes al concertului susţinut la Ateneul Român în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena, dirijorul Horia Andreescu va conduce acelaşi ansamblu clasat în topul mondial al celor mai bine cotate orchestre din lume, la Festivalul Internaţional “Herbstgold” de la Eisenstadt în seara de 12 septembrie,.

Solistă va fi aceeaşi Elisabeth Leonskaja , considerată ”marea doamnă a școlii ruse de pian”, care mărturisea că are o relație foarte specială cu Festivalul Enescu și Bucureștiul, fiind una dintre marile câștigătoare ale premiului de pian al Concursului Enescu, în anul 1964, la doar 18 ani, un moment considerat definitoriu pentru evoluția carierei ei muzicale.

Programul de la Bucureşti va fi reluat şi la Eisenstadt, acesta cuprinzând Dünser – The Waste Land, Beethoven – Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră, Enescu – Suita nr. 3 pentru orchestră, „Săteasca” şi va avea loc în Sala Haydn a Castelului Esterhazy.

Festivalul Internaţional “Herbstgold” de la Eisenstadt se desfăşoară  între 11 şi 22 septembrie şi anul acesta marchează 30 de ani de la căderea Cortinei de fier şi respective deschiderea frontierei între Austria şi Ungaria.

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.

De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena este o orchestră de top de renume mondial, care se definește în tradiția orchestrală a Vienei. Marin Alsop a fost numit dirijor principal începând cu data de 1 septembrie 2019. OSR Viena este cunoscută pentru programele sale excepționale și îndrăznețe. Combinând repertoriul secolului al nouăsprezecelea cu piese contemporane și lucrări din alte perioade interpretate rar, programele sale plasează adesea clasicii epocii romantice în contexte neașteptate.

Toate concertele OSR Viena sunt transmise la radio, în special pe postul Österreich 1, dar și internațional. De asemenea, absolut fiecare concert OSR poate fi ascultat în toată lumea pe internet timp de o săptămână de la transmisiunea inițială. Datorită prezenței sale tot mai puternice la televiziunile europene, precum și datorită colaborării cu postul pentru tineri FM4, OSR Viena ajunge în mod constant la noi iubitori ai muzicii. Aproximativ 700 de fani sprijină asociația „Prietenii OSR”.

OSR Viena susține concerte în mod regulat în cadrul a două serii pe bază de abonament în Viena, la Musikverein și la Konzerthaus. De asemenea, este prezentă în fiecare an la festivalurile austriece și internaționale majore. Orchestra are legături puternice cu Festivalul de la Salzburg, musikprotokoll im steierischen herbst și Wien Modern. Turneele în Japonia și China fac parte în mod regulat din programul OSR Viena. Recent, orchestra a susținut concerte în Thailanda și Taiwan, precum și în SUA, America de Sud și Germania. Începând cu anul 2007, OSR Viena se bucură de o colaborare reușită cu Theater an der Wien, dobândind astfel o reputație excelentă de orchestră de operă. Cu toate acestea, OSR Viena se simte în largul său și în genul muzicii de film. În fiecare an, orchestra este dirijată de compozitori care au câștigat un premiu Oscar pentru Cea mai bună coloană sonoră la Gala „Hollywood in Vienna”. Orchestra a înregistrat coloana sonoră a filmului „Measuring the World” în anul 2012, iar în anul 2016 pentru filmul „Kater”, regizat de Händl Klaus și premiat la Berlinale, și filmul „Die Geträumten” în regia lui Ruth Beckermann.

OSR Viena a fost condusă de numeroși dirijori de excepție, precum și de compozitori dintre care amintim pe Luciano Berio, Friedrich Cerha, Peter Eötvös, Hans Werner Henze, Ernst Krenek, Bruno Madera și Krzysztof Penderecki. Alături de OSR Viena urcă frecvent pe scenă soliști de talie internațională, precum Khatia Buniatishvili, Renaud și Gautier Capuçon, Martin Grubinger, Hilary Hahn, Patricia Kopatchinskaya, Gidon Kremer, Lang Lang, Sabine Meyer, Gabriela Montero, Anna Netrebko, Heinrich Schiff și Christian Tetzlaff.

Sfera vastă a activităților discografice ale OSR Viena include lucrări din fiecare gen muzical, printre care și multe înregistrări în premieră care reprezintă clasiciști moderni austrieci și compozitori contemporani austrieci. În 2012 și 2016, au fost lansate două seturi de CD-uri, „My RSO I” și „My RSO II”, cu douăzeci și patru și, respectiv, douăsprezece CD-uri. În anul 2018, OSR Viena a câștigat renumitul premiu ICMA la categoria „Muzică simfonică” pentru setul de 3 CD-uri „Martinů: The Symphonies”.

De asemenea, OSR Viena a lansat un program educațional de anvergură care cuprinde ateliere pentru copii și tineri. În 2013, proiectul educațional „My RSO – Greatest Hits for Contemporary Orchestra” a primit premiul Bank Austria Kunstpreis.