Între 26 septembrie și 8 octombrie, Asociația One World Romania și centrul de resurse și educație media Mediawise Society revin în bibliotecile publice din județul Dâmbovița în cadrul proiectului „Documentare la bibliotecă – Educaţie media prin film documentar”.

După mai multe cursuri de educație media pentru bibliotecarii din județ, proiectul demarează acum o nouă etapă, prin care bibliotecarii beneficiază de mentorat aplicat în implementarea proiecțiilor de film și moderarea dezbaterilor cu publicul.

Inițiativa face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar ca material didactic. Totodată, parteneriatul celor două organizații cu bibliotecile din țară este un efort de lungă durată de a îmbogăți activitatea bibliotecilor, activându-le ca centre culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

Pe parcursul a trei zile, formatorii din cadrul proiectului, Nicoleta Fotiade, expertă – formatoare în domeniul educației media, președinta asociației Mediawise Society, și Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, vor participa la cinci proiecții organizate de bibliotecari în comunitățile lor locale. Vor fi proiectate filmele Între revoluții (de Vlad Petri, România, Croația, Qatar, Iran, 2023, 69 min.), despre două prietene separate de revoluțiile din țările lor, și Expirat (de Kieran Kolle, Norvegia, 2017, 54 min.), pe tema risipei alimentare.

În paralel cu proiecțiile, bibliotecarii vor organiza un atelier interactiv de educație media, oferind publicului oportunitatea de a înțelege mai bine ce înseamnă un film documentar despre drepturile omului. Atelierul va explora rolul acestor filme, cum scot în evidență probleme importante și abordează subiecte sensibile, dar și modul în care realizatorii reușesc să facă acest lucru prin tehnici cinematografice. Pentru a pregăti aceste ateliere, bibliotecarii vor avea la dispoziție o fișă de lucru și vor primi sprijinul celor doi mentori. Activitățile vor încuraja colaborarea, reflecția și dezbaterea între participanți.

Intrarea la proiecții este liberă.

Program

26 septembrie:
– 11:00, Biblioteca Comunală Conțești, proiecție Expirat, invitat Nicoleta Fotiade
– 16:00, Biblioteca Orășenească Titu, proiecție Între revoluții, invitat Nicoleta Fotiade

7 octombrie:
– 13:00, Biblioteca Municipală Moreni, proiecție Între revoluții, invitat Ionuț Mareș
– 16:30, Biblioteca Comunală Ocnița, proiecție Între revoluții, invitat Ionuț Mareș

8 octombrie:
– 10:00, Biblioteca Comunală „Theodor Balș” Brănești, proiecție Expirat, invitat Ionuț Mareș

„Avem foarte mare încredere în potențialul bibliotecilor de a se transforma în centre culturale pentru comunitate, de a ajuta la dezvoltarea competențelor media pentru implicare civică şi de a contribui la înţelegerea filmului documentar. Credem că evenimentele pe care bibliotecarele şi bibliotecarii le organizează în comunităţile lor, pentru un public de toate vârstele, încurajează dezbaterea, analiza critică şi reflecţia asupra unor subiecte de interes, cum ar fi egalitatea de şanse şi de gen, rasismul, discriminarea sau protecţia mediului”, spun cei doi formatori, Nicoleta Fotiade şi Ionuţ Mareş.

Filme

Între revoluții: Maria și Zahra s-au întâlnit la universitatea de medicină din București în anii ’70. Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la evenimente, departe de prietena sa. În următorii 10 ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, situația societăților trecute prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată. Realizat în întregime din materiale de arhivă, majoritatea dintre ele necunoscute până acum, filmul reprezintă o poveste despre prietenie feminină, speranță și utopie.

Expirat: În Norvegia, risipa de alimente este o problemă imensă cu nicio soluție aparentă. Un grup de patru tineri decide să facă ceva pentru a crește gradul de conștientizare a problemei și să inițieze schimbări sociale și voința politică de a lua măsuri. Ei plănuiesc un tur de 5 săptămâni pe bicicletă, din nordul Norvegiei către sud – aproximativ 3.000 de kilometri – un efort uriaș care necesită ca ei să consume multă mâncare nutritivă pe parcursul drumului. Singura problemă este de altfel chiar propria și unica lor regulă: toate mesele trebuie să provină din alimente aruncate. Deși sarcina pare dificilă, pe drum întâlnesc multe persoane care îi ajută și care s-au săturat să vadă mâncare bună în tomberoane. Exploatarea produselor expirate nu a avut niciodată un gust atât de bun.

Formatori

Nicoleta Fotiade este expertă în comunicare și formatoare în domeniul educației media și digitale. În ultimii 20 de ani, a coordonat programe de educație media pentru organizații neguvernamentale din România și Europa. A predat educație media studenților de la Pedagogie din Universitatea din București și formează profesori și bibliotecari pentru a include educația media în comunitățile lor de învățare. Este (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Este președinta asociației Mediawise Society (mediawise.ro), co-fondatoare și președintă a International Association for Media Education (iame.education) cu sediul la Bruxelles. Nicoleta a studiat Jurnalism și a terminat Master of Arts în Comunicare la Universitatea Westminster din Londra.

Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie cu regularitate despre cinema pentru reviste online precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Este directorul artistic al Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara şi al festivalului Zilele Filmului Românesc de la Chişinău, precum şi curatorul competiţiilor de scurtmetraje (româneşti şi internaţionale) ale Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul de la Sfântu Gheorghe. Colaborează, de asemenea, ca moderator de discuții cu alte festivaluri de film din România, cum ar fi TIFF şi Les Films de Cannes à Bucarest. A fost critic invitat în cadrul programelor de educaţie cinematografică Education à l’image şi CinEd. A absolvit Jurnalism-Engleză la Universitatea de Vest din Timişoara şi a urmat un masterat în jurnalism cultural la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) a Universităţii din Bucureşti.

ORGANIZATOR
Asociația One World RomaniaPROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE
Administrația Fondului Cultural Național

PARTENERI
Mediawise Society, KineDok România, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție și formează comunități. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.

Centrul de resurse și educație media Mediawise Society formează profesori, bibliotecari și profesioniști din domeniul educației și comunicării pentru competențe media transferabile în contextul lor profesional. Copiii și tinerii sunt beneficiarii finali ai programelor noastre de formare și resurse educaționale. Modelul nostru de educație media promovează înțelegerea critică a felului cum interacționăm cu media. Cursanții Mediawise dezvoltă un spectru larg de cunoștințe și abilități de analiză și evaluare critică a conținuturilor și a practicilor online.