Cinefilii de la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov au dedicat premiul „Alegerea Publicului” filmului „Regele Mihai: Drumul spre casă” la cea de-a 14-a ediție care s-a încheiat duminică.
Documentarul românesc de 55 de minute, care spune povestea dramatică și dificilă a vieții în exil a Regelui Mihai, a câștigat în fața a altor 12 filme, printre care și filme din alte țări precum SUA, Franța, Chile, Argentina, Australia și România. Votarea s-a făcut timp de 9 zile, în perioada 14 august-28 august 2022.
„Sunt foarte mulțumit de rezultat, în special pentru că a fost „Alegerea Publicului” și asta contează cel mai mult pentru mine. Sunt deosebit de bucuros să aflu că majoritatea alegătorilor au fost tineri”, a spus John M. Florescu, producătorul executiv al documentarului „Regele Mihai: Drumul către casă”. Scriitorul/regizorul filmului este Trevor Poots. Anterior, perechea de producători anglo-americani au lucrat împreună la „Războiul Regelui” (2016), „Regina Maria: Inima României” (2018), și actualul film despre Regele Mihai, printre alte 20 de filme documentare pentru piețele din SUA și Marea Britanie.
Irina Margareta Nistor, președinta juriului, în comentariile despre vot a subliniat că „publicul […] majoritar tânăr și pasionat de trecut a avut de ales dintre 12 documentare, doar trei românești”.
În iunie, „Regele Mihai: Drumul spre casă” a înregistrat cel mai bun scor din partea publicului din toate filmele proiectate la TIFF atât în competiție, cât și din afara competiției: 4,85 din 5, fiind declarat „cel mai iubit film de public” de directorul festivalului, Tudor Giurgiu.
A fost a doua oară în două intrări consecutive când Chainsaw Films a fost onorat cu un premiu al publicului.
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul spre casa”, care a avut premiera în octombrie 2021 și a fost filmat în mare parte în Elveția și Marea Britanie, a stabilit un record de vizionări la nivel național pentru premiera unei producții individuale la HISTORY Channel, de când televiziunea a început să emită în România.
În Europa de Vest, filmul – sub numele „Ultimul rege din spatele cortinei de fier” – a fost difuzat pe Sky HISTORY pentru a marca Jubileul Reginei Elisabeta a II-a în iunie. Răposatul ei soț, Prințul Philip apare în film în formă audio în comentarii despre prietenia sa din copilărie cu Regele Mihai. Ca și filmul anterior despre Regina Maria, „Regele Mihai: Drumul spre casa” a fost difuzat în peste 25 de țări din întreaga lume.
Documentarele anterioare „Războiul Regelui” și „Regina Maria: Inima României” au fost difuzate inițial pe ProTV cu un rating neașteptat de ridicat înainte de distribuția lor ulterioară pe HISTORY Channel.
„Regele Mihai: Drumul spre casă” a atras laude din partea jurnaliștilor, diplomaților, precum și a liderilor civici din întreaga țară.
Istoricul britanic Dennis Deletant, expert în istoria modernă a României, a numit filmul „un portret impresionant, echilibrat și fidel al regelui”. Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Național de Istorie a României, a considerat documentarul ca fiind „o bijuterie istorică rară”.
În prezent, „Regele Mihai: Drumul spre casa” este în turneu în 25 de orașe din toate colțurile României, gratuit pentru public.
Coordonat de producătorul asociat Dan Drăghicescu, „Turneul național de educație istorică 2022” este sponsorizat de HISTORY Channel, împreună cu Banca Transilvania, Groupama, Nuclear Electrica și BAT România.
„Regele Mihai: Drumul spre casă” a fost editat de Mircea Lăcătuș, Producător Senior Viorel Chesaru și Producător Asociat Dan Drăghicescu. Consultantul istoric principal al programului este profesorul și scriitorul Matei Cazacu din Paris.