Claudiu Beletoiu_Tor des Geants 2019_19

Aflat pe lista celor mai 5 dificile curse de alergare din lume, Tor des Géants a ajuns anul acesta la ediția aniversară cu numărul 10, concursul având loc în mod tradițional în luna septembrie. Cursa montană de 330 de kilometri dintr-o singură bucată a avut ca termen limită 150 de ore, în tot acest interval atleții având libertatea de a-și gestiona după propria strategie orele de odihnă.

În afară de lungimea cursei, dificultatea acesteia este sporită și de enorma diferență de nivel: 24.000 de metri. Cei care fac calcule rapide afirmă adeseori că e ca și cum ai urca de 3 ori pe Everest – diferența e că nimeni dintre cei care urcă pe Everest nu pleacă de la nivelul mării. Deci nu e ca și cum ai urca “doar” de 3 ori pe Everest, ci poate de 6-7. Concurenții aleargă multe pasaje la altitudine, cel mai înalt punct al traseului fiind situat la altitudinea de 3.300 de metri.

Concursul a luat naștere după o idee a lui Cyril Fondeville, un alergător francez, organizator și promotor de curse extreme în zonele cele mai fascinante și dificile din lume și face parte din proiectul 5Legends, care include 5 dintre cele mai dificile concursuri de anduranță de trail din lume. Toate au lungimea traseului de peste 300 de km și au loc pe suprafețe foarte diferite (nisip, stâncă, stepă, mlaștină, gheață), la temperaturi între +40° și -50°. Însă cea mai mare încercare pentru participanți o constituie privarea de somn, care le slăbește multora rezistența psihică.

Anul acesta startul în concurs l-a luat și Claudiu Belețoiu, un tânăr ultramaratonist aflat pentru prima oară într-o cursă montană de peste 300 de km. “Tor des Géants este un obiectiv pe care mulți alergători montani îl trec pe bucket listul personal. Însă duritatea concursului, cât și costurile mari de participare, fac ca pentru mulți această cursă să rămână doar un ideal”. Claudiu a dedicat toată pregătirea din acest an principalului său obiectiv de alergare din 2019. Pentru această competiție, Claudiu a avut un volum de antrenament de aprox. 4.000 de km (acumulând o diferență de nivel de 80.000m).

Întrucât Turul Giganților se desfășoară la altitudine și se ajunge constant la 3.000 de metri sau mai sus, Claudiu a decis ca o parte din aclimatizarea pentru competiție să o realizeze făcând înainte cu 1 săptămână și o expediție pe cel mai înalt munte al Italiei, Gran Paradiso (4.061m). “Am urcat și pe Mont Blanc în 2016, fiind până în acest an cel mai dificil vârf pe care am reușit să ajung. Gran Paradiso mi s-a părut incomparabil mai greu, deși am mai acumulat experiență montană între timp. Mersul pe ghețar și porțiuni deschise de creastă, porțiunile de via ferata, cât și crevasele, fac din Gran Paradiso un trofeu greu de adjudecat”, a menționat Claudiu despre ascensiunea lui pe cel mai înalt munte situat integral pe teritoriul Italiei.

Aflat la start alături de alergători cu experiență (media de vârstă a concurenților la acest tip de cursă este peste 40-45 de ani), Claudiu a plecat din a doua jumătate a plutonului alergătorilor (aprox. 900 de participanți), însă a început să recupereze rapid și să urce în clasament, menținându-se constant în primii 100. Temperaturile atipic de joase pentru această perioadă a anului, precum și zăpada abundentă întâmpinată din primele ore de concurs, au făcut ca abandonurile să apară rapid, rata acestora ajungând în final la 40% (380 de competitori au renunțat în total). “Noaptea, în anumite puncte de pe traseu au fost și -15˚C. Numărul mare de ore petrecut în efort, la altitudine și temperaturi extreme, face corpul să cedeze și să apară nu doar riscul de accidente, ci și acela de a face edem pulmonar, lucru care s-a întâmplat anumitor concurenți. Este o cursă mai degrabă de anduranță, decât de alergare, iar dacă nu ești foarte bine pregătit fizic, nu ai cum să îi faci față. Am înregistrat 365 de kilometri în final și 25.000 de metri diferență de nivel – asta se traduce în aproximativ 10.000 de etaje de bloc, iar raportat la 109 ore, cât mi-a luat mie să termin cursa, înseamnă că în fiecare oră am urcat 91 de etaje, adică la fiecare minut cam 1 etaj și jumătate”, a explicat sportivul care a finalizat competiția pe locul 76.

7 concurenți au reprezentat anul acesta România la Tor des Géants, cel mai bine clasat fiind Cristian Manole (31 de ani, stabilit în Spania de la vârsta de 16 ani). Alți 2 au finalizat competiția (Cosmin Rugină, loc 249 și Dinu Țurcanu, loc 397), iar restul de 3 au abandonat. În acest concurs, cei care au finalizat cursa au avut de trecut pe lângă 4 masive montane: Mont Blanc, Matterhorn, Gran Paradiso și Monte Rosa.

În încercarea sa, Claudiu Belețoiu a avut și o cauză nobilă pentru care a luptat să ajungă la finish, proiectul ales de el fiind o campanie a Asociației TOTUL ESTE POSIBIL, prin care care sportivi de performanță lipsiți de resurse sunt ajutați în drumul lor către atingerea obiectivelor de top, în special în cadrul campionatelor naționale, europene, mondiale sau Jocurile Olimpice. Cu ajutorul campaniilor de fundraising private, doar în anul 2019 Asociația a reușit să sprijine zeci de sportivi să își atingă obiectivele de performanță, oferindu-le acces la echipament sportiv, vitaminte, înscrieri la competiții, cantonamente sau chiar bilete de avion pentru deplasări externe. Toți cei care apreciază acest tip de performanță, pot aduce în continuare contribuții aici: http://bit.ly/ClaudiuTOR

Claudiu Belețoiu (28 de ani) și-a început cariera de alergător amator la 22 de ani, în Octombrie 2013, având la activ zeci de utramaratoane parcurse și în scop caritabil (UTMB, 100 miles of Istria, Transgrancanaria 360). Participarea lui Claudiu Belețoiu la Tor des Géants a fost sprijinită de HONDA România, companie care susține mișcarea și programele dedicate unui stil de viață activ.

Din anul 2015, Claudiu ajută începătorii să se inițieze în alergare prin intermediul antrenamentelor de joi dimineața (6.00 AM, pe stadionul Dinamo), programul său de alergare SUNT ÎN FORMĂ (sunt-in-forma.ro) fiind urmat până în prezent de peste 1.200 de persoane.