Pandemia COVID-19 a afectat sistemul educațional la nivel mondial, ducând la închiderea școlilor, universităților și colegiilor. Conform statisticilor, se estimează că aprox. 1,2 miliarde de elevi și studenți (din 177 de țări) au fost afectați din cauza închiderii unităților de învățământ.

În aceste noi condiții, programele alternative pentru continuarea studiilor sunt esențiale, mai ales în cazul elevilor care nu au nici posibilitatea de a urma cursuri online, din cauza lipsei accesului la internet sau a faptului că nu dețin echipamente de tip telefon, tabletă sau laptop. În această situație se află mai ales copiii și tinerii care studiază în mediul rural, unde accesul la internet este mai limitat, iar situația materială a familiilor este una mai dificilă.

Începând cu luna iunie a acestui an, Asociația TOTUL ESTE POSIBIL a demarat programul ȘCOALA DE VARĂ, o campanie menită să ofere copiilor cu vârste între 4 și 12 ani posibilitatea de a accesa un pachet de resurse educaționale care să îi sprijine să își mențină activ interesul pentru dezvoltarea personală. Copiii provin cu precădere din mediul rural și au fost selectați de dascăli (educatori, învățători, profesori) sau diferiți lideri de comunități locale. “Situația generată de pandemie ține copiii departe de școală deja de peste 3 luni. În această situație, vacanța de vară care durează alte 3 luni, poate aduce cu sine o distanțare considerabilă a copiilor de sistemul de educație. Ne dorim să ajutăm copiii să continue să învețe și în lunile de vară, de aceea le-am pregătit pachete special destinate acestui obiectiv”, a precizat Eliza Nițescu, membru fondator al asociației.

ȘCOALA DE VARĂ s-a lansat împreună cu proiectul de Ziua Internațională a Copilului (O LUME MINUNATĂ). În faza de de debut a campaniei, 300 de copii și tineri au primit un pachet școlar constând în rechizite, jocuri educaționale și cărți. Toate materialele au fost distribuite de către echipa de voluntari ai asociației, prin vizite individuale la domiciliile copiilor incluși în program sau direct către școlile beneficiarilor (de altfel, întreaga activitate a organizației este desfășurată de entuziaști care oferă pro-bono din timpul și cunoștințele lor, asociația neavând niciun angajat în prezent).

Pentru acest program, asociația a realizat în regie proprie caietul ȘCOALA DE VARĂ, o colecție de activități zilnice pentru intervalul 15 iunie – 14 septembrie, prin care copiii sunt învățați să își construiască obiceiuri alimentare și de mișcare, obiceiuri de economisire, reciclare sau implicare în caritate. Activitățile cuprinse în caietul ȘCOALA DE VARĂ îi provoacă pe cei mici să fie creativi, să citească povești, să împărtășească în secțiunile speciale de jurnal întâmplări din viața lor și să își manifeste originalitatea.

Inițiativa s-a concretizat cu ajutorul donațiilor individuale realizate de susținătorii organizației, cu finanțarea primită din partea organizației partenere din SUA, Latter Day Saint Charities, cât și cu suportul bonusurilor și reducerilor primite de la partenerii furnizori: ESCAR (rechizite), PROMER GROUP (promoționale și servicii de tipar), FRAGILISTIC (jocuri educaționale și cărți), CLASS PARK (donații de cărți provenite de la Școala Americană din București).

Campania va fi activă pe toată durata vacanței de vară, tipărirea caietului ȘCOALA DE VARĂ ajungând deja la al treilea tiraj. Caietul poate fi procurat de orice doritor, pe sistemul 1+1, adică printr-o donație care acoperă costul de tipar a două caiete (unul pentru un copil provenind dintr-o familie cu posibilități și unul pentru un copil care face parte dintr-o familie cu o situație dificilă).

Asociația TOTUL ESTE POSIBIL: totulesteposibil.org