Comisia Europeană a lansat Strategia pentru Egalitatea Persoanelor LGBTIQ 2020-2025: O Uniune a Egalității, primul plan european care implică monitorizarea atentă a protecției legale oferite de statele membre UE pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersex (LGBTI). Asociația ACCEPT salută acest pas istoric, care reprezintă un angajament ferm al instituțiilor europene pentru protecția comunității LGBTI, în ciuda homofobiei și transfobiei prezente în statele membre post-comuniste.

Comisia Europeană va monitoriza modul în care statele membre asigură recunoașterea familiilor formate din persoane de același sex, mai ales în situații în care acestea își exercită dreptul la liberă circulație pe teritoriul UE. De asemenea, Comisia va analiza modul în care România lupta împotriva discriminării persoanelor LGBTI la locul de muncă, în educație și  sănătate, dar și modul în care țara noastră asigură recunoașterea legală a genului pentru persoane transgender. Mai mult, strategia are în vedere combaterea homofobiei și transfobiei din societate, pentru a micșora gradul de violență fizică și psihică cu care persoanele LGBTI se confruntă în fiecare zi, pe stradă, la muncă, sau în familie.

„Strategia vine într-un moment crucial și istoric, în care state precum Ungaria și Polonia încearcă să scoată în afara legii și societății persoanele LGBTI și diverse aspecte ale vieții lor, fie că vorbim de familii, prezența în spațiul public sau participarea la Pride. Și parlamentarii din România au recurs la asemenea tactici sinistre, mai ales în perioada Referendumului împotriva familiei organizat în 2018.  Astăzi Comisia Europeană, ca gardian al tratatelor și legislației europene, își asumă politic lupta pentru egalitatea persoanelor LGBTI. România trebuie să respecte acest principiu, parte din obligația pentru  asigurarea unui stat de drept, care vine la pachet cu beneficiile din creșterea economică asigurată de aderarea la UE și posibilitatea românilor de a studia și lucra oriunde în Europa,” a declarat Florin Buhuceanu, membru ACCEPT și activist pentru drepturile persoanelor LGBTI în ultimii 20 de ani.

Acest plan strategic se concentrează pe implementarea hotărârii Coman, cauză reprezentată de Asociația ACCEPT la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, prin dialog și, dacă este necesar, acțiuni de infringement împotriva statelor membre care nu respectă libera circulație pentru familii gay. Comisia ia inclusiv în calcul revizuirea directivelor privind libera circulație pentru a se asigura că acestea includ persoane LGBTI și familiile formate din persoane de același sex. De asemenea, va continua procesul de colectare a dovezilor privind problemele cu care se confruntă persoanele LGBTI și familiile lor pentru a se bucura de libertatea de mișcare și se vor explora măsurile de sprijinire a recunoașterii reciproce a parteneriatelor de același sex în situații transfrontaliere.

În plus, va exista un angajament la nivelul Comisiei Europene de a colabora cu statele membre în vederea recunoașterii legale a genului persoanelor transgender pe bază de  autodeterminare, fără a impune avize și proceduri medicale. Un alt punct central al strategiei UE pentru comunitatea LGBTI este legat de asigurarea unei protecții mai bune împotriva infracțiunilor motivate de ură, dar și îmbunătățirea serviciilor menite să sprijine victimele homofobiei și transfobiei.  Strategia acoperă și acțiunile din domeniul nediscriminării, a nediscriminării la locul de muncă, dar și oferirea de protecție socială și servicii sanitare adecvate pentru persoanele LGBTI.