Instituția încurajează furnizorii europeni de servicii medicale să adopte AI și noi tehnologii, după ce pandemia a evidențiat fragilitatea sistemelor de sănătate.
Economia globală ar putea crea 40 de milioane de noi locuri de muncă în sectorul sănătății până în 2030, dar până la acel moment va exista un deficit mondial de 9,9 milioane de medici, asistenți medicali și moașe, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.[1]
- Un nou raport EIT Health atrage atenția asupra necesității urgente de a investi în AI și digitalizare pentru a îmbunătăți sistemele de sănătate din întreaga Europă.
- EIT Health salută inițiativa de dezvoltare a cadrului legislativ pentru schimbul de date și solicită continuarea demersurilor, pentru a realiza pe deplin beneficiile AI.
- Profesioniștii din domeniul sănătății din România se pot înscrie acum la HelloAI RIS Online, un training online gratuit pentru instruire în domeniul inteligenței artificiale. Termenul limită pentru înscriere este 28 mai.
EIT Health a lansat un nou raport pe tema Inteligenței Artificiale, realizat de propriul Think Tank[2], subliniind nevoia urgentă a unei revoluții tehnologice post-pandemie, nevoia interacțiunii dintre om și mașinării, precum și a dezvoltării abilităților digitale de bază, pentru a împiedica dificultățile sistemelor de sănătate europene în următorul deceniu. Fără schimbări structurale și trasformaționale majore, sistemele de sănătate vor deveni nesustenabile, iar promisiunea europeană a furnizării asistenței medicale universale va fi amenințată. Utilizarea AI poate salva viitorul sănătății în fața aceastei probleme urgente și poate facilita automatizarea sarcinilor de rutină, repetitive și administrative pentru profesioniștii din domeniul sănătății, ajutându-i să se elibereze de aproximativ 70% din timpul alocat acestor sarcini.
Bazându-se pe o serie de mese rotunde care explorează subiectul „Forța de muncă din domeniul sănătății și transformarea organizațională cu ajutorul AI”, noul raport al EIT Health identifică o serie de domenii de interes care trebuie abordate la nivel european și național, în special în contextul pandemiei de COVID-19, pentru a maximiza potențialul AI și al tehnologiei în sănătate.
Jan-Philipp Beck, CEO EIT Health, a declarat: „Rezultatele Raportului Think Tank AI relevă mesaje clare și consecvente cu privire la modul în care putem dezvolta AI și tehnologia în cadrul sistemelor medicale europene. Știm deja că AI are potențialul de a transforma asistența medicală, dar trebuie să lucrăm rapid și în colaborare pentru a integra această tehnologie în structurile medicale europene actuale. Provocarea pandemiei a contribuit fără îndoială la accelerarea creșterii, adoptării și extinderii AI, întrucât părțile implicate s-au luptat pentru a oferi îngrijire medicală atât rapidă cât și de la distanță. Cu toate acestea, acest demers trebuie continuat, pentru a ne asigura că beneficiile pentru sistemele de sănătate vor produce efecte pe termen lung și pentru a sprijini aceste sisteme să se pregătească pentru viitor – lucru care ne va aduce beneficii tuturor”.
Recomandările cheie ale EIT Health includ: îmbunătățirea colaborării și schimbului de bune practici în întreaga Europă, dezvoltarea rețelelor și infrastructurilor existente pentru a sprijini integrarea AI, îmbunătățirea educației și a competențelor profesionale, precum și dezvoltarea modelelor financiare bazate pe valoare care încorporează AI și promovează economia costurilor pe termen lung. La nivel european mai larg, EIT Health face demersuri pentru o infrastructură de date mai robustă în Europa, pentru a se asigura că statele membre și sistemele de asistență medicală pot partaja date, permițând altfel experților să urmărească patologii, să diagnosticheze mai rapid și să dezvolte soluții noi și îmbunătățite bazate pe AI.
Îmbunătățirea competențelor profesioniștilor din domeniul sănătății este crucială acum mai mult ca niciodată
Experții și comunitățile medicale sunt de acord că subiectele despre tehnologii inovatoare precum Inteligența Artificială (AI) lipsesc încă din planul de studiu al majorității programelor de medicină academică, dar ar fi foarte binevenite de către tinerii profesioniști pentru a avansa în acest domeniu. Progresele în AI și tehnologie pot avea un imens beneficiu pentru sistemele actuale de sănătate și permit lucrătorilor din prima linie să petreacă mai mult timp pentru îngrijirea pacienților. Datele EIT Health și McKinsey and Company, publicate în 2020[3], au evidențiat faptul că automatizarea AI poate ajuta la atenuarea deficitului de forță de muncă, la accelerarea cercetării și dezvoltării tratamentelor ce salvează vieți, precum și la reducerea timpului petrecut pentru sarcinile administrative.
„Există o nevoie urgentă nu numai de a atrage, educa și reține mai mulți profesioniști în domeniul sănătății, ci și de a ne asigura că timpul lor este utilizat acolo unde are cea mai mare valoare adugată – îngrijirea pacienților. Cu toate acestea, pentru introducerea și scalarea soluțiilor bazate pe AI va fi nevoie de noi activități și noi abilități. Una dintre cele mai mari provocări va fi crearea unei forțe de muncă care să dispună de competențele necesare pentru a interacționa cu tehnologia și pentru a utiliza soluții de AI. Vor apărea tot mai multe noi roluri la intersecția medicinei cu „data science“ și vor fi necesari designeri specializați în interacțiunile om-computer pentru procesul de luare a deciziilor clinice – acest lucru va ajuta la fluxurile de lucru care integrează inteligența artificială. Printre altele profesioniștii din domeniul sănătății vor petrece mai mult timp ajutând computerul; de exemplu, vor trebui să susțină algoritmii pentru a avea o acuratețe mai mare. Acest lucru este important în special în țările emergente, unde ritmul general al inovației este moderat. De aceea, împreună cu GE Healthcare și alți parteneri EIT Health dorim să reducem decalajul de competențe. Astfel, pentru încă un an consecutiv, vom instrui sute de specialiști în domeniul asistenței medicale cu cunoștințe, competențe și abilități practice bazate pe AI. Programa este ușor de urmărit, chiar și pentru persoanele care nu sunt calificate în programare sau în medicină avansată. În plus, trainingul este gratuit pentru participanții care provin din țările EIT RIS”- subliniază Monika Toth, Manager de Program la EIT Health InnoStars RIS.
HelloAI RIS Online este un training online pentru studenți și cercetători de la facultățile de medicină, inginerie și afaceri care sunt interesați să lucreze în domeniul sănătății și doresc să afle mai multe despre tehnologiile AI. În ultimii trei ani au fost instruiți peste 800 de participanți. Cursul este dezvoltat de GE Healthcare și susținut de Royal Institute of Technology Stockholm și Technical Institute Leitat.
Din 2021, Universitatea din Maastrict, Universitatea din Debrecen și acceleratorul HealthVentureLab se vor alătura programului care, sub umbrela EIT Health, vor contribui la crearea unui ecosistem valoros bazat pe tehnologie AI pentru talentele europene interesate.
„Inteligența Artificială poate conduce la un diagnostic mai rapid și mai precis – și are potențialul de a elibera din programul cadrelor medicale, timp ce poate fi folosit pentru o interacțiune mai bună cu pacientul. Ne-am angajat să sprijinim noua generație de profesioniști din domeniul medical în această misiune”- a spus Prof. Dr. Mathias Goyen, director medical EMEA, GE Healthcare, unul dintre principalii lectori si coordonatori ai programului.
Date furnizate de GE Healthcare despre participanții la HelloAI RIS Online în 2020
Privind în perspectivă, EIT Health va continua să joace un rol cheie în creșterea abilitaților și recalificarea forței de muncă din domeniul sănătății. Cheia acestui lucru va fi facilitarea transparenței și colaborării atât de necesare între inovatori și practicieni, care va sprijini scalarea cu succes a tehnologiilor bazate pe AI în întreagul domeniu de sănătate la nivel european, precum și implicarea factorilor de decizie politică în schimbările legislative necesare.
Pentru a afla mai multe despre EIT Health Think Tank și pentru a citi integral raportul, vă rugăm să vizitați: https://thinktank.eithealth.eu/
Pentru înscrieri la trainingul HelloAI RIS Online, puteți accesa: https://helloaionline.com/
Despre EIT Health
EIT Health este o organizație non-profit și unul dintre cele mai mari parteneriate public-privat europene în domeniul inovației în sănătate. Cu aproximativ 150 de parteneri, EIT Health este o rețea europeană unică de companii de top, universități, centre de cercetare și dezvoltare, precum și spitale și institute medicale. Rolul EIT Health este de a edifica un ecosistem care să permită dezvoltarea asistenței medicale pentru viitor, astfel încât cetățenii europeni să poată trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă. EIT Health susține dezvoltarea profesioniștilor din domeniul sănătății din toată Europa, investind în cele mai performante talente ale Europei și facilitează comercializarea produselor/soluțiilor inovatoare pentru sănătate în cadrul UE. Este una dintre cele mai mari inițiative de sănătate finanțate public și este susținută de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. Pentru mai multe informații, vizitați: www.eithealth.eu.
Despre EIT Health InnoStars
Clusterul InnoStars este una dintre cele șapte zone geografice ale EIT Health. Acesta acoperă jumătate din Europa, inclusiv Polonia, Ungaria, Italia și Portugalia, precum și regiuni suplimentare incluse în Schema de inovare regională a EIT – statele baltice, Croația, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Grecia și România. Acesta este un grup de țări evaluate în Clasamentul European al Inovatorilor (EIS) ca inovatori modești sau moderați. InnoStars se concentrează pe promovarea antreprenoriatului, inovării și educației în domeniul sănătății, vieții sănătoase și îmbătrânirii active în regiune și pe scăderea decalajului dintre regiunile lider în inovare și regiunile moderat inovatoare.
Despre Programul de Inovare Regional EIT (EIT RIS)
Schema de inovare regională a EIT (EIT RIS) a fost creată de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) pentru a reduce decalajul dintre regiunile lider în inovare și acele regiuni care sunt moderat și modest inovatoare. Programul este implementat cu implicarea reprezentanților locali, în România acesta fiind FreshBlood HealthTech. În domeniul sănătății, programul se desfășoară din 2016 și este coordonat de EIT Health InnoStars. Programul încorporează 13 reprezentanțe locale ale EIT Health situate în 12 țări din Europa de Est, Centrală și de Sud. Aceste reprezentanțe servesc ca puncte de acces la o rețea pan-europeană a celor mai bune universități, companii și proiecte ale acestora. Programul își propune să dezvolte regiunile în care își desfășoară activitatea, descoperind atuurile lor inovatoare unice și să faciliteze pentru inovatorii locali participarea la programe și competiții pan-europene.
[1] Strategia Globală privind Resursele Umane în Sănătate: Forța de muncă 2030 (Global Strategy on Human Resources for Health: Workforce 2030), Organizația Mondială a Sănătății, https://www.who.int/hrh/resources/pub_globstrathrh-2030/en/
[2] https://thinktank.eithealth.eu/
[3] EIT Health și McKinsey & Company (2020). “Transformarea domeniului medical prin AI: impactul asupra forței de muncă și organizațiilor” [online] Disponibil la: https://eithealth.eu/wp-content/uploads/2020/03/EIT-Health-and-McKinsey_Transforming-Healthcare-with-AI.pdf