Analiza de Ole Hansen, director strategie mărfuri Saxo Bank

Mărfurile s-au tranzacționat în scădere pentru a treia săptămână consecutivă, metalele, atât cele industriale, cât și cele prețioase, cât și produsele agricole de bază, fiind cele afectate de vânzarea de către investitori. De asemenea, energia a dat semne de scădere, țițeiul, așa cum s-a subliniat săptămâna trecută, fiind afectat de vânzarea tehnică în ciuda faptului că știrile erau în mare parte favorabile prețului.

În afara creșterii recente a dolarului, care a redus cererea pentru metale în ultima parte a lunii aprilie, scăderea activității de producție atât în SUA, cât și în China, a fost cea care a afectat cel mai mult mărfurile dependente de creștere, precum cuprul (conductor de căldură și electricitate) și paladiu (convertoare catalitice).

Scăderea indicelui de producție US ISM pe aprilie a fost în mod special agresivă, aceasta atingând cel mai scăzut nivel din octombrie 2016 încoace. La 52,8, acesta rămâne în teritoriu expansionist, peste 50, dar scăderile ample ale comenzilor noi, ale comenzilor noi de export și producție, subliniază riscul unei scăderi și mai mari.

Prețul cărnii de porc la Chicago și-a reluat redresarea, dat fiind posibilul risc al unei reduceri a efectivului din cauza febrei porcine africane în China, ceea ce a crescut cererea pentru exporturile americane. Amploarea reducerii în China a fost stabilită la 134 de milioane de capete de către Departamentul pentru Agricultură al SUA, echivalentul întregii producții anuale a SUA. În afara impactului negativ asupra prețurilor în creștere la carne, o reducere de o asemenea amploare va avea și un impact negativ asupra cererii pentru nutreț precum porumb și mai ales soia, care a atins un minim pe șase luni în timpul săptămânii.

În afara principiilor fundamentale care ajută la determinarea direcției pe termen lung a mărfurilor, speculatorii dețin o mare influență asupra evoluției pe termen scurt a prețurilor. Tabelul de mai jos arată cum fondurile de acoperire, măsurate în numărul contractelor futures, sunt poziționate în principalele piețe futures. Tabelul, care se bazează pe date din raportul Commitments of Traders, este publicat în fiecare vineri de către  Comisia pentru tranzacții cu contracte futures pe mărfuri din SUA, datele acoperind săptămâna până marțea anterioară.

Ultimul raport a arătat cum fondurile de acoperire s-au concentrat tot mai mult pe energie și efective de animale pentru profit, în timp ce pozițiile nete scurte au crescut pentru toate metalele, metalele din grupa platinei reprezentând excepția. Cu toate acestea, o mare parte a vânzărilor se concentrează în continuare pe cereale și produsele agricole de bază precum zahărul și cafeaua.

Fermierii americani se chinuie în prezent cu stocuri prea mari rămase din ultimii câțiva ani de producție ridicată. Până acum, prognoza meteo de primăvară nu a făcut prea multe pentru a reduce perspectiva pentru sezonul viitor, în ciuda faptului că ploile puternice și vremea rece au întârziat plantarea. Aceste evoluții, alături de războiul comercial SUA-China și scăderea ante menționată a cererii chineze, au ajutat toate la vânzări la nivel semnificativ de mare în tot sectorul.

Merită reținut faptul că fondurile de acoperire sunt foarte disciplinate când vine vorba de menținerea și extinderea pozițiilor – lungi sau scurte – în timp ce impulsul susține direcția. Acestea sunt, totuși, primele care fac o mișcare atunci când perspectiva tehnică și/sau cea fundamentală se schimbă. Acest lucru înseamnă că, odată ce direcția pieței se schimbă, fondurile de acoperire sunt deseori cele care dețin pozițiile cele mai mari posibil nesigure fie la maxime, sau la minime. Aceste situații au dus la folosirea de către unele persoane a termenului „bani pierduți”, dar nu trebuie să uităm că abordarea disciplinată a acestor fonduri față de tranzacționare le aduce beneficii în perioadele dintre aceste schimbări majore de direcție.

Traderii vor urmări rapoartele săptămânale legate de evoluția plantărilor din SUA, publicate lunea după închiderea de la Chicago. Orice întârziere a plantării porumbului și grâului poate duce la plantarea, mai târziu, pe o suprafață tot mai mare de teren, a boabelor de soia. În plus, USDA va publica raportul lunar de estimare a cererii și ofertei pe 10 mai.

Soia rămâne afectată de încetinirea bruscă, legată de războiul comercial, a cererii chineze. Colac peste pupăză, acum există posibilitatea ca un acord comercial să nu stimuleze cererea dată fiind deteriorarea perspectivei pentru cumpărătorii chinezi de nutreț.

Combinația dintre lunile de cumpărare speculativă a țițeiului și semnalul de vânzare din graficele săptămânale pentru țiței a ajutat la declanșarea primei inversări săptămânale din ultimele șase. Principiile fundamentale mai limitative determinate de multiple întreruperi voluntare și involuntare (din Venezuela, Iran și acum și din Rusia ca urmare a scandalului contaminării conductelor) a deschis calea, însă, către vânzare, traderii reacționând la acțiunea de preț tehnică negativă.

Scutirile SUA acordate celor opt cumpărători de țiței iranian în noiembrie anul trecut au expirat în această săptămână, dar piața a concluzionat că Washingtonul se va lupta să aducă exporturile iraniene la zero. Între timp, estimările pentru producția de țiței american au atins un nou record de 12,3 milioane de barili/zi, o uimitoare creștere de 1,7 milioane b/zi de la an la an, în timp ce rezervele au sărit la 471 milioane de barili, un maxim pe 21 de luni.

Dat fiind că este puțin probabil ca Arabia Saudită să ofere barili suplimentari înainte de a fi necesar, riscurile pe termen lung încă indică prețuri mai mari. Cu toate acestea, pe termen scurt, lupta dintre principiile fundamentale puternice de susținere și deteriorarea pe termen scurt a perspectivei tehnice va reprezenta punctul central al atenției. O scădere sub media mobilă pe 200 de zile pentru țițeiul WTI la 61,5$/b ar putea determina ca piața să vizeze primul nivel de retrasare major la 57,3$/b. Dacă este atins, nivelul ar reflecta doar o mică corecție din cadrul unei puternice evoluții în creștere.

Cuprul a scăzut cu peste 3% pe săptămână pentru a înregistra cea mai mare scădere săptămânală din noiembrie încoace. Prețul a atins un minim pe 10 săptămâni de 2.772$/livre, aproape de media sa mobilă pe 200 de zile înainte de a găsi susținere după ce Codelco din Chile (cel mai mare producător din lume) a spus că cererea era mare. Prognoza pentru rezerve limitate, evoluția continuă către electrificare, cât și proiectele de infrastructură oferă, cel mai probabil, susținere pe termen lung pentru cupru. Pe termen scurt, însă, atenția se va concentra în principiu pe găsirea susținerii, 2.717$ reprezentând momentul cheie definitoriu.

Nu a fost o săptămână bună nici pentru aur, metalul nu a reușit să profite de performanța relativ bună din săptămâna anterioară când a reușit să se redreseze în ciuda obstacolelor aduse de un dolar mai puternic și de faptul că capitalurile proprii americane s-au tranzacționat la niveluri record. Redresarea cu acoperire scurtă ce a urmat primei încercări eșuate de a trece sub pragul de 1,275$/uncie a fost inversată pe măsură ce creșterea dolarului a revenit, iar ultima ședință a FOMC s-a dovedit a fi mai puțin neutră decât se estimase.

Piața a estimat cel puțin o reducere a ratei în 2019. Însă, în loc de a întreține această idee, președintele Powell al Rezervei Federale a părut mai optimist la ultimele ședințe ale băncii centrale, dând semnale investitorilor că Fed nu este pregătită să devină categoric neutră încă.

La fel cum, surprinzător, PIB-ul mare pe T1 de vinerea trecută a împins aurul în sus, același lucru s-a întâmplat ca urmare a raportului lunar al locurilor de muncă din SUA care s-a dovedit a fi, de asemenea, de partea creșterii. Ambele semnalează că interesul de vânzare rămâne estompat și, deocamdată, indică spre o consolidare continuă, un dolar și/sau acțiuni în scădere fiind necesare pentru a atrage o nouă cerere pentru active sigure și diversificare.

Despre Saxo Bank 

Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.