ERIAC prezintă "Roma Armee" la București

 În data de 26 iunie 2019, Institutul European Rom pentru Arte și Cultură (ERIAC) va prezenta la Teatrul Național I.L. Caragiale din București (TNB) piesa de teatru „Roma Armee”, produsă de Teatrul Maxim Gorky din Berlin. Este pentru prima dată când „Roma Armee” va fi prezentată în România.

 „Roma Armee”, regizată de celebra Yael Ronen, se bazează pe ideea originală a Sandrei și a Simonidei Selimović. Piesa reprezintă vocile romilor care sunt supuși discriminării multiple și intersectate – femeile rome, tinerii romi și romii LGBTIQ, prezentând frumusețea fețelor multiple ale diversității dar, în același timp, intensitatea dramei interioare.  Această poveste puternică dezvăluie impactul stereotipurilor, dar și lupta de a le depăși, oferind o narațiune de tip nou, inspirată din viața romilor. Este, de asemenea, o voce puternică care comunică pasional, autentic și intens realitățile romilor queer, dezvăluind stereotipurile trăite în interiorul și în afara propriei comunități.   Cu design-ul de scenă și costumele realizate de faimoșii artiști romi Delaine și Damian Le Bas, „Roma Armee” reprezintă un exemplu inspirațional al unei producții moderne, contemporane a romilor, de cea mai înaltă calitate artistică.

 Strategic în România, țara cu cel mai mare număr de romi, evenimentul vizează promovarea vocilor autonarate ale membrilor comunității de romi, în special, ale celor care fac obiectul discriminării multiple și intersectate.   Într-un moment în care neofascismul amenință Europa, un grup de actori inițiază o armată romă în scopul autoapărării. Actorii sunt roma, romnja și romi traveleri din Austria, Serbia, Germania, Kosovo, România, Anglia și Suedia. Ei sunt, de asemenea, și gadjii din Berlin de origine israeliană-germană-turcă – ceea ce înseamnă că Armata Romă este supranațională, diversă și feministă. Expunând nedreptățile din trecut și din prezent îndurate de romii din întreaga Europă, Armata Romă pornește procesul de auto-reflecție și autoemancipare, inițiind o revoluție, prin care, prevăd un viitor pașnic, incluziv și respectuos pentru toți europenii.

Spectacolul „Roma Armee” este produs de Teatrul Maxim Gorki, organizat de Institutul European Rom pentru Arte și Cultură (ERIAC) și va fi prezentat la Teatrul Național I.L. Caragiale din București, Sala Mare, în data de 26 iunie 2019, la ora 20:00.

Evenimentul a fost posibil mulțumită sprijinului acordat de către Fundațiile pentru o Societate Deschisă: Schimb de Arte, Schimb de Tineret, Inițiativa pentru Drepturile Omului, Programul de Sănătate Publică și de către Institutul Goethe din România.