Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului JOSÉ SARAMAGO (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru literatură.

Pe scenă va urca apreciatul violonist ALEXANDRU TOMESCU, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, care a fost aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio. Artistul român a fost protagonistul unor evenimente-pilot în România: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, a interpretat într-o pădure pentru a se afirma împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier și în faţa unei case în ruine, pentru a opri distrugerea clădirilor incluse în patrimoniul naţional.

La finalul concertului, publicul este invitat în foaierul central al Sălii Radio pentru o sesiune de autografe oferite de violonistul Alexandru Tomescu, pe două dintre albumele (CD) apărute la Editura Casa Radio: „Alexandru Tomescu –Concerto. Mozart, Saint-Saëns, Dvořák” și „Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru, Schubert și Dvořák“.

Derulat sub bagheta tânărului dirijor portughez MARTIM SOUSA TAVARES, concertul de la Sala Radio cuprinde lucrări semnate de compozitori celebri ca Beethoven sau Saint-Säens, dar și partituri ale unor apreciați creatori portughezi. Programul serii reia câteva dintre temele principale ale operei literare semnate de José Saramago.

Evenimentul debutează cu Uvertura lui CARLOS SEIXAS, cel mai important compozitor portughez al perioadei baroce şi însoţitor al lui Domenico Scarlatti la curtea regelui D. João V al Portugaliei, un mediu ce caracterizează cea mai importantă lucrare a lui Saramago: „O Memorial do Convento” (Memorialul mânăstirii).

Urmează Uvertura Penelope, o altă lucrare din secolul al XVIII-lea, din vremea regelui D. José I, compusă de JOÃO DE SOUSA CARVALHO, compozitor originar din Alentejo, una dintre regiunile Portugaliei cele mai documentate de Saramago. Veți asculta apoi o creație contemporană: Arrayollo, semnată de JOÃO NASCIMENTO, compusă și interpretată în premieră în 2022, inspirată din peisajele întinse ale acestei regiuni portugheze.

În partea a doua a concertului de la Sala Radio veți călători în Lisabona, grație compozitorului francez CAMILLE SAINT-SAËNS și lucrării sale Une nuit à Lisbonne, o barcarolă inspirată de capitala portugheză.

Prin cele două Romanțe pentru vioară şi orchestră de BEETHOVEN se explorează tema revoluţionară a compozitorului, a cărui viaţă a fost călăuzită de valorile libertăţii şi egalităţii, valori ce se regăsesc şi în scrierile lui José Saramago.

Seara se va încheia cu Dansurile Portuguese de TIAGO DERRIÇA, lucrare contemporană care a avut, de asemenea, premiera în 2022 şi care este inspirată din tradiţiile şi peisajele Portugaliei, reflectate și în lucrarea „Viagem a Portugal” (Călătorie prin Portugalia), în care Saramago călătoreşte prin istoria şi cultura ţării sale.

 Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

 Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

 Albumele „Alexandru Tomescu – Concerto. Mozart, Saint-Saëns, Dvořák” și „Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru, Schubert și Dvořák“ sunt disponibile la librăria Editurii Casa Radio și prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, pot fi achiziționate de la partenerii de distribuție.