Pentru prima dată în istoria evenimentului, Noaptea Cercetătorilor Europeni lansează provocarea apropierii de știință, 100% online, evenimentul având loc în premieră în data de 27 Noiembrie 2020 de la ora 17:00 pe website-ul noeapteacercetatorilor.eu și pe pagina de Facebook a proiectului.

Noaptea Cercetătorilor Europeni  2020 promite să fie mai inedită ca niciodată, reunind oamenii de știință din peste 35 de institute de cercetare și entități educaționale din întreaga țară direct online, sub umbrela unui program dinamic și captivant.

Pasionații de cercetare și inovație se vor putea bucura din confortul caselor lor și în siguranță deplină de binecunoscutul eveniment care dă anual întâlnire întregii lumi a științei. Astfel, printre atracțiile principale care ne vor ține cu ochii ațintiți spre ecranele laptopurilor, tabletelor, telefoanelor sau PC-urilor, se numără demonstrații din partea profesorilor și studenților Academiei de Studii Economice din București, experimente spectaculoase ale studenților și profesorilor Facultății de Chimie din București, ateliere de caligrafie organizate de către cei de la Museikon și chiar și o discuție cu reprezentanții Poliției Române.

Curioșii de toate vârstele vor putea afla ce zone ale creierului sunt activate atunci când luăm decizii de natură financiară, ce este jocul managerial Oligopoly și care sunt obiectivele acestuia, dar și ce fructe și legume pot fi cultivate chiar în propriul balcon.

Astronomia va fi și ea în centrul atenției, asemeni tuturor edițiilor de până acum, pasionații de spațiu pornind într-o aventură alături de DX Explorer de la care vor putea afla cum ar fi dacă am putea comunica cu astronauții de pe Stația Spațială Internațională, ce sunt comunicațiile în unde scurte și ce este radioamatorismul. Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad și Astroclubul Perseus Bârlad ne vor invita la rândul lor într-o călătorie prin spațiul cosmic unde ne vor explica legăturile dintre neuroștiință și astronomie, cum se prelucrează imaginile și ce instrumente folosim pentru a face cele mai bune observații astronomice.

Tehnologia mobilă, cea care ne ușurează viața de zi cu zi, va urca și ea pe scena Nopții Cercetătorilor Europeni, partenerii evenimentului Nokia Timișoara fiind nerăbdători să povestească mai multe despre mobilitatea telecomunicațiilor și dezvoltarea rețelelor 5G, crearea roboților bazați pe inteligență artificială, proiecte de smart building și smart parking.

Întreaga agendă a evenimentului va fi disponibilă pe site-ul Noaptea Cercetătorilor Europeni, programul începând în data de 27 Noiembrie 2020 de la ora 17:00.

Proiectul se înscrie în seria acțiunilor Marie Skłodowska-Curie și este un eveniment organizat în fiecare an începând din 2005 ce a atras până acum peste 1.5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în directă legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor.