Avem deosebita plăcere de a anunța că vineri, 10 iunie, 2022, ora 17:00, la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu” din cadrul Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău, va avea loc vernisajul expoziției  „Sculptura la puterea 3” semnată Laurențiu Mogoșanu, Mircea Roman, Aurel Vlad. În deschidere vor lua cuvântul Gheorghe Geo Popa, director general al Centrului de Cultură „George Apostu” și Maria Pașc”, curatorul expoziției. În cadrul expoziției vor fi prezentate video-mărturii ale sculptorilor în spațiile lor de creații de Ovidiu Ungureanu și echipa Chromatique Studio.

Despre expoziția „Sculptură la puterea 3” curatorul expoziției, Maria Pașc, notează:

“S-ar putea spune că expoziția „Sculptura la puterea 3” este urmarea firească a recent-apărutului volum „De vorbă cu Laurențiu Mogoșanu, Mircea Roman, Aurel Vlad”. Expoziția reunește lucrările protagoniștilor acestui volum care îi prezintă pentru prima oară împreună pe cei trei sculptori, nume importante din tărâmul artei contemporane românești. Acestea sunt faptele, dar nu toate. Cătălin Davidescu, istoric și critic de artă, a lansat întrebarea: Ce-i aduce împreună pe cei trei sculptori, cu stiluri atât de diferite, într-un același volum? Iar răspunsul, la îndemână, justificat, academic, a țâșnit: „Este cercetarea. Demersul a fost de cartografiere a spațiilor de creație în care cei trei artiști au lucrat de-a lungul vremii. Un studiu care și-a propus să reliefeze importanța atelierului în creația artistică contemporană”. Care e numitorul comun? Este greu să-l numești, dar imposibil să nu-l recunoști. De îndată ce pășești în atelierele lor, se aude același sunet, definitiv și amplu, în același timp în stare să iradieze ecouri prelungi. Cei trei sculptori au un sunet robust, îndrăzneala marilor desfășurări. Totul este la cei trei artiști operă, nu doar sculpturile, ci și atelierele, biografiile lor. Cadrul spațiilor lor de creație te îndeamnă la reculegere, este o atmosferă cu accent de gravitate. În atelierele lor, ți se actualizează cu religiozitate vorbele lui Bourdelle: „Sculptura este o artă teribilă și totodată inefabilă”. Simți acea forță care e semnul vocațiilor adânci în sculptură. În cuprinsul atelierelor lor sălășluiesc prezențe lăuntrice generoase care încorporează suflul actualității. Laurențiu Mogoșanu, Mircea Roman, Aurel Vlad, toți trei sunt gravi până în tandrețe. O densitate de viață care face ca puritatea să fie energică, nu fragil diafană. Sunt oameni bine așezați în viață și în meserie, nu sunt studii de caz, ci sunt modele. Fac ceea ce fac în spiritul dedicației asumate în fața unui ideal întrupat. Gravi fără abuz de sobrietate, pot stârni de-a valma admirația, curiozitatea, perplexitatea și dragostea. Sunt prieteni, un drum rodnic, alianță rară. Această expoziție este o izbândă, dincolo de reușita fiecărui sculptor în parte fiind o biruință a spiritului comunitar născut între oameni cu bucurii și suferințe asemănătoare, foarte diferiți, de altfel, dar care înțeleg că a fi împreună este împlinirea uneia dintre cele mai adânci, veșnice năzuințe omenești: solidaritatea.”

Maria Pașc, București, 30 mai, 2022

Expoziția „Sculptură la puterea 3” poate fi vizitată în perioada 10 iunie – 10 iulie 2022 la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu” din cadrul Centrului de Cultură „George Apostu”, respectând orele de funcționare a instituției muzeale.