ASOCIAȚIA PRO CONSUMATORI (APC), organizație de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul protecției consumatorilor, membră a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), a lansat la data de 20 iulie 2020 Campania naţională de informare şi educare a consumatorilor “Tu știi ce mască porţi?”. Scopul acestei campanii este de a atrage atenţia consumatorilor cu privire la ce trebuie să ştie în legătură cu cel mai folosit produs de protecţie a sănătăţii în această perioadă – masca de protecţie. Asociația de consumatori UFC-Que Choisir (înființată în anul 1951, are 142 angajați și 500.000 de consumatori abonați la revista asociației) din Franța, membră a Organizației Europene a Consumatorilor a realizat un studiu însoțit de încercări de laborator asupra materialelor textile care pot fi folosite pentru a confecționa acasă o mască de protecție respiratorie.

Din cauza crizei sanitare generată de Covid-19, masca a devenit un accesoriu obligatoriu în viaţa cotidiană. Măştile confecționate manual din pânză sunt mai durabile şi mai puțin costisitoare pe termen lung decât măștile faciale de uz medical şi semi-măştile filtrante împotriva particulelor. Legat de confecționarea acasă a unei măști de protecție respiratorie, trebuie să găsim răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Ce material textil trebuie să alegem: bumbac sau poliester?
  • Este o idee bună să folosim un tricou vechi sau o cămaşă?
  • Eficacitatea măştii rămâne neschimbată după 10 spălări la 60 grade Celsius?

Experții Que Choisir s-au asigurat prin intermediul unor teste că este posibil să-ţi confecţionezi acasă o mască dintr-un material textil care să răspundă exigenţelor la fel ca o mască de uz non-sanitar confecționată industrial. Aceștia au măsurat rezistența la inspirație şi eficiența de filtrare bacteriană, pentru o mască confecționată manual chiar și după 10 cicluri de spălare, folosind 14 măşti cu două straturi de pânză.

Confecţionarea unei măşti acasă este un proces specific economiei circulare, deoarece se pot folosi resturi de material textil care provine de la anumite confecții textile. Măştile confecționate în casă se pot spăla şi refolosi după ce se calcă cu fierul la 60 grade C sau, la nevoie, după ce se spală manual cu apă și săpun. Condiția principală este să se folosească materialul cel mai potrivit pentru confecționarea unui astfel de produs cu destinație sanitară.

Materialul textil ales nu trebuie doar să oprească picăturile care pot purta virusul, ci trebuie să asigure şi o bună respiraţie. Acest lucru este important dacă vrem să purtăm masca fără probleme, mai ales în transportul în comun sau când este foarte cald. Masca trebuie să fie flexibilă, suplă, pentru a se mula pe conturul feţei, şi suficient de netedă pentru a nu irita pielea.

Ce fel de materiale să alegem?

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor în vederea găsirii unei  soluţiei optime în privința materialului textil, AFNOR – Asociaţia franceză  de standardizare a stabilit, după o serie de evaluări, care sunt materialele textile potrivite pentru confecționarea unei măști de protecție respiratorie, recomandându-le pe cele cu o ţesătură deasă şi, totodată, fine.

Pentru cei care nu ştiu dacă materialele textile de care dispun sunt potrivite pentru confecționarea unei măști, ANFOR  recomandă realizarea unei măști prin combinarea a următoarelor trei tipuri de materiale :

  • o pânză groasă de tip prosop;
  • o bucată de tricou din poliester;
  • o bucată de bumbac fin.

Materialele textile de mai sus se pot cumpăra și din magazine unde există o varietate de țesături și modele. Experții de la Que Choisir au testat în laboratoarele lor mai multe tipuri de materiale textile, unde s-a măsurat eficiența de filtrare bacteriană atât pentru produsul nou, cât şi după 10 spălări. Apoi au comparat aceste materiale cu performanţele realizate de măştile vândute în comerţ. Experții Que Choisir au stabilit două niveluri de filtrare: nivelul 1 filtrează 90% din particulele de peste 3 microni, în timp ce nivelul 2 filtrează 70% din particule.

Rezultatele testelor realizate în laboratoarele Asociației de consumatori Que Choisir din Franța în privința materialelor textile din care se pot confecționa în casă măști de protecție respiratorie 

Înainte de realizarea încercărilor în laborator experții Que Choisir au realizat măști din două straturi identice de material textil, cu excepţia materialului de blugi, pe care datorită grosimii l-au dublat cu un material textil din bumbac. Rezultatele obținute în urma testelor de laborator nu au fost nemaipomenite. Doar două tipuri de material textil au avut rezultate comparabile cu o mască de categoria 2, chiar şi după 10 spălări. Este vorba despre o ţesătură în plasă de tip polo şi de un satin de poliester similar cu o căptuşeală groasă. Jerseurile groase sau simple (tricouri) filtrează foarte bine, dar împiedică prea mult respiraţia. Poplinul de bumbac, ţesătura japoneză şi materialul de blugi prezintă acelaşi inconvenient.

Experții Que Choisir au constatat în urma testelor că o batistă de hârtie introdusă între două tipuri de material textil îmbunătățește considerabil performanțele măștii de protecție respiratorie.

Dacă aveţi îndoieli privind materialul textil folosit la mască, este suficient să asiguraţi un spaţiu între cele două straturi unde să introduceţi o batistă de hârtie şi astfel să obţineţi o protecţie suficientă dată de masca confecționată manual în casă. Trebuie totuşi să schimbaţi batista frecvent, pentru că vata de celuloză este sensibilă la umiditate.

Cum au fost testate măştile confecționate de Que Choisir

Experții Que Choisir au cumpărat diverse materiale textile, în principal din bumbac şi poliester, care conţineau elastan, vâscoză sau poliamidă. Au testat în laboratoarele lor masca confecționată din două straturi pentru a stabili dacă îndeplinesc criteriul stabilit de echipa de experți „filtrare garantată, testat la 10 spălări”. Pentru aceasta, respirabilitatea şi eficacitatea filtrării au fost evaluate atât când materialul era nou, cât şi după 10 spălări.

Au adăugat ca strat intermediar materiale de unică folosinţă: o batistă de hârtie marca Kleenex şi o foaie de hârtie menaj marca Okay.

În urma analizei rezultatelor obținute în laborator echipa de experți de la Que Choisir recomandă trei forme diferite de mască

 1. Masca cu pliuri. AFNOR recomandă să se poarte masca de tip „barieră” pliată, cu mai multe pliuri orizontale, de la nas la bărbie.

 2. Masca cu cusătură verticală. Măştile de tip „ninja” sunt obişnuite, dar sunt criticate din cauza cusăturii verticale, care  nu asigură etanşarea.

 3. Masca în formă de cioc de raţă. Acest tip de mască nu prea se poartă, din cauza aspectului inestetic. Forma este totuşi recomandată de AFNOR şi confecţionarea este simplă.

„Atât timp cât instituțiile statului (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România și Ministerul Sănătății) responsabile de proiecția noastră din punct de vedere sanitar și nu numai, nu vor să testeze mărcile de măști de protecție respiratorie comercializate pe piața internă, din considerente numai de ei știute, le recomand consumatorilor să boicoteze farmaciile/hipermarketurile și alte tipuri de structuri comerciale care nu le prezintă consumatorilor dovada că măștile pe care le comercializează au fost evaluate din punct de vedere al conformității acestora cu unul din cele două standarde: SR EN 149+ A1 Aparate de protecție respiratorie. Semi-măști filtrante împotriva particulelor. Cerințe, încercări, marcare, respectiv SR EN 14683+AC Măști faciale de uz medical. Cerințe și metode de încercare. Orice alt tip de mască care nu este evaluată după cerințele celor două standarde nu merită să fie cumpărată la prețurile piperate practicate de comercianți, de până la 15 ori mai mari decât costul de producție. Alternativă la îmbogățirea fără justă cauză a comercianților o constituie confecționarea în casă a măștii de protecție respiratorie.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori