Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov, ediția 2019

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov 2019, desfășurat între 3 și 6 octombrie în clădirea Olimpia (Sub Tâmpa), Piața Sfatului, Casa Sfatului și Parcul Eroilor, propune pasionaților de istorie, bandă desenată și arte vizuale expoziții muzeale și expoziții cu lucrări de BD create de copii, ateliere și lansări de carte, proiecții de film și dezbateri.

 EXPOZIȚIE

 Expoziția centrală din Sala Olimpia, curatoriată de istoricul de artă Cosmin Nasui, care se deschide pe 3 octombrie la ora 16.30, prezintă planșele a 17 artiști ilustratori care au trimis dosare de candidatură în cadrul unui apel la proiecte din vară. Cinci dintre artiști au fost și premiați, selecția fiind făcută atât după calitatea graficii – stilul grafic ales, execuție, originalitate, tipul de desen în creion (clasic sau digital), tușul și culoarea  alese (clasice sau digitale), cât și după motivul alegerii subiectului, informațiile istorice inedite sau surse documentare folosite.

Artiștii BD din expoziție și-au selectat temele istorice dintr-o lista de 100, creată de specialiștii Festivalului, folosind cronologia istorică reprezentată de Centenarul Europei interbelice – Centenarul deschiderii Conferinței de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919), moment istoric care a consfințit, prin tratatele de pace semnate la finalul conferinței, frontierele noii Europe după terminarea Primului Război Mondial.

Subiectele planșelor primite au fost foarte variate, de la „1941, 12 mai: Konrad Zuse prezintă la Berlin <<Z3>>, modelul primului calculator din lume” sau „Chanel” și până la „Bătălia de la Odessa” sau „Cernobîl”.

Temele istorice alese de ilustratorii câștigători au fost: „Participarea României la JO de la Moscova 1980” – de Daniel Danil; „1961, construirea ,Zidului Berlinului” – de Vlad Forsea, „1938, 17 decembrie: Otto Hahn, <<fondatorul erei atomice>>, a descoperit fisiunea nucleară” – de Cristiana Călin; „1957, 4 octombrie: R.S.S. lansează Sputnik I, primul satelit artificial al Pământului” – de Ionuț Popescu și „1940, 27 aprilie: Himmler ordonă înființarea lagărului de concentrare de la Auschwitz” – de Alexandra Gold.

Tot în cadrul Sălii Olimpia va putea fi regăsită expoziția ,,Istorii din 1989. 30 de ani de la căderea comunismului”, cu 60 de lucrări de bandă desenată primite de la copii și tineri între 10 și 18 ani, din toată țara.

Acestea au fost primite în urma unui apel la nivel național și a unor ateliere de BD susținute în școli și licee din Brașov, la care au participat 250 de copii și tineri: Școlile Gimnaziale nr. 30, nr. 27 ,,Anatol Ghermanschi”, nr. 9 ,,Nicolae Orghidan”, Colegiul Național Unirea, Liceul ,,Andrei Mureșanu”, Liceul Vocațional de Arte Plastice ,,Hans Mattis-Teutsch” și Școala Populară de Arte și Meserii Tiberiu Brediceanu).

 Două expoziții istorice vor putea fi vizionate în aer liber: ,,Anul 1989, anul schimbării, reflectat în banda desenată europeană” – în Parcul Eroilor și ,,1989 – Ultimul an de apariție al revistei «Cutezătorii» – în Piața Sfatului.

Revista Cutezătorii a fost publicată săptămânal timp de 22 de ani și a reprezentat „organul oficial de informare şi propagandă al Organizaţiei Pionierilor din România, publicând articole, informaţii, reportaje, interviuri, povestiri, poezii, pagini de jocuri şi benzi desenate” spune Dodo Niță, istoricul BD care a pregătit aceste două expoziții. Pornind de la această expoziție va avea loc și o dezbatere numită ,,Pif versus Cutezătorii”.

Despre cea de-a doua expoziție, Dodo Niță spune: „Așa cum se va vedea în planșele expuse, sursa aproape exclusivă de documentare a acestor benzi desenate o constituie imaginile preluate de la televizor, fapt demonstrat şi de faptul că în majoritatea dintre ele apar aceleași elemente vizuale, cu un puternic impact emoțional: scena balconului,  steagul tricolor, cu stema socialistă decupată, pancartele cu sloganuri, tancurile care bombardează clădirile civile, cuplul Ceaușescu în fața plutonului de execuție…”

Pe 4 octombrie la ora 12.00, la Casa Sfatului, are loc vernisajul expoziției ,,Puiu Manu. Povestea unui maestru al benzii desenate istorice”, în prezența maestrului și a curatorului – istoricul Nicolae Pepene. Aceasta conține și documente inedite din colecția personală Puiu Manu și este o premieră în seria expozițiilor muzeale cu tematică BD din România.

Tot la Casa Sfatului se deschide și expoziția itinerantă, ,,The Great Challenge. O antologie internațională de caricaturi politice”, pusă la dispoziție de Centrul Rațiu pentru Democrație din Cluj. În anul 1958, Ion Rațiu, în calitate de președinte al Federației Internaționale a Gazetarilor Liberi, organiza la Washington o expoziție de caricaturi politice – „The Great Challenge”. Expoziția a fost deschisă de Richard Nixon, care atunci era vicepreședinte în administrația Eisenhower. Prezentarea din cadrul Festivalului reunește o parte din lucrările vernisate în anul 1958 (expoziția originală).

ATELIER, CARTE ȘI FILM

Pe toată durata Festivalului, Sala Olimpia găzduiește un târg de carte dedicat benzilor desenate, organizat împreună cu Libris, și lansează și prezintă cărți și reviste, cu participări ale autorilor, precum: „Istoria este cea mai frumoasă poveste în benzi desenate” – Puiu Manu, Marius Leștaru; ,,În gura Marelui Urs” – Ana Maria Lemnaru; „Henri Mathias Berthelot, prietenul României” – Mihaela Simina; „Soliman Magnificul” – Clothilde Bruneau, Esteban Mathieu, Cristian Păcurariu, Julien Loiseau; „Europa benzilor desenate” –  Dodo Niță și revista „Amintiri din copilărie” – Octav Ungureanu.

Sâmbătă și duminică Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov așteaptă copii și tineri la ateliere de BD și pe toată lumea la film: filmul de animație ,,Ferma animalelor” (sâmbătă) și filmul documentar ,,Singura mea poveste / My Only Story” (duminică).

Program detaliat și noutăți: https://www.facebook.com/events/2261367527508648/

Pagină Festival: https://www.facebook.com/festivalbdbrasov

Producători: Asociația Forums, Muzeul Județean de Istorie Brașov

Partener strategic: Postmodernism Museum

Partener: Muzeul Național de Artă al României (MNAR)

Parteneri media: modernism.ro, revistacomics.ro, Zile și Nopți Brașov, Magazin Istoric, Historia

Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Brașov

Proiect finanțat din bugetul Municipiului Brașov

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.