Ateneul Român - interior

Ediţia 2019 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc se desfăşoară la Ateneul Român în perioada 24-27 octombrie 2019.

Festivitatea inaugurală şi tragerea la sorţi a ordinii de participare la Concursul naţional de interpretare a liedului românesc au loc joi, 24 octombrie 2019, de la ora 18.00, urmate de un Recital al tinerilor artişti. Competiţia se va derula vineri şi sâmbătă, 25 și 26 octombrie. Duminică, 27 octombrie, la ora 11.00, este programat Simpozionul Naţional la care participă ilustre personalităţi ale muzicii: Carmen Petra-Basacopol, Octavian Lazăr Cosma, Adrian Iorgulescu, Adrian Pop, Mariana Nicolesco. În aceeași zi, duminică, 27 octombrie, la ora 19.00, are loc Gala Laureaţilor și ceremonia decernării premiilor.

„Succesul liedurilor lui George Enescu interpretate ca bisuri în Recitalurile mele în marile săli de concert ale lumii m-a încurajat să întreprind o vastă cercetare pentru a reuni pe cât posibil totalitatea liedurilor enesciene, a le interpreta şi a le prezenta pretutindeni, aşa cum aveam să fac împreună cu tinerii mei prieteni, laureaţi ai Concursului Naţional al Liedului Românesc, pe care l-am inițiat, făcând cunoscute splendidele bijuterii muzicale enesciene la Roma, la Paris şi la Praga, la Expoziţia Universală de la Aichi în Japonia, la Tokio, la Nagoya şi la New York. Formidabilul succes pe care l-au reprezentat aceste evenimente au constituit un stimulent major pentru noi toţi, compozitori, muzicologi, interpreţi, permiţând ca de-a lungul anilor să ridicăm un adevărat monument al culturii naţionale închinat Liedului românesc – comoară a două secole”, spune soprana Mariana Nicolesco.

“Marea noastră misiune, asumată cu supremă dăruire, a însemnat punerea în valoare a creaţiei compozitorilor români de lieduri din trecut şi din prezent, revelarea multor lucrări uitate sau necunoscute, afirmarea totodată a nenumărate tinere talente lirice care, supunându-se rigorilor poetice şi stilistice ale liedului, au ajuns la împliniri admirabile şi în muzica de operă. Recitalurile noastre situează liedul românesc în contextul liedului european, german, francez, italian, rus, maghiar, subliniind cu brio originalitatea și unicitatea acestuia, fondat pe străvechiul cântec de dor, expresie eternă a sufletului acestui neam”, mărturisește celebra soprană.