Joi, 20 august, de la ora 21:00, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul Culoarea rodiei, versiunea armeană din 1969, regizat de Sergei Parajanov, în cadrul seriei de proiecții de film în aer liber CINEVARA. Accesul se va face pe bază de bilet, achiziționat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

Ediția din acest an a programului CINEVARA este una specială, fiind organizată în parteneriat cu Film Foundation, organizație neguvernamentală înființată de regizorul Martin Scorsese cu scopul de a contribui la recuperarea și conservarea patrimoniului cinematografic mondial.

Culoarea rodiei rămâne cel mai important film al lui Sergei Parajanov, o fantezie poetică despre viața unui poet armean trubadur din secolul 18, Sayat-Nova, care scrie poeme în trei limbi – armeană, azeră și georgiană. Cântecele sale încă mai sunt cântate în Caucaz și astăzi. Filmul a fost votat al 84-lea cel mai bun film din toate timpurile în topul revistei britanice Sight & Sound din 2012.

Culoarea rodiei a fost restaurat digital în anul 2014 de către World Cinema Project – Film Foundation și Cineteca di Bologna în asociere cu National Cinema Centre of Armenia și Gosfilmofond, arhivă de film de stat din Rusia, și finanțat de organizația caritabilă Material World Charitable Foundation. Versiunea restaurată a fost prezentată la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de la Cannes, iar Martin Scorsese a primit în anul 2014 premiul Institutului Parajanov-Vartanov pentru restaurarea acestui film.

Filmului i-a fost refuzată distribuția o perioadă îndelungată, în mare parte din pricina controverselor pe care le-a stârnit și încarcerării regizorului de către autoritățile sovietice. În scenariul original, Parajanov a structurat filmul pe capitole pe care le-a caracterizat ca fiind miniaturi, evocând principiile picturilor miniaturale armene și persiene. Episoadele descriu educația monahală a poetului, ispirația pe care acesta a dobândit-o în copilărie din obiectivele turistice, sunetele și mirosurile orașului său natal, Tblisi, din iubirea sa din tinerețe, Prințesa Anna, de la curtea regelui georgian Erekle II, din experiența retragerii poetului la mânăstire, din visele nostalgice ale trecutului.

Versiunea ce va fi prezentată în programul CINEVARA este varianta armeană, ce a avut premiera la Erevan în octombrie 1969. Este rezultatul unui lung șir de compromisuri impuse de cenzorii sovietici, mai ales din dorința acestora ca Parajanov să elimine toate scenele referitoare la Sayat-Nova și la citatele din poeziile sale în titlurile capitolelor pentru că, după părerea lor, filmul prezenta viața poetului într-un mod prea libertin.

Venerabilul scriitor armean Hrant Matevosyan a scris alte titluri pentru capitolele filmului, mai poetice. Titlurile originale, scrise de Parajanov, ofereau informații mult mai directe în legătură cu conținutul fiecărui episod. Chiar și așa, versiunea armeană ne oferă cea mai apropiată variantă de original. Alexei Romanov, șeful comisiei pentru cinematografie din URSS, a aprobat lansarea acestei versiuni în Armenia însă nu a ezitat să își arate dezaprobarea față de acesta și să refuze inițial distribuția peliculei în restul Uniunii Sovietice și în străinătate.

CINEVARA

CINEVARA este un program de proiecții de film în aer liber al Fundației9, disponibil publicului larg pe toată durata verii, produs și găzduit de Rezidența BRD Scena9, hotspot cultural BRD – Groupe Société Générale. Anul acesta CINEVARA ajunge la a doua ediție, după debutul său din 2019.

Selecția filmelor a fost făcută de către Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University și fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, Statele Unite ale Americii. CINEVARA readuce în atenția publicului documentare, dar și lungmetraje clasice de ficțiune semnate de regizoare ca Djibril Diop Mambéty, Kim Ki-young, Metin Erksan și Sergei Parajanov.

După Culoarea rodiei, programul va continua pe 27 august cu filmul Touki Bouki (1973, Djibril Diop Mambéty), iar pe 3 septembrie, filmul Poveste din Taipei (1985, Edward Yang) va incheia ediția din acest an a proiecțiilor de film în aer liber CINEVARA.

Despre Fundația9

Fundația9, inițiativă fondată și finanțată de BRD – Groupe Société Générale, sprijină noua generație de creatori de cultură și educație. Prin programele noastre, investim în tinerii creatori, deschidem cultura către public, cultivăm curiozitatea, spiritul critic și recuperăm fragmente esențiale din memoria noastră. Declanșăm dezbateri îndrăznețe și explorăm perspective noi asupra lumii contemporane.

Căutăm să aducem împreună artiștii, gânditorii și publicul larg ca să construim o lume în care curajul, empatia și solidaritatea să fie mai mult decât niște hashtag-uri.

Edităm o revistă de jurnalism cultural — Scena9  și lansăm proiecte cu și despre scena tânără a culturii la Rezidența BRD Scena9. 

Despre BRD – Groupe Societe Generale

BRD – Groupe Societe Generale este a treia mare bancă a României și cea mai extinsă rețea bancară privată a țării. Bancă universală care oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și companiilor, BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.

Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. BRD privește cultura și educația drept piloni esențiali de dezvoltare ai societății, încurajând proiecte inovatoare, cu potențial de a fi recunoscute și apreciate de tânăra generație.