Locuitorii din Dumbrava Vlăsiei vor putea organiza evenimente chiar în parcul rezidențial, într-un spațiu dedicat. Acesta poartă numele de „Floating Elements” și este un pavilion modular ce va funcționa ca spațiu multifuncțional pentru activități culturale, petreceri, expoziții, conferințe și altele.
„Floating Elements” a fost desemnat, în urma votului juriului de specialitate, al locuitorilor Dumbravei și al publicului, câștigătorul competiției de arhitectură „Imagine Dumbrava Vlăsiei. Un aer liber”. La concurs au fost 150 de înscrieri cu 50 de proiecte, iar dintre acestea, 10 au ajuns în finală și au fost supuse votului locuitorilor și al publicului, care și-a putut alege proiectul preferat pe dumbravavlasiei.ro.
În urma deliberării juriului, pe locul secund s-a clasat proiectul „In the Open”, iar pe locul trei, proiectul „social_SERA”.
Realizat de casa de arhitectură arhi DOT design, sub semnătura arhitecților Daniela și Vlad Boștină, Diana Ursu și Ioana Tudor, „Floating Elements” este un pavilion modular, ce poate fi ușor montat, demontat și mutat, gândit ca „fundal imponderabil, care invită către activități petrecute împreună, oferind mediul optim ca imagine și confort, fără a îngrădi comunicarea interior-exterior mai mult decât este necesar”. „Pavilionul plutește pest terenul natural, este o prezență efemeră care îl afectează temporar, gata oricând să îl elibereze”, se mai arată în memoriul explicativ al arhi DOT design.
„Procesul de evaluare a fost lung și dificil, la un moment dat aproape imposibil pentru membrii juriului, dat fiind nu doar brieful complex, ce presupune clădiri ușor de construit, demontat și remontat, ci și bugetul limitat. Asta a fost, cred, partea cea mai dificilă a selecției, dată fiind starea actuală a economiei globale. Vreau să mulțumesc încă o dată tuturor participanților pentru timpul și energia dedicate proiectelor analizate. Înțelegem și apreciem acest efort”, a transmis Donald McCreadie, master-planner Dumbrava Vlăsiei.
„Alegerea a fost dificilă, așteptarea a fost grea, dar a meritat”, declară Maria Ioan – Senior Sales Manager Dumbrava Vlăsiei. „Floating Elements Social Club satisface deopotrivă o nevoie și o dorință a comunității care se dezvoltă în Dumbravă – un loc în care oamenii să poată fi împreună, petrecând timp de calitate unii cu ceilalți, în armonie cu spiritul locului și în respect față de nevoile fiecăruia și de socializare, și de intimitate.”
Parcul rezidențial urban Dumbrava Vlăsiei a lansat la începutul primăverii o provocare adresată arhitecților – să imagineze un centru comunitar, un loc pentru comunicare, relaxare și pentru evenimente comunitare de care să se bucure deopotrivă locuitorii și vizitatorii Dumbravei.
„Viziunea, estetica, practicalitatea și versatilitatea pavilionului Floating Elements au avut câștig de cauză într-o competiție mult mai strânsă decât ne așteptam. Ca președinte al juriului, trebuie să admit că deliberarea a fost mai complexă și mai îndelungată decât în alte jurizări similare, – pentru că au fost atât de multe proiecte, atât de bune. Vreau să mulțumesc tuturor participanților și să-i încurajez să se înecrie și pe viitor la competițiile pe care le vom mai organiza”, afirmă și arhitect Adrian Soare, președintele juriului care a evaluat proiectele înscrise.
Concursul de proiecte a fost susținut de o serie de întâlniri intitulată „Eu și Ceilalți. Cum trăim împreună”, în care jurnalistul Vlad Petreanu a dialogat cu mai multe personalități ale sferei publice românești pe teme ce privesc locuirea, vecinătatea și comunitatea în prezent.
Autorii proiectului câștigător vor fi premiați cu 15.000 euro, iar proiectul va fi construit în zona desemnată din parcul rezidențial, aproape de intrarea în Dumbravăa Vlăsiei.
Despre Dumbrava Vlăsiei
Dumbrava Vlăsiei este un parc rezidențial în nordul Bucureștiului, o comunitate nouă găzduită de vechii Codrii ai Vlăsiei, extinsă pe 90 de hectare, care include cinci sate învecinate și relaționate.
Dumbrava Vlăsiei propune un nou tip de vizune care reinventează pentru România conceptul de oraș – sustenabil, confortabil și liniștit, cu infrastructură modernă integral finalizată, în armonie cu spațiul natural unic oferit de pădure. Aici fiecare familie are libertatea de a veni cu propriul proiect de locuință, iar ținuta arhitecturală dată de casele de autor deja construite oferă o perspectivă reală despre cum este Dumbrava Vlăsiei.
În cadrul parcului rezidenţial se pot cumpăra terenuri de vânzare, cu toate utilităţile incluse, dar şi o parte din casele unicat disponibile, proiectate de renumite birouri de arhitectură. Dezvoltatorul proiectului, Loreco Investments, evaluează investiția în proiect până în acest moment la aproximativ 50 de milioane de euro. Dumbrava Vlăsiei acomodează deja familiile mutate și se pregătește să le găzduiască și pe cele ale căror locuințe se află în diverse stadii de dezvoltare.
Locul a fost gândit ca o comunitate autonomă, oferind rezidenților săi toate condițiile pentru a duce un stil de viață sănătos și de înaltă calitate, ce pune accentul pe libertatea de a trăi, fără constrângeri și fără surprize.