În ultimele 24 de ore s-au observat semne pozitive de stabilitate, iar lichiditatea a revenit pe piață. Cazurile de Covid-19 trebuie să ajungă la un vârf pentru a avea un temei solid, dar deocamdată furtuna se domolește.

Ce s-a întâmplat?

În ultimele 36 de ore am văzut mai multe schimbări de politici  decât în toată cariera mea de peste 30 de ani de trader!

  • Germania a adoptat Emisiunea UE (Olanda încă se opune, se pare)
  • FED controlează curba randamentului prin proxy – asta înseamnă că FED va controla plafoanele ratelor (BCE și restul vor face același lucru atunci când apele se vor mai liniști)
  • Banii „din elicopter” reprezintă un zvon generalizat legat de proiectul estimat de lege din Congres de votat din moment în moment.

Ce a făcut piața?

  • Asia +8%
  • În piața americană cea mai importantă evoluție unică … DIN TOATE TIMPURILE! la momentul scrierii acestui articol: DOW e în creștere cu 2.000 de puncte, S&P +7.5%, DAX +10%
  • Marjele de creditare publicate pentru prima dată în acest ciclu – unul dintre semnele majore pe care le așteptam
  • Argintul + aurul s-au redresat – indicând o „reflație” / inflație / intervin stimulentele (în 2008/09 aurul + argintul au crescut >50% la momentul minimului…)

Dar… această situație e departe de a se fi terminat, însă azi am trecut de partea cu FRICA din această piață în scădere. Piața rămâne una în scădere. Gândiți-vă că e ca o Structură Elliot Wave  – E posibil ca tocmai să fi încheiat Valul 3 în scădere, apoi urmează al patrulea în creștere și în final al cincilea în scădere (eu numesc asta recesiune/ criză) în T3 și T4…

 FED guvernele la nivel global s-au angajat la ajutoare/bani din elicopter pentru a opri potopul. Cum tranzacționăm de aici încolo depinde de modul în care mergem pe calea dificilă a asigurării ordinii, structurii și, în cele din urmă, a „dreptății” sociale. Termeni iluzorii, dar dacă bani nu ajung la oamenii care chiar au nevoie de ei, atunci următoarea criză va fi mai mare și mai violentă. Cu toate acestea, dacă asigurăm o ordine/bază socială și instituim o determinare a prețurilor și un ciclu economic corespunzătoare  după acest ciclu în 2021, atunci avem o șansă (principalul meu scenariu).

Deocamdată, însă… „Frica” este înlocuită de „stabilitatea nervoasă”, dar se bazează pe ADOPTAREA HOTĂRÂRII DE CĂTRE CONGRES ÎN URMĂTOARELE 24 de ore…

Analiza de Steen Jakobsen, Cheif Investment Officer, Saxo Bank

Despre Saxo Bank

Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).
Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.