Grupul Zentiva, cel mai mare producător de medicamente generice din România, raportează vânzări de circa 1056 milioane lei pentru exercițiul financiar din 2020. Cumularea rezultatelor de vânzări ale tuturor entităților aflate sub umbrela Zentiva în România și prezența celor două unități de producție deținute de grup, confirmă poziția de lider a grupului și impactul său în sistemul de sănătate și industria de medicamente locală. Extinderea rapidă și amplă plasează grupul Zentiva, pe piața din România, ca numărul 1 în volume și numărul 3 în valoare pe piața totală (medicamente cu si fără prescripție) și numărul 1 și în volume și în valoare pe piața de generice (medicamente cu prescripție, generice)*.

“Zentiva a avut mereu o prezență majoră în sănătate în România, prin fabrica sa de la București, activă din 1967. Recent a achiziționat si fabrica Labormed, fapt care a condus la creșterea capacității de producție a grupului pe plan local, Zentiva fiind principalul furnizor de medicamente generice pentru milioane de români și pentru cele mai frecvente patologii. 1 din 4 medicamente generice vândute în farmacii face parte din portofoliul companiilor Zentiva (medicamente cu prescripție, generice), iar 40% dintre medicamentele generice utilizate în spitale aparțin grupului Zentiva*. Înțelegem pe deplin impactul și responsabilitatea poziției noastre și ne reafirmăm angajamentul de a fi partenerul sistemului de sănătate și motorul creșterii accesibilității românilor la tratamente moderne, de înaltă calitate și eficiente. Vom susține cu toată energia revitalizarea producției locale de medicamente cu scopul declarat de a ajuta România să își securizeze necesarul de medicamente și de a sprijini economia și crearea de locuri de muncă”, a declarat Simona Cocoș, Director General Zentiva România și Republica Moldova.

Zentiva SA, care reprezintă prima fabrică a grupului în România, a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 558 milioane lei în 2020 și a realizat în 2020 un nou record de producție de 107 milioane de cutii de medicamente, pe fondul investițiilor permanente în capacitatea de producție și al cererii înregistrate pe piața locală și din exporturi. Labormed, a doua fabrică a grupului din România, a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 180 milioane lei.

În 2020, societățile din România care aparțin grupului Zentiva au alocat, în total, resurse în valoare de aproximativ 29,5 milioane lei pentru investiții în retehnologizare, creșterea capacităților de producție și activități industriale pentru noi medicamente. Profitul net al grupului în România este în 2020 de circa 96,3 milioane lei. Aproximativ 50% din întreaga producție a grupului în România este distribuită pe piața locală. Exporturile entităților Zentiva din România însumează 251 milioane lei și au constituit o oportunitate de îmbunătățire a performanței economice.

“Rămânem într-un dialog deschis cu autoritățile pentru a ajuta România să asigure pacienților medicamentele de care au nevoie. Pentru aceasta este nevoie de o industrie locală puternică, susținută și încurajată să producă mai multe medicamente accesibile, după modelul altor state europene.”, a încheiat Simona Cocoș.

În România, grupul Zentiva reunește societățile Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fosta Alvogen România S.R.L.), Be Well Pharma S.R.L. și Solacium Pharma S.R.L., aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale și OTC. Grupul este un furnizor major de medicamente generice esențiale în cardiologie, oncologie, pneumologie, gastroenterologie, urologie, terapia durerii și pentru sistemul nervos. În prezent, grupul Zentiva exportă din România în țări precum Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Elveția, Cehia, Rusia, Belarus și altele.

În România, în cadrul grupului Zentiva sunt angajate circa 1300 de persoane, dintre care aproximativ 800 sunt integrate în operațiunile industriale (de producție). Prioritatea companiei este protejarea angajaților pentru a putea livra, fără întrerupere, tratamentele atât de necesare pacienților din România și nu numai.

* Sursa IQVIA Martie 2020-Februarie 2021, date sell-in și sell-out intrări și ieșiri din farmacii