Studioul de arhitectură Mano de Santo și KMZero, Open Innovation Hub, parte a grupului Martinez, au ales Gardian Glass pentru proiectarea Punta de Mar, prima unitate de cazare plutitoare, dinamică și avansată din Spania. Acest proiect inovator, promovat de startup-ul Punta de Mar, intenționează să ducă conceptul de turism experimental la un alt nivel, prototipul fiind deja amplasat în Clubul Nautico din Denia, în Marea Mediterană.
Punta de Mar este o platformă plutitoare cu un design arhitectural minimalist, atent la detalii, care este atât funcțional, cât și cu respect față de mediul înconjurător. Încurajând experiențe senzoriale complete ale împrejurimilor, obiectivul proiectului este de a se integra în mediul natural, alături de intimitate, confort, relaxare și un sentiment de bunăstare pentru oaspeți. Acest lucru este posibil datorită sticlei furnizate de Guardian Glass, unul dintre aliații strategici ai proiectului, care a facilitat și a optat pentru furnizarea sticlei și acordarea asistenței tehnice pentru aplicațiile din sticlă din acest proiect nou de afaceri, situat pe coasta Mediteraneană și despre care toată lumea vorbește.
„Am ales Guardian Glass pentru acest proiect”, spune Frances de Paula García, arhitect la Mano de Santo, „deoarece compania oferă cea mai eficientă sticlă. Având în vedere caracteristicile acestui proiect, acolo unde era necesar să rezolvăm cerințe extreme, am căutat excelență. Un alt aspect important este faptul că am reușit să ne bazăm pe suportul lor tehnic.”
Structura plutitoare a folosit sticla triplă Guardian Glass care asigură o economie superioară de energie, siguranță și izolație acustică. Pe suprafața exterioară a fost instalată sticla selectivă Guardian SunGuard® SN 70/35 HT, urmată de Guardian ExtraClear®, un strat intermediar de sticlă. Pe suprafața interioară s-a folosit sticla laminată Guardian ClimaGuard® Premium2 pentru a întări siguranța și eficiența energetică. Această sticlă asigură o transmisie a luminii de 61% și un factor solar de 32%. Acest lucru înseamnă că sticla permite în interior o lumină abundentă a soarelui, în timp ce blochează cea mai mare parte a căldurii, oferind proiectului Punta de Mar o izolație termică excelentă, control solar și un nivel ridicat de securitate și protecție fonică, prin crearea unui set de bază cu niveluri foarte ridicate de performanță și eficiență energetică. Sticla facilitează nu doar priveliști din interior mult mai transparente, mai strălucitoare și mai discrete ale împrejurimilor – cum ar fi marea și mediul înconjurător – de asemenea, reduce și frontierele interne – externe și permite oaspeților să experimenteze o conexiune totală cu schimbarea continuă a locației.
Pentru proiectarea design-ului interior, Guardian SunGuard® HD Silver 20 a fost utilizat în zonele dulapurilor, la tablia patului și în baie cu scopul de a se juca cu diferite reflexii. Datorită diferitelor efecte de oglindă, intimitatea poate fi îmbunătățită în aceste zone private, creând în același timp efecte interesante, jucăușe, oferind senzația de spațiu și de contopire a exteriorului cu interiorul.
În acest sens, arhitectul scoate în evidență: „Importanța sticlei, precum și a tuturor celorlalte materiale alese, a fost esențială. Prin acestea, am căutat o legătură totală cu împrejurimile. În special, sticla ar trebui să aibă performanțe specifice în ceea ce privește transparența pentru a obține ceea ce ne doream [în afară de izolație], precum și dimensiuni mari pentru a rezolva aspectul confortului. Acest lucru se adaugă faptului că sticla folosită în zona de living a locuinței permite o experiență de 360 de grade. Oaspetele se simte învăluit de împrejurimi. Este o experiență de integrare totală, iar sticla ajută în atingerea acestui obiectiv.”
De asemenea, ca o completare perfectă pentru sticlă, închiderile glisante ale proiectului ies în evidență, permițând deschiderea maximă a ușilor și ferestrelor prin utilizarea unor profile de aluminiu înguste ce permit crearea unor vederi fără bariere și maximizarea luminii naturale.
Aspect și tehnologie concepute pentru oaspeți *
Cu o suprafață totală de 74m2, pavilionul este conceput pentru două persoane și este împărțit în două etaje, cu un design și echipamente minimaliste. Primul etaj de 40m2 are un salon cu baie proprie și o terasă privată care servește ca o extensie a spațiului interior. Etajul al doilea de 34m2 este o punte de relaxare, o zonă concepută pentru destindere. Ambele spații sunt iluminate și au muzică de fundal.
O altă trăsătură specifică Punta de Mar este faptul că oaspeții au un control continuu al experienței lor, prin utilizarea unei aplicații de automatizare a locuinței care le permite să ia decizii cu privire la diverse aspecte ale acesteia. Soluțiile tehnologice inovatoare din acest proiect permit oaspeților să gestioneze lumina, sunetul, mirosurile și nivelul de siguranță. Aceste comenzi pot fi efectuate de pe platformă sau de la distanță.
Este de remarcat faptul că iluminarea în Punta de Mar este biodinamică, ceea ce înseamnă că reproduce lumina naturală din exterior în interior: pe măsură ce ziua evoluează, lumina își schimbă tonul pentru a imita variațiile luminii naturale.
Angajament de sustenabilitate*
Punta de Mar este o inițiativă turistică durabilă care nu generează reziduuri, deoarece este o structură modulară cu un sistem bazat pe „Plug & Go”. Mai mult, se integrează cu împrejurimile și utilizează materiale cu un impact redus asupra mediului. Un alt beneficiu constă în faptul că structura este oferită pe loc, este tractabilă pe apă și ușor de transportat pe șosea. Acest lucru înseamnă că Punta de Mar ar putea fi relocată în diferite peisaje naturale și în regiuni care dispun de conexiuni de rețea și alimentare (fie că sunt marine sau hoteluri private pe plajă), pentru a oferi oaspeților experiențe unice și exclusiviste.
(Echipa de la studioul de arhitectură Mano de Santo. Fotografie Mano de Santo ®. Toate drepturile rezervate.)
Pentru acest proiect, sticla Guardian a fost procesată de Control Glass și instalată utilizând sistemul de aluminiu de la Technal.
(*) Informație oferită de promotorii proiectului: Mano de Santo și KMZero, Open Innovation Hub, parte a grupului Martinez.
Guardian Glass
Guardian Glass, parte a grupului Guardian Industries, este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din sticlă float, sticlă peliculizată și produse fabricate din sticlă. În cele 25 de fabrici de sticlă float din toată lumea, Guardian Glass produce sticlă de înaltă performanță pentru uz exterior (atât în scopuri comerciale, cât și rezidențiale) și aplicații arhitecturale de interior, precum și produse din domeniul transporturilor și tehnic. Sticla Guardian se găsește în locuințe, birouri, mașini și în unele dintre reperele arhitecturale cele mai semnificative din lume. Centrul de Știință și Tehnologie al Guardian Glass lucrează în permanență să creeze produse din sticlă și soluții noi, utilizând cea mai avansată tehnologie pentru a-și ajuta clienții să vadă ce este posibil – see what’s possible®. Vizitați guardianglass.com.
Guardian Industries
Guardian Industries, o companie globală cu sediul în Auburn Hills, Michigan, operează în America de Nord și de Sud, Europa, Africa, Orientul Mijlociu și Asia.
Companiile Guardian angajează 18.000 de persoane și fabrică sticlă float de înaltă performanță; produse din sticlă peliculizată pentru aplicații arhitecturale, rezidențiale, de interior, pentru industria transportului și tehnic; și componente de înaltă calitate placate cu crom și din plastic vopsit, pentru industria auto și a camioanelor. Viziunea Guardian este de a fi un partener preferat de clienți, furnizori, angajați și comunități, pe baza unei relații benefice, reciproce. Aceasta duce la atenția continuă în ceea ce privește îmbunătățirea vieții oamenilor prin furnizarea de produse și servicii care valorează mai mult decât alternativele lor, făcând aceasta în mod responsabil și consumând mai puține resurse. Guardian este o sucursală deținută în totalitate de Koch Industries, Inc. Vizitați guardian.com.