Sunt gata alte două case familiale ridicate de Fundația Hope and Homes for Children în sprijinul dezinstituționalizării, în total cifra acestora ridicându-se la 125 la nivel național. Casele familiale din Codlea sunt construite în beneficiul a 20 de copii cu nevoi speciale severe care provin din centrul Centrul de Plasament pentru copilul cu handicap sever „Speranţa” – Complex de Servicii Măgura Codlea. Centrul se va închide, odată cu mutarea copiilor în noile lor case.

Investiția totală în cele două case familiale, a căror construcție a demarat în februarie 2023, este de 480.000 euro, fondurile fiind puse la dispoziție de LPP România și Fundația Carl von Linde. Casele au fost construite pe un teren de 3.065 m2, pus la dispoziție de Primăria Municipiului Codlea. Consiliul Județean Brașov și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov au sprijinit proiectul și se ocupă acum de racordarea caselor la utilități, precum și de mutarea copiilor în noul lor „acasă”.

Casele le sunt destinate copiilor cu nevoi speciale severe și oferă un spațiu generos, pentru ca ei să aibă acces la toate facilitățile de care au nevoie. Este important ca mediul în care trăiesc să fie adaptat nevoilor lor specifice, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții lor. Construite pe un singur nivel, casele au holuri largi și câte 5 dormitoare, pentru a permite găzduirea a doi copii în fiecare cameră. Copiii vor fi îngrijiți de personal specializat (medici, asistenți medicali, educatori, îngrijitori și psihologi), asigurat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov.

Suntem mândri că putem asigura prin contribuția noastră un cămin sigur pentru acești copii, în care să fie îngrijiți corespunzător și în care să simtă bucuria de a avea, în sfârșit, locul și casa lor”, afirmă Adina Netedu, Deputy Country Manager LPP România.

 La rândul său, Anna Chițan, Președinte al Fundației Carl von Linde, declară: „Suntem profund recunoscători să fim parte dintr-o comunitate dedicată schimbării în bine a vieților. Implicarea noastră în acest efort colectiv reflectă determinarea de a contribui la o transformare semnificativă în existența celor care au nevoie de sprijin”.

În România actuală, zilnic un copil este abandonat în maternități sau spitale

Anul trecut, în medie, un copil pe zi a fost părăsit în maternități ori spitale; altfel spus, la fiecare al 434-lea copil născut, unul a fost părăsit.

Ce este și mai dureros este faptul că, pe lângă copiii care ajung să fie instituționalizați din cauza sărăciei, a condițiilor grele de locuire, a neglijenței ori abuzului, o altă categorie de copii care ajung în grija statului sunt cei ai căror părinți pleacă să muncească în străinătate. Iar cifra lor este alarmantă – aproape 3.000”, spune Robert Ion, Director General Hope and Homes for Children România.

Pentru acești copii singuri, pentru cei 2.000 de copii încă instituționalizați în 77 de centre de plasament și pentru sutele de mii de copii care trăiesc, în România, sub limita sărăciei, Hope and Homes for Children lanseză campania-manifest #CineNuCe. Pentru că fiecare copil are nevoie de CINEva, nu doar de CEva, pentru a prinde aripi în viață și pentru a crește departe de traumă, de durere și de singurătate”, mai afirmă Robert Ion.

Despre Hope and Homes for Children România

În total, în 25 de ani de intervenții, Hope and Homes for Children România a susținut peste 41.500 de copii să rămână în siguranță lângă părinții sau familia lor extinsă și să nu fie instituționalizați, prin Programul de Prevenire a Separării Copilului de Familie. Din 1998 și până în prezent, Fundația a contribuit la închiderea a 68 de centre de plasament, iar prin eforturile Hope and Homes for Children și ale partenerilor săi au fost dezvoltate 125 de case familiale, cu peste 7.200 de copii scoși din orfelinate și 1.900 reintegrați în familia naturală sau extinsă.

Pentru mai multe informații, vizitați: www.hopeandhomes.ro.