Dirijorul Horia Andreescu va susţine două concerte extraordinare în această săptămână la Iaşi. În primul rând este vorba despre continuarea integralei Brahms-Schumann pe care şi-a propus-o alături de Orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iaşi în această stagiune, după ce în sezonul anterior a realizat ambiţioasă integrală Beethoven.

În seara de 15 martie, de la ora 19, în al cincilea episod al Integralei concertelor și simfoniilor de Brahms şi Schumann, inclus în stagiunea 2018-2019 a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, Horia Andreescu va dirija Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 54 de Robert Schumann, cu pianista Alina Bercu şi Simfonia nr. 3 în fa major, op. 90 de Johannes Brahms.

Sâmbătă, 16 martie, de la ora 19.30, la Catedrala Romano Catolică Sfânta Fecioară Maria, Regină din Iaşi, Horia Andreescu va conduce Orchestra simfonică şi Corul academic Gavriil Musicescu (pregătit de Doru Morariu) ale Filarmonicii “Moldova” din Iaşi într-un concert de strângere de fonduri pentru dotarea Clinicii de chirurgie cardio-vasculară a Spitalului Parhon din Iaşi care a ars în primăvara anului trecut. Programul va cuprinde Recviemul de Mozart, solişti Ana Maria Donose, Mihaela Blându, Florin Guzgă şi Andrei Yvan.

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.

De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.