Institutul francez organizează un eveniment-ecou în contextul Festivalului Spotlight, cu intrare liberă, clădirea devenind un generator de energie artistică într-o seară a conexiunilor luminoase, vineri, 19 aprilie, începând cu ora 19:30, în Atriumul sediului din Bulevardul Dacia, numărul 77.

În cadrul secvenței oficiale de inaugurare a Sezonului România-Franța, Yann Toma, promotor al conceptului de energie artistică, propune un proiect ingenios bazat pe capacitatea luminii de a aduce oamenii împreună, îmbinând arta performativă și instalațiile. Artistul investește codul morse cu valențe inedite, imaginând o acțiune participativă, la care publicul larg este invitat să contribuie prin sugerarea de cuvinte traduse în acest limbaj și proiectate prin pulsații luminoase spontane de la ansamblul ferestrelor Institutului.

Intitulat Transmisiune / Transmission – lumini către lume, proiectul presupune realizarea unei instalații narative pe tema cuvintelor de dragoste și a mesajelor adresate lumii. Aceste elemente, pe care publicul este invitat să le scrie în prealabil pe pagina Facebook a Institutului francez, vor fi citite de fiecare participant în centrul instalației dispuse în formă de cerc, în  Atrium, formând un lanț uman. Servindu-se de energia individuală ca materie de bază, publicul va participa la transformarea clădirii Institutului într-o antenă luminoasă franco-română, invitând la conștientizarea unei serii de probleme din lume. Participanții vor avea ocazia de a contribui la stimularea circulației de energie care ne unește, într-un spirit de sensibilizare cu privire la viitorul umanității.

Proiectul realizat la București este primul dintr-o serie de patru asemenea intervenții ce vor fi  realizate ulterior la Cluj, Iași și Timișoara.

Parteneri ai evenimentului: ENGIE și GROUPE RENAULT ROMANIA.

Yann Toma este un artist francez contemporan preocupat nu doar de estetică, ci și de actualitatea socio-politică, asumând o conștiință a responsabilității conturate de un crez civic ce i-a permis numeroase colaborări cu actori din sfera industrială, politică sau a cercetării.  Artistul este președinte al Ouest-Lumière, fostă întreprindere de electricitate din Lyon creată la începutul secolului al XX-lea, pe care a readus-o la viață în 1991. De asemenea, Yann Toma este cercetător în cadrul Universității Paris-1 Panthéon-Sorbonne și ocupă, în mod excepțional, funcția de artist observator-antreprenor în cadrul ONU, participând, în această calitate, la Conferința Părților în contextul Convenției Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (COP21) în 2015.

Ferm convins de importanța recuperării și prezervării țesutului social, Yann Toma apelează la noțiuni precum energia artistică sau puterea energiei transformatoare a maselor pornind de la memoria colectivă. Un exemplu în acest sens este opera participativă Human Energy, creată în contextul negocierilor din timpul COP21. Artistul a strâns 75 de milioane de persoane în jurul Turnului Eiffel printr-o aplicație pentru telefonul mobile, Runtastic, transformând simbolul parizian într-o imensă antenă de propagare a energiei artistice timp de o săptămână. Operele sale se regăsesc în numeroase colecții, inclusiv la Centrul Georges Pompidou din Paris.