Institutul Național de Sănătate Publică, în parteneriat cu Asociația Română pentru Promovarea Sănătății, Societatea Română de Cardiologie, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, anunță demararea proiectului „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular” – Contract nr. POCU/805/4/9/137424, proiectul cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul își propune ca 165 001 persoane, dintre care minim 50% aparținând grupurilor vulnerabile, să benefecieze de servicii de screening, iar 900 de specialiști să fie implicați în derularea screeningului și să participe la programele de formare, în vederea asigurării unui înalt nivel de competențe. Bugetul se ridică la o valoare de 20 milioane euro.

Scopul proiectului este promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate, screeningul pentru identificarea pacienților cu risc cardiovascular.

„Proiectul este de o amploare și de o importanță istorice. Cei șase parteneri implicați în program și-au propus să găsească cele mai bune instrumente și cea mai bună formulă de adresare sistemică a bolilor cardiovasculare. Este o inițiativă foarte ambițioasă – mai ales dacă ne uităm la statisticile care indică faptul că rata de mortalitate in România din cauze cardiovasculare este de trei ori mai mare decât în alte țări din Uniunea Europeană. Ne dorim pe de o parte reducerea diferențelor față de media europeană în ceea ce privește durata și calitatea vieții pacienților cu boli cardiovasculare, precum și ajutarea celor mai vulnerabili – persoane cu nivel socio-economic și nivel de educație mai scăzute, care găsesc cu mai mare dificultate calea spre serviciile medicale necesare. Le mulțumesc tuturor partenerilor din program pentru munca din ultimii doi ani necesară pentru pregătirea proiectului și mai ales pentru ce va urma în cei patru ani de implementare. Va fi dificil, dar cu toții suntem de acord că este momentul să acționăm acum dacă vrem să vedem rezultate palpabile în următorii 10 ani, așa cum s-a întâmplat și în alte țări din UE pe care le putem lua ca model”, a declarat Conf. Dr. Alexandra Maria Cucu, Director CNEPSS – INSP.

La evenimentul de lansare organizat la sediul INSP au participat:

  • Dragoș Garofil, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății
  • Dragoș Adrian IORGA, Director executiv OIR-BIF
  • Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Consiliul de Conducere al Societății Române de Cardiologie
  • Prof. Dr. Dan Gaiță, Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara
  • Dr. Rodica Tănăsescu, expert INSP – SNMF grup cardio
  • Radu Gănescu, Președinte COPAC
  • Bogdan-Alexandru Păunescu, Președinte, Asociația Română pentru Promovarea Sănătății
  • Dr. Alexandra Maria Cucu – INSP, Director CNEPSS
  • Conf. Dr. Florentina Furtunescu- expert INSP