Sedentarismul poate fi o cauză frecventă a durerilor de spate, care pot deveni cronice. Iar bolile autoimune pot să afecteze oasele și articulațiile,  dacă stilul de viață al pacientului nu este îmbunătățit prin alimentație adaptată bolii și prin mișcare. Toate acestea scad calitatea vieții de zi cu zi a românilor care suferă de aceste boli.

Forumul Român de Diabet a prezentat în luna septembrie a acestui an rezultatele unui studiu* care arată că majoritatea românilor din mediul urban consideră sedentarismul printre cei mai importanți factori de risc care favorizează apariția diabetului zaharat. Românii declară că știu că trebuie să urmeze o dietă echilibrată, însă 45% dintre repondenți s-au declarat sedentari, iar 52% au admis că sunt obezi sau supraponderali. Cu toate că admit problema și recunosc riscurile, nu își schimbă stilul de viață și nu realizează că există o legătură între ceea ce mănâncă și problemele lor de sănătate, inclusiv durerile de spate care pot deveni cronice.

Daniela Ene, fiziokinetoterapeut la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București, prezintă în cadrul webinar-ului gratuit Teste de Bine, ce va avea loc pe 20 octombrie, (https://www.facebook.com/events/961237157694590/),  de la ora 17:00,  rolul pe care îl are alimentația în abordarea terapeutică a bolilor care afectează sistemul osos și articulațiile. Va detalia și beneficiile pe care o dietă anti-inflamatorie le poate aduce în recuperarea medicală a sportivilor, dar chiar și a persoanelor care suferă de boli autoimune. Sedentarismul provoacă fibroză sau atrofierea unor întregi grupe musculare, iar lipsa funcţionalităţii muşchilor are implicaţii la nivelul articulaţiilor şi aşa apare artroza. Și aceasta, la rândul ei, atrage imobilitate din cauza durerii și avem un cerc vicios. Lipsa mișcării duce la declanşarea întregului proces degenerativ. Acesta este şi motivul pentru care oamenii de la ţară, care se mişcă mai mult şi petrec mai mult timp în aer liber, chiar şi în condiţii precare, sunt mai sănătoşi.” a declarat Daniela Ene, specialist cu o experiență de 20 ani în recuperarea prin kinetoterapie, în cadrul Spitalului Clinic Sfânta Maria din București, un centru de referință în recuperare medicală la nivel național.

 În cadrul Spitalului Clinic Sfânta Maria, fiziokinetoterapeutul Daniela Ene se ocupă și de recuperarea medicală a sportivilor amatori și de performanță, iar aceasta afirmă că  “rolul dietei este unul esențial pentru noi toți, dar mai ales pentru sportivii care își doresc performanță. Aceștia deseori trebuie să excludă alimentele la care au intoleranță si care pot provoca inflamații cronice, în procesul de recuperare și chiar de îmbunătățire a performanțelor sportive.

Renumitul tenismen Andrei Pavel, care continuă să fie una dintre vocile importante ale tenisului românesc a oferit detalii despre relevanța adaptării alimentației la nevoile organismului: “sportivii au nevoie de o dietă echilibrată, care să fie conformă cu ceea ce organismul fiecăruia are nevoie. Testele actuale de diagnosticare, care arată care sunt intoleranțele și ce probleme ai la nivel intestinal, ajută sportivii care își doresc performanță să se poată baza pe organismul lor. În plus, din experiența mea pot să spun că le oferă mult mai multă energie și un somn liniștit.”.

În cadrul webinarului se va vorbi și de ce osteopatia tratează sistemul musculo-scheletal și de ce ia în considerare o arie largă de suferințe, de la durerile coloanei vertebrale, problemele aparatului locomotor la migrene, tulburări digestive, precum şi tulburările sistemului neuro­vegetativ (anxietate, depresie, tulburări de somn, stres).

Platforma Testedebine aduce din ce în ce mai multe informații legate de ceea ce înseamnă bolile cronice și cele autoimune, cum să le recunoaștem și ce instrumente de diagnostic și terapeutice utile, inovatoare, sunt la îndemână pentru a înțelege și a aborda mai bine particularitățile corpului fiecăruia. Platforma și-a propus să informeze populația pe diferite tematici de sănătate și să o ajute în a se informa corect.

 DESPRE TESTE DE BINE:

Platforma Testedebine.ro facilitează accesul la teste inovative de diagnostic care valorifică cele mai recente descoperiri din domeniul medicinii și al tehnologiei și oferă astfel informații esențiale pentru o abordare personalizată a pacientului, pentru o serie largă de afecțiuni.

Testedebine.ro este un demers al Cactus Health pentru a contribui activ la înțelegerea și popularizarea beneficiilor abordării personalizate a pacienților. Un rol pe care și-l asumă atât prin facilitarea accesului la teste inovative de diagnostic, cât și prin informarea continuă și perfecționarea medicilor care își doresc să practice o medicină a viitorului.