În perioada 14 iunie – 10 iulie 2024, la Galleria 28 din Timișoara va fi deschisă expoziția ÎNTRE ORE. Curatorii expoziției, Maria Pașc și Andrei Rosetti, propun o expoziție-eseu ce s-a întemeiat pe un gând al lui Robert Nedelcu – de a continua experiența sa în domeniul muzicii experimentale și a sound design-ului în conlucrare cu Horea Preja (fotografie) și Andrei Rosetti (pictură). Robert Nedelcu este, între altele, autor al mai multor coloane sonore experimentale pentru expoziții, precum Brâncuși: surse românești și perspective universale și Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni, organizate de Muzeul Național de Artă Timișoara. Expoziția ÎNTRE ORE se va deschide vineri, 14 iunie 2024, ora 19:00.

„Propovăduiește cuvântul, stăruiește cu timp și fără timp… (II Timotei 4:2)

Antichitatea greacă ne învață două feluri de a ne situa în timp. Fie privind în ochii de clepsidră ai lui Chronos, personificarea timpului obiectiv, fie îmbrățișându-l pe Kairos, timpul subiectiv al omului. Chronos măsoară cantitatea timpului, Kairos evidențiază calitatea timpului. Chronos este timpul abstract, universal, absolut și obiectiv, Kairos este timpul concret, interpretabil, subiectiv: aici și acum. Fatalitate! Nimeni nu se dezbară de atotputernicul Chronos. «Misiunea mea este să îmi omor timpul, a lui – să mă omoare pe mine. Ne înțelegem bine, ca între asasini.» (Emil Cioran). De aceea, grecii stăruiau în a recunoaște și a prețui timpul lui Kairos – daimonul oportunității.

Expoziția ÎNTRE ORE ne invită să procedăm grecește, să smulgem bucăți din trupul infinit al timpului „chronologic” și să le preschimbăm în momente ideale, memorabile, care împlinesc aspirațiile noastre. Ori, pur și simplu, să rămânem întru creștinătate. Să-l privim pe Chronos ca un timp al lumii și pe Kairos ca timp al mântuirii. Expoziția ÎNTRE ORE trebuie neapărat văzută, este ordine vie, pornită de la cugetarea asupra timpului și de la instrumentele de măsurare ale acestui timp, cărora li s-au alăturat sunetul și imaginea. Prin expunerea unor lucruri vizibile, Horea Preja, Robert Nedelcu și Andrei Rosetti au adus de față lucrurile care nu se pot vedea.” (Maria Pașc)

ÎNTRE ORE continuă seria de expoziții de la Galleria 28 a căror miză este producerea unei mișcări libere dinspre limbajul vizual spre alte poetici. A da trup efemer unor gânduri care inspiră oameni de diferite vocații, sau deschiși spre mai multe profesii aflați în dialog poetic. Curatorii își asumă un rol de coordonare și faptul că în acest fel de demers, umbrelele auctoriale (de compozitor, artist expozant, autor de text, curator etc.) devin deschise, mobile, interșanjabile – soluțiile fiind adesea rezultate din dialog – cum se întâmplă în grupuri sau colective de artiști. De această dată, putem vorbi de grupări coagulate efemer, într-un proiect.

Expoziția va putea fi vizitată până la 10 iulie 2024, de luni până sâmbătă, cu programare la numărul de telefon 0722503028 sau la adresa de e-mail: galleria28@gmail.com