Leonidas Trophy 2019 Tudor Ilade

Pe 22 septembrie 2019, în Grecia, a avut loc cursa Leonidas Trophy, competiția fiind organizată pentru a opta oară consecutiv. Concursul are ca scop să onoreze memoria Regelui Leonidas și a spartanilor care au pierit în celebra bătălie de la Termopile din anul 480 î. Hr., luptând împotriva perșilor. De-a lungul timpului, bătălia de la Termopile a servit drept exemplu al avantajelor pe care le oferă pregătirea, echipamentul și folosirea terenului împotriva unei armate superioare în număr și a devenit un simbol al curajului în fața unor sorți neprielnici.

Competiția Leonidas Trophy s-a desfășurat chiar în zona unde a avut loc bătălia dintre spartani și perși, mai exact în regiunea montană Kallidromo (Anopeas), traseul având lungimea oficială de 25 de kilometri. Startul concursului s-a dat din satul Eleftherochori, iar linia de sosire s-a aflat chiar la Termopile, la Monumentul Regelui Leonidas.

Cursa a fost câștigată de un atlet din România, Tudor Ilade (21 ani), student al Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” (Sibiu), care cu timpul de 1h29min29sec a stabilit un nou record al competiției. “Am fost fascinat de istoria grecilor încă din școala gimnazială, când Legendele Olimpului au constituit o lectură ce m-a captat puternic și m-a făcut să înțeleg că grecii reprezintă un simbol de tărie, invincibilitate și nemurire. De altfel, ce mi-a plăcut cel mai mult la această cursă a fost faptul că am avut onoarea de a alerga într-un loc cu o astfel de însemnătate istorică. Sentimentele au fost copleșitoare și nu am mai încercat niciodată un asemenea amalgam de emoții, de la începutul până la finalul cursei. Practic, am îmbinat două mari pasiuni în aceeași zi: pasiunea pentru istoria & cultura greacă, respectiv pasiunea pentru alergat”, a declarat campionul român de la Termopile la terminarea cursei.

Aflat în Grecia împreună cu alți colegi la invitația Academiei Militare din Grecia, Tudor a concurat cu mulți alți militari greci, care aveau avantajul cunoașterii traseului. Sportivul român a studiat înainte profilul cursei, dar din păcate nu a putut face o recunoaștere a traseului, abordând cursa ca pe un antrenament mai susținut, antrenament inclus în pregătirea pentru următoarele sale obiective. La kilometrul 2 a preluat conducerea, pe care nu a mai cedat-o până la finish. Profilul cursei are (în mod real) o lungime de aprox. 24 de kilometri, prima porțiune a traseului fiind urcare de la 800 la 1.150 de metri, iar apoi coborâre.

Următoarea provocare căreia Tudor Ilade trebuie să îi facă față este Maratonul Internațional București, unde va alerga proba de 42.195 km, în cadrul Campionatul Național de Maraton (categorie tineret). Țintește și aici un rezultat cât mai bun, acesta fiind debutul său în proba clasică de maraton. Pentru rezultatul său la Leonidas Trophy, Tudor Ilade a primit invitația de a reveni la o competiție de alergare în Grecia, anume celebrul Maraton de la Atena, din luna noiembrie a acestui an, când practic a fost selectat să facă parte din nou din echipa de atletism a Academiei Forțelor Terestre.

“Sunt un om simplu, care își dorește să facă lucruri mari. Mi-am găsit chemarea în alergare și aspir la o carieră de succes, pentru care sunt dispus să dau 100%. Îmi doresc să aduc un aport și schimbări pozitive în sportul românesc și cred că pentru fiecare atlet totul este posibil. Consider că și atunci când este supusă oricărui tip de durere, ființa umană poate supraviețui și va birui toate momentele de cumpănă, datorită spiritului invincibil care există în fiecare dintre noi”, ne-a mai spus Tudor, care este pasionat și de filosofie, dedicând o parte importantă a puținului timp liber studiului filosofilor, în special al lucrărilor filosofilor antici.

Tudor Ilade este un sportiv din Bicaz, legitimat la Club Sportiv Ceahlăul Piatra Neamț. A practicat cu rezultate foarte bune sporturile de contact, iar în prezent este dedicat performanței în alergarea montană, sport în care și-a propus obiective dintre cele mai mari. Anul acesta și-a adjudecat medalia de bronz în cadrul Campionatului Național de Alergare Montană pe distanță lungă (categorie tineret), un concurs organizat de Federația Română de Atletism. Student în anul III la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, Tudor Ilade se remarcă și prin aplecarea sa față de cauzele nobile, având la activ numeroase curse îndreptate sprijinirii altor colegi alergători, prin intermediul ONG-ului TOTUL ESTE POSIBIL (http://bit.ly/TudorIlade_campanie), de a cărui susținere se bucură la rândul său, prin prisma rezultatelor obținute sezonul de alergare din 2019.