Galeria Anca Poterașu împreună cu Asociația Română de Artă Contemporană (ARAC) vă invită săptămâna aceasta la două evenimente ”Insomnia Nights”.

Realizate ca parte din proiectul ARAC ART & RESIDENCY, discuţiile alături de curatorii invitați: Inti Guerrero și Cosmin Costinaș, vor avea loc pe data de 14 iulie respectiv 16 iulie, începând cu orele 20:30, în grădina galeriei de pe Strada Popa Soare 26.

În cadrul evenimentului de pe data de 14 iulie, ”Latifundismo: fantome ale peisajelor de extracție și ale plantațiilor”, Inti Guerrero, curator născut în Columbia, în prezent trăind și lucrând în Hong Kong, va prezenta, o arie largă de practici artistice din America latină și din Asia de Sud-Est, din anii 1970 până în zilele noastre.

Temele urmărite de Inti Guerrero sunt în mod special exploatarea forței de muncă, violența politică și criza ecologică. Prezentând abordări artistice care pătrund în complexitatea socială a comunităților ce lucrează pe plantațiile de trestie de zahăr în Brazilia și Caraibe, curatorul va discuta despre legăturile istorice directe cu sclavia, dezvoltarea monoculturii și a activităților de extracție din Bolivia, Malaezia și Filipine, precum și valențele neocoloniale din aceste contexte.

Iar, pe data de 16 iulie, în cadrul evenimentului ”Abstracție globală și tehnologii indigene”, Cosmin Costinaș va începe discuția pornind de la două expoziții. Prima dintre ele, ”The world is our home. A poem on abstraction” [Lumea este casa noastră. O poezie despre abstracție]”, co-curator Cosmin Costinas și Inti Guerrero, prezintă lucrări de Robert Motherwell, Bruce Nauman, Tomie Ohtake și Tang Chang având ca referință principală un moment din istoria artei abstracte de după al Doilea Război Mondial, când vocabularul internațional dominant s-a intersectat cu pictură tradițională asiatică.

A doua expoziție itinerantă, intitulată Koloa: Femei, artă și tehnologie, curatori Lady Tuna Fielakepa, Cosmin Costinas și Vivian Ziherl, aduce în discuție diversele căi extinse ale cunoașterii, ale tehnologiei, și ale esteticii, precum și istoriile sociale și ecologice prin care artele tradițional feminine din Tonga (koloa) se transmit.

Mai multe informații despre evenimentele Insomnia Nights: www.aracartandresidency.com/ro/insomnia-nights-days/

Inti Guerrero (n. 1983, Columbia) este în prezent directorul artistic al Bellas Artes Projects, Manila/Bataan (din 2018) și tutor în cadrul programului curatorial KASK, Ghent. A activat în trecut în calitate de curator adjunct al istoricului de artă Estrellita B. Brodsky pentru Latin American Art pentruTate, Londra (2016-2020); curator principal al celei de-a 38a ediții EVA International – Bienala din Irlanda, Limerick (2018); Co-curator al Bienalei Dakar 2018 – La Biennale de l’Art africain contemporain-DAK’ART, Dakar (2018); Co-curator al celei de-a 44a ediție a Salon Nacional de Artistas de Colombia, Pereira (2016); și director artistic și curator asociat al TEOR/éTica, San José (2011-2014).

Cosmin Costinaș (n. 1982, Satu Mare, România) este directorul executiv și curator al Para Site, Hong Kong (din 2011) și directorul artistic al Trienalei din Kathmandu 2021. A fost invitat curator al Dakar Biennale – La Biennale de l’Art africain contemporain (2018) și al Dhaka Art Summit (2018); Co-curator al celei de-a 10-a Bienale din Shanghai (2014) și a primei Bienale industriale Ural, Ekaterinburg (2010); Curator al BAK, Utrecht (2008-2011) și editor al revistei documenta 12, Viena / Kassel (2005–2007).

***

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA .

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro