Analiza de Christopher Dembik, Director analiză macro Saxo Bank  

China: cerere locală scăzută și un impuls de creditare mai bun

În ultima lună, perspectiva macroeconomică abia dacă s-a modificat în China. Încercările guvernului de a îndrepta economia atât prin programul de stimulente, cât și prin condiții de creditare mai relaxate are în continuare un impact pozitiv asupra pieței cheie de locuințe și asupra impulsului de creditare.

Indicatorul nostru principal pentru economia Chinei, impulsul de creditare, ce urmărește fluxul noilor credite de bază în procente din PIB, este încă în contracție, dar se mișcă încet în sus, la minus 3,8% din PIB, conform celei mai recente actualizări. Estimăm că această tendință va continua pe măsură ce influxul de credite noi va crește, cel mai probabil, în lunile următoare pentru a face față consecințelor războiului comercial. În plus, politica vizată pentru locuințe influențează pozitiv în continuare sectorul imobiliar – ce reprezintă aproape 80% din averea poporului chinez. Investițiile încheiate în imobiliare, un factor extrem de important ce determină creșterea, s-a ridicat la 11,2% de la începutul anului până acum, de la un an la altul, în luna mai, iar prețul mediu al noilor locuințe în 70 de orașe mari, monitorizate de către guvern, a crescut în cel mai rapid ritm din ultimele cinci luni în mai, la 0,7% față de luna precedentă și 10,7% de la an la an. Așa cum a fost cazul și în depresiunile economice anterioare, piața imobiliară din China este un pilon cheie al stabilității economice a țării pentru atenuarea încetinirii.

Ideea de bază e că cererea locală e încă scăzută. Încetinirea din vânzările retail este similară cu cea din 2016, atunci când economia a atins un minim, dar vânzările de articole vestimentare, un bun indicator al stării generale a economiei din China, sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Stimulentele fiscale suplimentare, canalizate către susținerea cererii locale, vor fi anunțate, cel mai probabil, în lunile următoare, acesta fiind în prezent cel mai îngrijorător punct al economiei chineze.

Restul lumii: un nou ciclu de relaxare monetară

Dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, avem o grămadă de date, mai ales date legate de comerțul asiatic, ce indică faptul că creșterea globală poate surprinde în sensul scăderii. Sondajul condițiilor de afaceri din toată lumea arată un declin de la începutul anului 2018 și se află acum la nivel de recesiune, inclusiv în Statele Unite unde cele mai recente sondaje legate de producția regională indică faptul că tarifele afectează perspectiva. Aceeași situație se observă în Germania, cea mai deschisă economie din zona euro, unde climatul de afaceri IFO din sectorul de producție se află în prezent la cel mai scăzut nivel de la finalul lui 2012.

În ultimele luni, divergența dintre sectorul de producție și sectorul de consum a crescut. În țările OCDE, încrederea sectorului de producție este la cel mai scăzut nivel de la marea criză financiară încoace, la minus 1,17%, în timp ce încrederea consumatorilor se redresează la minus 0,17%. Riscurile legate de îndelungatul război comercial și impactul său negativ asupra comerțului global penalizează industriile orientate către transport, dar cererea locală rezistentă ar trebui să servească drept plasă de siguranță pentru majoritatea economiilor pe termen mediu.

Datorită noului mediu macroeconomic, băncile centrale și-au modificat complet atitudinea de politică monetară în ultimele câteva luni. Panica băncilor centrale a dus la faptul că peste jumătate dintre băncile centrale la nivel global au tăiat dobânzile. În mod clar am intrat într-un nou ciclu de relaxare monetară ce va ajunge la un punct culminant odată cu așteptata reducere a dobânzii de către Fed de la finalul acestei luni. Aceasta va declanșa noi reduceri de dobândă în țările emergente, dar și în țările dezvoltate a căror politică monetară este foarte corelată cu Fed, precum Canada sau Marea Britanie.

Ca rezultat al acestei noi atitudini, avansăm și mai mult către dobânzile negative. Vechiul vis al economistului spaniol heterodox German Bernacer (1883-1965) devine realitate: dobânzile sunt la zero. E chiar mai rău: în eurozonă, procentul din suma totală exigibilă cu randament negativ este de până la 88% în Germania, 80% în Austria, 78% în Franța și 58% în Spania. Investitorii și industria financiară ar face bine să se obișnuiască rapid cu această anomalie economică ce este sortită să dureze și ce reflectă tot mai clar riscul japonizării economiei europene.

 Date cheie în iulie

Prima săptămână din iulie: noua formulă a Comisiei Europene va fi anunțată (posibil să fie amânată).

 23 iulie: va fi anunțat următorul prim-ministru britanic. Există puține îndoieli cu privire la victoria lui Boris Johnson, însă aceasta va fi o alegere implicită, deoarece mulți membri conservatori ai parlamentului par să nu-l susțină cu adevărat. Johnson și-a mizat întregul capital politic pe ieșirea din UE pe 31 octombrie, dar nu credem că va reuși să respecte termenul. Riscul unui Brexit fără acord este tot mai mare, însă scenariul nostru central rămâne acela al unui Brexit amânat și alegeri anticipate după un vot de neîncredere.

 25 iulie: ședință BCE. Ne așteptăm ca BCE să ofere mai multe detalii cu privire la evaluarea actualei perspective macroeconomice și bilanțul riscurilor. Inflația lentă și riscul dezancorării estimărilor de inflație reprezintă chestiuni majore ce vor determina BCE să adopte noi măsuri până la începutul anului următor, probabil dobânzi mai mici și/sau relaxare cantitativă.

 30 și 31 iulie: Curtea Constituțională Federală a Germaniei de la Karlsruhe va susține audieri publice într-un caz ce vizează schema BCE de cumpărare a obligațiunilor.

 31 iulie: ședința FOMC. Președintele Fed, J. Powell, a rezumat perfect situația cu care se confruntă băncile centrale: „o uncie de prevenție face cât o livră de tratament”. Deși condițiile financiare sunt deja foarte relaxate, presiunea resimțită de Fed pentru a implementa reducerea asigurării la următoarea ședință FOMC este mare și poate chiar să crească dacă apar noi tensiuni între SUA și China în săptămânile următoare. Ne așteptăm la o reducere de 25 de puncte de bază față de actualul interval țintă de 2,25% – 2,5% și la cel puțin încă o reducere până la finalul anului. Estimările pieței de patru reduceri ale dobânzii evaluate pentru următoarele 12 luni par încă puțin exagerate având în vedere actuala perspectivă macroeconomică.

Principalele riscuri de vara aceasta

Știm destul de bine că niciodată nu există o vară liniștită în piețele financiare. Identificăm două riscuri principale ce ar putea avea un impact în următoarele două luni: războiul valutelor și relațiile deteriorate Iran-SUA.

 Războiul valutelor: așa cum era de așteptat, discuțiile comerciale au fost reluate după întâlnirea Trump-Xi. În urma a ceea ce s-a prezentat ca fiind o discuție productivă, noile tarife SUA sunt suspendate, Huawei ar trebui să primească acces la tehnologia americană, iar China ar trebui să treacă la achiziții mai mari de la fermierii americani. Deși acesta e un pas pozitiv, vor fi necesare, probabil, mai multe luni pentru reconstruirea încrederii între SUA și China și pentru a verifica dacă ceea ce s-a convenit la G20 a fost implementat cu adevărat. Astfel, nu ar trebui să ne așteptăm la semnarea unui acord comercial în viitor, iar riscurile că negocierile vor deraia din nou, cum s-a mai întâmplat, sunt foarte mari. În plus, observăm și multe semne ce indică faptul că războiul comercial ar putea deveni un război al valutelor. Fiind mercantil, Trump consideră că țările cu volum mare de importuri sunt țări slabe. El a încercat mai întâi să implementeze o politică foarte dură a tarifelor pentru a scădea deficitul comercial american, dar acest lucru a fost fără succes deocamdată, mai ales dacă ne uităm la deficitul comercial în restul lumii (excluzând China). Atacurile recente împotriva atitudinii prietenoase a lui J. Powell și a lui Draghi la Sintra par a fi începutul unui război al valutelor. A doua sa încercare de a reduce deficitul comercial va consta în lansarea unui război al valutelor și în promovarea unei politici a dolarului scăzut, așa cum SUA au mai făcut la mijlocul anilor ’80 și la începutul anilor ’90. Pe baza parității puterii de cumpărare, aflăm că cele două valute principale care sunt cel mai subevaluate față de USD sunt GBP și JPY, ambele subevaluate cu 11%. Dimpotrivă, pe baza acelor măsurători, EUR este supraevaluat cu 6%. Acestea fiind spuse, Germania este încă o țintă cheie a administrației Trump în ceea ce privește importurile auto, iar până pe 11 decembrie trebuie aprobat un acord pentru a evita implementarea tarifelor SUA de 25% pentru importurile auto europene.

 Relațiile Iran-SUA: pe actuala hartă a riscurilor, o chestiune cheie este legată de tensiunile tot mai mari dintre SUA și Iran din aprilie încoace, atunci când administrația SUA a etichetat Corpul Gărzilor Revoluționare iraniene de elită ca fiind o organizație străină teroristă. Cele mai recente acțiuni și comentarii ale lui Trump tind să confirme că nu vrea să pornească un război. Chiar a dezaprobat public de multe ori pe J. Bolton pentru acea opțiune pentru Iran. Cu toate acestea, riscul de accident cu implicații militare (așa cum am văzut recent cu doborârea dronei americane) nu poate fi ignorat. O neînțelegere dintre cele două țări este întărită și de lipsa unei linii directe de comunicare pentru a estompa tensiunile dintre Washington și Teheran.

Vara aceasta, investitorii vor fi nevoiți să navigheze într-un mediu cu un ridicat risc politic ce ar putea favoriza din nou activele sigure, așa cum am văzut în ultimele câteva săptămâni cu puternica creștere a aurului (atât în termeni USD, cât și CNY), a JPY și a CHF.

Despre Saxo Bank

Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.